Vraag

waar halen ze zoveel bomen vandaan

  • 12 October 2020
  • 6 reacties
  • 144 Bekeken

  • Anonymous
  • 0 reacties

Ik heb dit op dit onderwerp gezet omdst ik niet wist waaranders.

 

Ik had dus gelezen over een stad met heel veel natuur die werd gebouwd (luizhou forest city)

Met meer dan 10.000 bomen maar waar halen ze die vandaan want als ze zaadjes gaan planten gaar het heel lang duren voordat er een grote boom staat netals de fotos

 


6 reacties

En nu verwacht je dat iemand hier deze compleet random informatie klaar heeft liggen??

Wij zouden dit ook moeten googelen, dus dan kan je het net zo goed zelf doen. Scheelt ons weer tijd.

Het is ongelofelijk maar waar, ik heb toch even gegoogeld. Wat blijkt, het is een concept! Het bestaat (nog) niet, het is alleen een idee/plan. Of en hoe het uitgevoerd gaat worden, weten ze zelf waarschijnlijk nog niet eens.

 

Dit bericht komt misschien een beetje bot over maar je kunt niet altijd alles aan anderen vragen. Je zult moeten leren om ook zelf dingen op te zoeken, dat is een belangrijke vaardigheid, overigens wordt dit je door het internet al doodsimpel gemaakt.

Het is indertussen  geen concept meer en word al gebouwd maar als je zoiets intypt krijg je niet makkelijk het antwoord op die vraag

 

Hi Jongen2007,

 

das wel en cool project. Ik heb het even opgezocht en er over gelezen, zie https://evolutiegids.nl/forest-city/

Het is in het kader van duurzaam bouwen, want ja, we moeten ons klimaat en onze CO2 footprint in de gaten houden.

Die Italiaanse architect Stefano Boeri heeft voor Milaan (voltooid in 2014, meer info via bovenstaande linkje) en Utrecht bij het station  (https://wonderwoods.com/) ook al gebouwen met een verticaal bos ontworpen (oplevering 2023).

Ik las trouwens dat er in China bij  dat project 40.000 bomen worden geplant en ja, jij vraagt je af waar al die bomen vandaan komen.

 

Nou das eigenlijk niet zo ingewikkeld als je zou denken. Ik heb dit zelf bedacht, nou ja, je kunt bedenken dat het zo ongeveer moet gaan. Ik ga het ff uitleggen met een voorbeeld.

Ben je nooit verbaasd dat de supermarkt elke dag vol staat met alles wat je nodig hebt en als je naar de bakker gaat en taartjes wil kopen dat die meestal gewoon in de vitrine staan?

Dat is gewoon iets van 'vraag en aanbod'. De bakker weet uit ervaring of omdat ie dat gehoord heeft van zijn baas waar hij het vak geleerd heeft of eerder nog op school al, gehoord hoeveel broden iemand ongeveer eet en hoeveel gebakjes die koopt per jaar of maand of week of dag.

Dus hij weet ongeveer wat ie kan verkopen, dus is het ook wel handig als hij al die dingen dan heeft. Alleen dan kan hij geld verdienen. Met de feestdagen is het vaak anders, want dan kopen mensen extra dingen, dus dan zie je ook vaak dat de bakker bijvoorbeeld een paar weken voor de Pasen en Kerstdagen een bestelformulier bij zijn klanten in de bus gooit of ze via fb ofzo informeert dat mensen op tijd hun spullen moeten bestellen. Pas dan zijn ze zeker dat ze alles op tijd krijgen en dan weet ie zelf ook wat ie moet maken. Hij wil natuurlijk zoveel mogelijk kunnen verkopen en geen 'nee’ moeten zeggen tegen zijn klanten, maar hij wil ook niet met een heleboel dingen blijven zitten, waar achteraf geen vraag naar bleek. Je kunt als klant natuurlijk wel naar de winkel gaan, maar dan weet je nooit zeker dat alles wat je wilt hebben op voorraad is. Daarom dus die bestelkaart voor z'n klanten.

