vader met kanker

  • 26 November 2020
  • 7 reacties
  • 151 Bekeken

  • Anonymous
  • 0 reacties

hi allemaal,

ik weet sinds vorige week dat mijn vader kanker heeft en weet niet hoe ik hier mee om moet gaan. heeft er iemand tips?  ik ben zo ontzettend bang dat hij het niet haalt. help alsjeblieft!!!


7 reacties

Bah wat naar, dat is echt even flink schrikken.  Ik denk dat het het meeste helpt om hier zoveel mogelijk over te praten. Dat lucht misschien wat op. Praat er thuis over maar praat ook gewoon met je vriendinnen, daar zijn ze voor.

Tegenwoordig zijn veel vormen van kanker goed te behandelen dus geef niet meteen de moed op.

 

Sterkte ermee!

Groetjess

Reputatie 3
Badge +4

  -onnodige quote verwijderd-

Hoi Damiang,

 

Ik moet je dan slecht nieuws geven. Veel kankervormen zijn niet te behandelen en zijn ook niet mogelijk om te overleven, dus ik zou gewoon veel met je moeder omgaan, want die zal bij jou blijven. En als je per se hoop wilt houden, doe dat, misschien is er een kans dat hij het overleeft.

 

 

Hey Damiang,

Wat naar, echt heftig, begrijpelijk dat je bang bent dat je vader het niet haalt en dat je daar over nadenkt.

Zoals @xLisa  zegt zijn veel soorten van kanker heel goed te behandelen, ligt er ook aan of er uitzaaiingen zijn en hoever de tumor is ingegroeid in omliggende weefsel en alles. Er zijn ook heel veel behandel en therapie mogelijkheden en ze gaan er alles aan doen om die kanker weg te halen of in ieder geval kleiner, meer onschadelijk te maken.

De prognose is voor elke kankersoort en ook per persoon verschillend, maar de meeste mensen met kanker leven na de behandeling nog minstens 1 jaar, ook halen veel mensen de 5 jaar na behandeling, die kans is wel kleiner dan 1 jaar. Datzelfde geldt voor 10 jaar na behandeling, helemaal afhankelijk van welke kanker en het stadium.

 Ik ben het dus niet eens met @JustAMathBoy dat veel kankervormen niet te behandelen zijn en ook mogelijk dat je het niet overleeft. Tuurlijk is die kans aanwezig, afhankelijk van welke soort en welk stadium kanker, maar tegenwoordig zijn er heel veel meer behandelmogelijkheden en komen er steeds nieuwe ontwikkelingen en onderzoeken daarin en is er meer kans op genezing en anders kunnen ze je vader ook palliatief behandelen.

Het beste kun je dit met iemand bespreken, dat je bang bent, maar ook hoe het met jou gaat tijdens het hele proces. Dat ook jij gezien word naast je zieke vader.

En praat gerust eens met een arts of verpleegkundige met je vader of met je ouders en zo'n specialist. Die mensen kunnen jou uitleg geven over de behandeling en levensverwachting en je kunt aan hen ook gewoon alles vragen. Misschien neemt dat je angst enigszins weg. En die mensen zijn daar ook voor, hun hebben er voor geleerd.

Probeer ook leuke dingen te blijven doen, met je vrienden of andere mensen om je heen. Het is belangrijk dat je ook aan jezelf denkt en ook wat lol en ontspanning hebt. Dat is nodig en heel begrijpelijk. Je hoeft je daarover niet schuldig te voelen.

Op deze site staat ook nog wat uitleg over kanker en prognoses van verschillende soorten: https://www.kwf.nl/kanker/wat-is-kanker/hhoe-ontstaat-kanke

Mag ik vragen welke soort kanker je vader heeft?
Heel veel sterkte gewenst!

Groetjes,
Simply Me

Badge

hey,

ik heb ook een vader met kanker, al voor heel lang. ik weet hoe het is, maar weet dat heel veel vormen wel bestreden kunnen worden. mijn vader is nu al 2x aan zijn einde ontsnapt. nu heeft hij zijn 3de en ik hoop nu nog steeds. maar kanker zegt nooit gelijk dat iemand dood gaat. het zegt alleen dat je nu niet extra tijd met je moeder moet hebben maar juist met je vader. maak herinneringen en zo zal het altijd makkelijker gaan, hoe het ook eindigt.

hopelijk heb je hier iets aan,

veel succes.

Badge

Hallo!

Mijn vader heeft nu zelf ook voor 6/7 jaar al kanker. Ik ga niet liegen, het is soms heel moeilijk. Het is natuurlijk afhankelijk van de soort kanker en de behandelingsmogelijkheden. Maar mijn grootste tip die ik kreeg door de doktoren, die ik nog steeds gebruik is: kijk naar je vader als je vader. Niet als niemand met kanker, of een ziek persoon. Want die gedachte is nog hartverscheurender dan ziek zijn, dat je naasten anders naar je gaan kijken. Dus dat doe ik ook niet. Tuurlijk is praten erover goed. En een keer goed hard huilen helpt altijd ;)

 

De toekomst is onzeker, maar vergeet zeker niet om te blijven praten over de toekomst. Want als je dat gaat achterlaten, dan vul je al in dat hij er in de toekomst niet meer zal zijn, en dat weet je nog altijd niet zeker. 

 

Dit zijn mijn tips. Hoop dat er wat aan hebt.

 

-iris

Badge

Hoi! 

 

Wat vervelend! En zo naar! Ik heb zelf ALL gehad. Dat was toen ik bijna 4 was. 

Ik denk dat het beste is wat je kunt doen, is er niet aan denken. Niet denken aan dat die misschien kan overlijden. Ik zou als hij genoeg kracht heeft en thuis is, leuke dingen met hem doen. Ook al is het een film of een spelletje. Gewoon iets waarbij je niet aan de ziekte denkt, maar gewoon plezier hebt. 

 

Als je nog wat nodig hebt, laat maar weten! 

 

Xxx

Badge

Hoi @Damiang , welke vorm van kanker heeft je vader eigenlijk ? (mijn vader had ook kanker en die heeft het helaas niet gehaald maar dat is alweer 9 jaar geleden). Als je ooit hulp nodig hebt laat het weten.  Ik hoop voor je dat je vader het haalt. Alvast heel veel sterkte en blijf sterk!

Reageer