Vraag

controle op school

  • 16 November 2021
  • 3 reacties
  • 110 Bekeken

Reputatie 4
Badge +4

Vandaag plots strenge controle in de klas , iedereen moest zijn schooltas , eigen tasje en zakken leegmaken , we werden net niet gefouilleerd . Men was blijkbaar op zoek naar drugs . En bij twee jongens werd inderdaad wiet gevonden . Maar gevolg was wel dat bij iedereen na de controle onze bankjes vollagen met persoonlijke spullen , van sigaretten tot tampons en maandverbanden  .  Mijn vraag is of een school zoiets zomaar mag doen ?


3 reacties

Reputatie 5
Badge +4

Als ze een goede reden hebben wel

Liefs Lucky 

Reputatie 4
Badge +4

Als ze een goede reden hebben wel

Liefs Lucky 

Die reden waren blijkbaar drugs , maar ik vond het vreemd dat we allemaal openlijk alles moesten tonen , konden ze daarvoor niet iedereen apart nemen ?

Ik ben geen juridisch expert maar even snel opgezocht:

Er moet sprake zijn van een verdenking van een strafbaar feit (in de zin van artikel 27 Sv.) en fouillering kan alleen plaatsvinden als dat nodig is om de identiteit vast te stellen. Als er sprake is van 'ernstige bezwaren' mag ook 'in het belang van het onderzoek' gefouilleerd worden (art. 56 Sv.).

bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fouilleren

 

Wel moet je er rekening mee houden dat kluisjes eigendom is van school zelf. Je tas, zakken, en alle andere dingen die je direct op je draagt. Hoef je dus niet te laten zien, behalve als er verdenking van een strafbaar feit is. Ik denk dan ook dat als je niet vrijwillig meewerkt aan een onderzoek dat je opeens wel verdachte bent, er moet concreet bewijs zijn dat je strafbaar feit ondergaat.

 

Heb het snel doorgelezen, maar ik denk dat je hier ook wel wat uit kan halen: http://www.vangesseladvocaten.nl/fouilleren-mag-dat-wel/

Reageer