Vraag

mag je iemand vervoeren op een elektrische fiets

  • 18 April 2020
  • 2 reacties
  • 753 Bekeken

Mag je iemand vervoeren op een elektrische fiets. en waar moet iemand zitten. op internet heb ik niet duidelijk antwoord gevonden 


2 reacties

Bij mij kan er iemand op de accu zitten maar er zit wel metaal tussen voor bescherming

Hi JandeB,

 

wat een leuke vraag. Iedereen gaat er maar van uit dat dat mag, maar is dat ook zo?

Ik heb het even voor je uitgezocht. Wettelijk zijn er in Nederland niet echt verboden, maar de constructie van de fiets is meestal de beperkende factor. Fabrikanten geven meestal aan dat de maximale belasting 25 kg is. Daarboven garanderen ze de constructie niet. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je bagagedrager gelijk afbreekt als je er 30 kg op vervoerd, maar de aansprakelijkheid houdt voor de fabrikant wel op boven een belasting van 25 kg. Een kind kan dus nog wel veilig op een (goedgekeurd) kinderzitje vervoerd worden.

Je kunt er alles over lezen in het volgende artikel:

https://elektrischefietser.nl/achterop-elektrische-fiets/

 

Let wel op als je met je fiets in België of Duitsland gaat fietsen, want daar kun je wel een bekeuring krijgen als je een passagier meeneemt op een plek die niet bedoeld is als zitplaats. In het kort komt het er op neer dat een bagagedrager niet bedoeld is voor het vervoeren van personen. Er zouden dan op zijn minst voetsteunen  gemonteerd moeten worden om de bagagedrager geschikt te maken voor vervoer van een passagier.

Voor meer info kun je het volgende artikel lezen:

https://www.fietsen123.nl/fietsnieuws/fietsen-bij-de-buren-dit-zijn-de-regels

en

https://juridischforum.be/viewtopic.php?t=63745

daar staat een verhaaltje van iemand die in België hiervoor een bekeuring heeft gehad

 

Zoek gewoon iemand van max 25 kilo en je kunt samen lekker gaan fietsen. Dat ‘trapt’ ook lekkerder dan met iemand van 75 kilo achterop en je accu gaat ook meer kilometers mee.

De gespreksstof kan zich bij iemand van 25 kg maximaal wel beperken tot ‘dadada’ en ‘oh kijk eens, een koetje, daar in de wei’ en 'wat doet het koetje?’, 'ja, boe hè, dat doet het koetje’, maar ja, je kunt niet alles hebben :joy:

Veel fietsplezier

 

Groetjes,

M&M's

Reageer