 

Nu snap je vast ook hoe het met bomen gaat.

Als je naar het tuincentrum bij je in de buurt gaat dan kun je daar vast wel een boom kopen, maar als je 10 bomen wilt hebben dan zal de winkelier misschien zeggen dat hij ze voor je gaat bestellen bij zijn leverancier en dat duurt dan een week ofzo, want die leverancier heeft er natuurlijk wel een paar honderd, denk ik. Wil je er nog meer, dan kun je misschien beter rechtstreeks bij een kwekerij een bestelling plaatsen.

 

Een kwekerij kweekt bomen uit zaadjes. Gewoon omdat de kweker weet dat er altijd wel mensen zijn die een boom willen kopen. De boom die hij vandaag als zaadje in een potje stopt kan hij misschien pas over 3 jaar verkopen, maar hij zaait ze toch alvast. De meeste bomen zijn na 3 jaar één meter hoog en daarna kan het heel erg van de soort afhangen hoe hard ie daarna groeit. Bij kleine bomen zal dat misschien enkele centimeters zijn, maar er zijn ook bomen die één of twee meter per jaar groeien.

 

Hoe kom je nu ineens aan 40.000 bomen, want dat klinkt als best veel bomen.

Voor in je achtertuin zijn het er echt veel, maar als je weet hoeveel bomen er op de wereld staan, valt het wel weer mee. Enig idee?

Nou, er staan wereldwijd 3 duizend miljard (3.000.000.000.000) bomen en dan hebben ze alleen de bomen met een stam dikker dan 10 cm meegeteld. Per wereldburger is dat ongeveer 413 bomen per persoon. In NL staan ongeveer 162 miljoen bomen en das pak 'm beet 10 bomen per Nederlander, dus dat geeft ook aan dat er plekken op de wereld zijn waar veel meer bomen per m2 staan dan in NL.

Bron: https://www.bnr.nl/nieuws/10025481/162-miljoen-zoveel-bomen-telt-nederland

 

Staatsbosbeheer in Nederland heeft afgelopen winter 1,6 miljoen bomen geplant, zie https://nos.nl/artikel/2339646-nederland-heeft-er-1-6-miljoen-bomen-bij-en-dat-is-nog-maar-het-begin.html

 

Dus er zijn genoeg bomen te krijgen, sommige worden als dun sprietje geplant, maar natuurlijk zijn er ook volwassen bomen te koop overal op de wereld. Hoe groter en exclusiever de bomen zijn, hoe moeilijker je er vaak aan kunt komen en hoe meer ze kosten, das ook 'vraag en aanbod’.

Bij (hele) grote projecten zijn de aantallen die je nodig hebt vaak ook veel groter, maar aangezien die projecten best een lange voorbereidingstijd vergen, heeft dat weer als voordeel dat je, ook al weet je nog niet precies hoe je alles gaat bouwen, vaak toch wel een idee hebt van de landschapsinrichting. Je kunt dat aan de leverancier laten weten en dan kan deze extra bomen aanplanten speciaal voor jou of er op zoek naar gaan.

Tegen de tijd dat de gebouwen opgeleverd worden zijn die bomen ook al wat uitgegroeid. Voor een deel zullen ze  misschien wat grotere bomen  planten, zodat het niet al te kaal lijkt. Ik denk dat het grootste deel als klein(er) boompje zal worden aangeplant. Het kan ook dat op de plek waar ze gaan bouwen of ergens anders grotere bomen staan die ze dan verplaatsen of kunnen laten staan en er omheen bouwen.

 

Ik hoop dat dit alles een beetje duidelijker heeft gemaakt en anders lees ik het wel als je nog vragen hebt.

 

Btw, weet je hoeveel bomen je nodig hebt om de CO2 die je zelf dagelijks uitademt te compenseren?

