Vraag

Soa's krijgen

  • 10 June 2023
  • 4 reacties
  • 121 Bekeken

Reputatie 4
Badge +3

dit is meschien een domme vraag maarja .
ik en mn vriendin hebben beide nog nooit seks gehad en als ik haar dan zou beffen is de kans er dan nogsteeds dat ik soa’s op ga lopen ondanks dat we beide nog nooit echt seksueel contact met iemand hebben gehad


4 reacties

Nee dat kan niet. 

Reputatie 7
Badge +17

Een soa kun je alleen krijgen van iemand die de soa al heeft. Jullie hebben nog nooit seks gehad dus dan is de kans nogal klein dat je een soa hebt. 😉

Reputatie 7
Badge +14

Hoi @Rattie,

 

als één van jullie een koortslip heeft zou ik zeker even het volgende artikel lezen:

https://www.soaaids.nl/nl/alle-soas/herpes-genitalis/10-x-waarheid-over-soa-herpes

 

daarin worden o.a. de volgende vragen beantwoord:

1. Een koortslip is hetzelfde virus als herpes op of in je vagina, piemel of kont (anus)

Waar: uitleg zie het linkje hierboven

 

2. Als je een condoom gebruikt, krijg je geen herpes

Niet waar: uitleg zie het linkje hierboven

 

en zo worden er nog 8 andere vragen beantwoord, dus als je na de eerste 2 vragen al nieuwsgierig geworden was, dan zou ik zeker even alles lezen.

 

Verder zou ik niet weten of er andere SOA zijn die je zonder seks bij je kunt hebben...ik denk van niet, maar om het helemaal zeker te weten ….

 

Oh Google zegt van wel:

 

Sommige soa zijn, zonder seks, overdraagbaar via bloed, bijvoorbeeld via een onhygiënisch uitgevoerde tatoeage of piercing. Of als je bij drugsgebruik de naalden, spuiten of andere attributen van een ander gebruikt. Een soa kun je overal ter wereld oplopen.

https://www.ggdreisvaccinaties.nl/vaccinatie/soa#:~:text=Sommige%20soa%20zijn%2C%20zonder%20seks,je%20overal%20ter%20wereld%20oplopen.

 

Hepatitis B, hepatitis C en HIV

Het is dus mogelijk om deze SOA's op te lopen zonder seks. Dit kan bijvoorbeeld bij: Het zetten van een tatoeage of piercing met besmette materialen.

https://fonkelzorg.nl/kan-ik-een-soa-krijgen-zonder-seks/#:~:text=Hepatitis%20B%2C%20hepatitis%20C%20en%20HIV&text=Het%20is%20dus%20mogelijk%20om,of%20piercing%20met%20besmette%20materialen

 

Je zou dus een SOA kunnen 'krijgen’ van iemand die bij jou een tatoeage of piercing zet of met wie je een naald deelt als drugsgebruiker. Misschien niet echt iets wat een doorsnee middelbare school leerling mee zal maken, alhoewel een piercing zetten...

Dus het zou kunnen dat iemand die nog nooit seks heeft gehad toch ergens een keertje een SOA heeft opgelopen, dus misschien is een testje  of vragen of een testje zinvol is iets wat je aan de huisarts of GGD kunt vragen….

 

Gr. MickeyMouse

@MickeyMouse 

 

Reputatie 7
Badge +9

Het kan zo goed als eigenlijk niet. maar er bestaat altijd een kleine kans dat je er toch een hebt. 

Reageer