Vraag

wat moet ik doen? iemand aub tips

  • 7 January 2021
  • 1 reactie
  • 49 Bekeken

  • Anonymous
  • 0 reacties

Hey mensen, ik ben lotte, 15 jaar. Ik heb een hele erge haat aan roken. Mijn vader rookt, wel altijd buiten maar als die dan naar binnen komt ruik je een hele rook geur. Het zit zegmaar ook in zijn kleding. Ik zelf heb hier al jaren last van en word dr best boos en verdrietig van. Ik zeg er elke dag wel wat van, zelfs weleens tot huilend toe ( klinkt miss raar) maar ik wil dus niet mijn longen beschadigen. Het lijkt heel erg alsof het mijn vader niks boeit, want ik zeg dus al jaren lang elke dag wel als ik het ruik dat die er mee moet kappen en dat ik het super kt vind. Maar hij doet er gw letterlijk niks aan. Mijn moeder heeft het ook regelmatig gezegd tegen hem, maar hij luistert daar ook niet naar. Ik wil heel graag dat dit stopt, maar weet niet hoe? Kan iemand aljeblieft tips geven? Alvast bedankt! Groetjes lotte🤍


1 reactie

Hey Lotte,

Wat vervelend, ik kan begrijpen dat je een haat hebt aan roken en je eigen longen niet wil beschadigingen. Goed dat je je bewust bent van je eigen gezondheid.

Misschien is het een optie als je dit nog eens samen met je moeder bespreekt en dan samen toch nog een keer met je vader gaat praten. Vertel hem eerlijk wat het echt met je doet. Dat het moet stoppen en je niet wil dat hij en jullie zo verder leven.

Als dat niet werkt, zou je met je moeder kunnen overleggen om hulp van buiten af in te schakelen. Bijvoorbeeld een huisarts of een andere specialist die mensen helpt met stoppen of verminderen van roken. Zeker als je vader niet naar jullie wil luisteren, zijn er misschien wat hardere maatregelen nodig. Uiteindelijk is hij daar misschien ook meer geholpen.

Ga nog een keer rustig het gesprek aan, zonder je vader aan te vallen. Misschien kun je ook eens met hem bespreken of hij weet wat roken met je doet en wat voor impact dat heeft op zijn longen en de longen van naasten.

Probeer echt duidelijk je grenzen te blijven aangeven en te vertellen wat het met je doet. Want jouw gevoel hierin mag er ook zijn en is helemaal niet gek of raar!

Je kunt ook eens met de Kindertelefoon hierover in gesprek gaan, zij kunnen met je meedenken over mogelijke oplossingen of hoe je misschien nog een keer met je vader kunt praten.

Sterkte!

Groetjes,
Simply Me

Reageer