Antwoord: 562m2 bos Bron: https://www.bosplus.be/k/nl/n167/news/view/23002/19367/hoeveel-bomen-zijn-voor-jou-aan-het-werk.html

 

Nog wat info:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Boomteelt

 

In Nederland zie  je ook op steeds meer plekken dat er duurzaam gebouwd wordt en dat er groen aangeplant wordt op plekken waar je dat vroeger nooit zag. kijk bijvoorbeeld naar het ‘dakpark’ in Rotterdam, bovenop een aantal winkels, zie https://www.dakparkrotterdam.nl/ of de daktuin op het nieuwe depot van museum Boymans in Rotterdam, zie https://www.rijnmond.nl/nieuws/198956/Dakbos-op-Depot-Boijmans-op-35-meter-hoogte-en-toch-middenin-het-groen, check de video en de foto's. Het lijkt me sws een vet gebouw. We hebben het wel eens gezien toen het in aanbouw was, maar we komen niet zo vaak in Rotterdam, maar het ziet er echt heel cool uit met die spiegelende wand https://www.boijmans.nl/depot check dat veranderende plaatje (animatie) rechtsboven op de site. Twin en ik gaan daar zeker zelf foto's maken.

Nou ja, nu weet je gelijk dat mijn  twin en ik architectuur wel interessant vinden en ook wat voor invloed het allemaal heeft op het klimaat en dat duurzaam bouwen echt nodig is. We weten nog niet of we zelf bouwkunde/architect gaan studeren of dat we industrieel ontwerpen of biomedische wetenschappen of geneeskunde willen doen. Daar gaan we nog eens goed over nadenken. Vormgeving, iets met je handen doen en met je hoofd, het heeft allemaal wel iets.

Is dit een antwoord waar je iets mee kunt of heb ik je vraag nog niet beantwoord en er teveel ‘omheen’ verteld? Kan ook :rofl:

 

Ik lees het allemaal wel.

 

Oh ja, @xLisa , ik snap wel wat je bedoelt en ergens heb je wel gelijk dat het wel handig is om zelf de vaardigheid te hebben om dingen op te kunnen zoeken, maar ik kon bijv. niet ff snel vinden hoe lang het nu duurt voordat je een boom hebt. Van zaadje totdat het echt een boompje is dat bijvoorbeeld de grootte heeft zoals  je die bij een tuincentrum kan kopen.

Toen ik intypte 'hoe kom je aan 40.000 bomen’ kreeg ik wel een paar leuke resultaten, maar niet echt een duidelijk antwoord, maar ja, ik weet nu wel dat Giselle Bündchen 40.000 bomen voor haar verjaardag wil planten, zie https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200720_94453479 en dat je met 40.000 bomen de verwoestijning in Ethiopië tegen kunt gaan, zie https://www.bosplus.be/k/nl/n167/news/view/34075/12551/40-000-bomen-tegen-verwoestijning-in-ethiopie.html

 

Ik vind opzoeken altijd wel leuk, maar ja, op onze manier kost het beantwoorden van deze ene vraag ons 3 uur :joy: .

Twin en ik raken nogal snel afgeleid als we iets interessants lezen en we niks beters te doen hebben :grin: , maar we hebben nu weer wat geleerd over een Italiaanse architect en duurzaamheid en bomen en een fotomodel….

 

Groetjes :relaxed: ,

M&M's

Je he t bomenkwekerijen, als ze nog jong zijn kunnen de wortels uitgegraven worden en dan kan je m ergens anders terugplanten.

Hi Jongen2007,

 

das wel en cool project. Ik heb het even opgezocht en er over gelezen, zie https://evolutiegids.nl/forest-city/

Het is in het kader van duurzaam bouwen, want ja, we moeten ons klimaat en onze CO2 footprint in de gaten houden.

Die Italiaanse architect Stefano Boeri heeft voor Milaan (voltooid in 2014, meer info via bovenstaande linkje) en Utrecht bij het station  (https://wonderwoods.com/) ook al gebouwen met een verticaal bos ontworpen (oplevering 2023).

Ik las trouwens dat er in China bij  dat project 40.000 bomen worden geplant en ja, jij vraagt je af waar al die bomen vandaan komen.

 

Nou das eigenlijk niet zo ingewikkeld als je zou denken. Ik heb dit zelf bedacht, nou ja, je kunt bedenken dat het zo ongeveer moet gaan. Ik ga het ff uitleggen met een voorbeeld.

Ben je nooit verbaasd dat de supermarkt elke dag vol staat met alles wat je nodig hebt en als je naar de bakker gaat en taartjes wil kopen dat die meestal gewoon in de vitrine staan?

Dat is gewoon iets van 'vraag en aanbod'. De bakker weet uit ervaring of omdat ie dat gehoord heeft van zijn baas waar hij het vak geleerd heeft of eerder nog op school al, gehoord hoeveel broden iemand ongeveer eet en hoeveel gebakjes die koopt per jaar of maand of week of dag.

Dus hij weet ongeveer wat ie kan verkopen, dus is het ook wel handig als hij al die dingen dan heeft. Alleen dan kan hij geld verdienen. Met de feestdagen is het vaak anders, want dan kopen mensen extra dingen, dus dan zie je ook vaak dat de bakker bijvoorbeeld een paar weken voor de Pasen en Kerstdagen een bestelformulier bij zijn klanten in de bus gooit of ze via fb ofzo informeert dat mensen op tijd hun spullen moeten bestellen. Pas dan zijn ze zeker dat ze alles op tijd krijgen en dan weet ie zelf ook wat ie moet maken. Hij wil natuurlijk zoveel mogelijk kunnen verkopen en geen 'nee’ moeten zeggen tegen zijn klanten, maar hij wil ook niet met een heleboel dingen blijven zitten, waar achteraf geen vraag naar bleek. Je kunt als klant natuurlijk wel naar de winkel gaan, maar dan weet je nooit zeker dat alles wat je wilt hebben op voorraad is. Daarom dus die bestelkaart voor z'n klanten.

 

Nu snap je vast ook hoe het met bomen gaat.

Als je naar het tuincentrum bij je in de buurt gaat dan kun je daar vast wel een boom kopen, maar als je 10 bomen wilt hebben dan zal de winkelier misschien zeggen dat hij ze voor je gaat bestellen bij zijn leverancier en dat duurt dan een week ofzo, want die leverancier heeft er natuurlijk wel een paar honderd, denk ik. Wil je er nog meer, dan kun je misschien beter rechtstreeks bij een kwekerij een bestelling plaatsen.

 

Een kwekerij kweekt bomen uit zaadjes. Gewoon omdat de kweker weet dat er altijd wel mensen zijn die een boom willen kopen. De boom die hij vandaag als zaadje in een potje stopt kan hij misschien pas over 3 jaar verkopen, maar hij zaait ze toch alvast. De meeste bomen zijn na 3 jaar één meter hoog en daarna kan het heel erg van de soort afhangen hoe hard ie daarna groeit. Bij kleine bomen zal dat misschien enkele centimeters zijn, maar er zijn ook bomen die één of twee meter per jaar groeien.

 

Hoe kom je nu ineens aan 40.000 bomen, want dat klinkt als best veel bomen.

Voor in je achtertuin zijn het er echt veel, maar als je weet hoeveel bomen er op de wereld staan, valt het wel weer mee. Enig idee?

Nou, er staan wereldwijd 3 duizend miljard (3.000.000.000.000) bomen en dan hebben ze alleen de bomen met een stam dikker dan 10 cm meegeteld. Per wereldburger is dat ongeveer 413 bomen per persoon. In NL staan ongeveer 162 miljoen bomen en das pak 'm beet 10 bomen per Nederlander, dus dat geeft ook aan dat er plekken op de wereld zijn waar veel meer bomen per m2 staan dan in NL.

Bron: https://www.bnr.nl/nieuws/10025481/162-miljoen-zoveel-bomen-telt-nederland

 

Staatsbosbeheer in Nederland heeft afgelopen winter 1,6 miljoen bomen geplant, zie https://nos.nl/artikel/2339646-nederland-heeft-er-1-6-miljoen-bomen-bij-en-dat-is-nog-maar-het-begin.html

 

Dus er zijn genoeg bomen te krijgen, sommige worden als dun sprietje geplant, maar natuurlijk zijn er ook volwassen bomen te koop overal op de wereld. Hoe groter en exclusiever de bomen zijn, hoe moeilijker je er vaak aan kunt komen en hoe meer ze kosten, das ook 'vraag en aanbod’.

Bij (hele) grote projecten zijn de aantallen die je nodig hebt vaak ook veel groter, maar aangezien die projecten best een lange voorbereidingstijd vergen, heeft dat weer als voordeel dat je, ook al weet je nog niet precies hoe je alles gaat bouwen, vaak toch wel een idee hebt van de landschapsinrichting. Je kunt dat aan de leverancier laten weten en dan kan deze extra bomen aanplanten speciaal voor jou of er op zoek naar gaan.

Tegen de tijd dat de gebouwen opgeleverd worden zijn die bomen ook al wat uitgegroeid. Voor een deel zullen ze  misschien wat grotere bomen  planten, zodat het niet al te kaal lijkt. Ik denk dat het grootste deel als klein(er) boompje zal worden aangeplant. Het kan ook dat op de plek waar ze gaan bouwen of ergens anders grotere bomen staan die ze dan verplaatsen of kunnen laten staan en er omheen bouwen.

 

Ik hoop dat dit alles een beetje duidelijker heeft gemaakt en anders lees ik het wel als je nog vragen hebt.

 

Btw, weet je hoeveel bomen je nodig hebt om de CO2 die je zelf dagelijks uitademt te compenseren?

Antwoord: 562m2 bos Bron: https://www.bosplus.be/k/nl/n167/news/view/23002/19367/hoeveel-bomen-zijn-voor-jou-aan-het-werk.html

 

Nog wat info:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Boomteelt

 

In Nederland zie  je ook op steeds meer plekken dat er duurzaam gebouwd wordt en dat er groen aangeplant wordt op plekken waar je dat vroeger nooit zag. kijk bijvoorbeeld naar het ‘dakpark’ in Rotterdam, bovenop een aantal winkels, zie https://www.dakparkrotterdam.nl/ of de daktuin op het nieuwe depot van museum Boymans in Rotterdam, zie https://www.rijnmond.nl/nieuws/198956/Dakbos-op-Depot-Boijmans-op-35-meter-hoogte-en-toch-middenin-het-groen, check de video en de foto's. Het lijkt me sws een vet gebouw. We hebben het wel eens gezien toen het in aanbouw was, maar we komen niet zo vaak in Rotterdam, maar het ziet er echt heel cool uit met die spiegelende wand https://www.boijmans.nl/depot check dat veranderende plaatje (animatie) rechtsboven op de site. Twin en ik gaan daar zeker zelf foto's maken.

Nou ja, nu weet je gelijk dat mijn  twin en ik architectuur wel interessant vinden en ook wat voor invloed het allemaal heeft op het klimaat en dat duurzaam bouwen echt nodig is. We weten nog niet of we zelf bouwkunde/architect gaan studeren of dat we industrieel ontwerpen of biomedische wetenschappen of geneeskunde willen doen. Daar gaan we nog eens goed over nadenken. Vormgeving, iets met je handen doen en met je hoofd, het heeft allemaal wel iets.

Is dit een antwoord waar je iets mee kunt of heb ik je vraag nog niet beantwoord en er teveel ‘omheen’ verteld? Kan ook :rofl:

 

Ik lees het allemaal wel.

 

Oh ja, @xLisa , ik snap wel wat je bedoelt en ergens heb je wel gelijk dat het wel handig is om zelf de vaardigheid te hebben om dingen op te kunnen zoeken, maar ik kon bijv. niet ff snel vinden hoe lang het nu duurt voordat je een boom hebt. Van zaadje totdat het echt een boompje is dat bijvoorbeeld de grootte heeft zoals  je die bij een tuincentrum kan kopen.

Toen ik intypte 'hoe kom je aan 40.000 bomen’ kreeg ik wel een paar leuke resultaten, maar niet echt een duidelijk antwoord, maar ja, ik weet nu wel dat Giselle Bündchen 40.000 bomen voor haar verjaardag wil planten, zie https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200720_94453479 en dat je met 40.000 bomen de verwoestijning in Ethiopië tegen kunt gaan, zie https://www.bosplus.be/k/nl/n167/news/view/34075/12551/40-000-bomen-tegen-verwoestijning-in-ethiopie.html

 

Ik vind opzoeken altijd wel leuk, maar ja, op onze manier kost het beantwoorden van deze ene vraag ons 3 uur :joy: .

Twin en ik raken nogal snel afgeleid als we iets interessants lezen en we niks beters te doen hebben :grin: , maar we hebben nu weer wat geleerd over een Italiaanse architect en duurzaamheid en bomen en een fotomodel….

 

Groetjes :relaxed: ,

M&M's

K snap het nu thnx 

K dacht al als je bomen ergens uit de grond haalt uit een bos en ergens anders plant heeft het weinig zin😂

Ik vind zulke dingen ook altijd intressant en vooral dit doordat het echt groen.

Ik wil later (gaat wrscheinlijk nie lukken) een eigen hotel en dan wil ik ook een goed groen gebouw, ik vind het zelf heel mooi omdat je dan toch ziet dat de natuur en mens goed samen kunnen leven zonder dst ze elkaar dwars zitten.

Want in die stad gaan ook veel dieren huisvesten.

Door zulke steden zie je ook dat het evenwicht op aarde weer goed kunnen krijgen.

Ik begon hier ook meer intresse van te krijgen na een docu te hebben gezien op netflix van david attenborough

 Hi Jongen2007,

 

K snap het nu thnx 

:thumbsup_tone3:

 

K dacht al als je bomen ergens uit de grond haalt uit een bos en ergens anders plant heeft het weinig zin😂

op zich zou het wel kunnen, want er komen vaak wel 'spontaan’ nieuwe boompjes bij in een bos, maar het is makkelijker om ze allemaal op een rijtje te hebben staan in een kwekerij

 

Ik vind zulke dingen ook altijd intressant en vooral dit doordat het echt groen.

jup, we moeten nog een tijdje door met de aarde, dus als we het een beetje groener kunnen maken is dat nooit weg met al die ontbossingen 

 

Ik wil later (gaat wrscheinlijk nie lukken) een eigen hotel en dan wil ik ook een goed groen gebouw, ik vind het zelf heel mooi omdat je dan toch ziet dat de natuur en mens goed samen kunnen leven zonder dst ze elkaar dwars zitten.

wie weet lukt het toch en het is altijd goed om over de toekomst te dromen en plannen te maken :relaxed:  Ik vind het wel leuk dat je dat doet en wie weet komt jouw droom wel uit. Als je het echt wilt is er veel mogelijk, maar je kunt misschien ook op een andere manier je steentje bijdragen….je vindt je weg vast wel. We wensen je er iig succes mee :wink:

 

Want in die stad gaan ook veel dieren huisvesten.

Door zulke steden zie je ook dat het evenwicht op aarde weer goed kunnen krijgen.

precies, op sommige plekken is door industrialisatie die balans een beetje of best veel verstoord en zoiets kan idd helpen voor een beter evenwicht

 

Ik begon hier ook meer intresse van te krijgen na een docu te hebben gezien op netflix van david attenborough

cool, wij hebben ook wel eens iets van die man gezien en ook wel andere docu's. Das best interessant, net wat je zegt

 

Groetjes en het beste :upside_down: ,

M&M's en twin

Reageer