Vraag

is dit een paniekaanval / paniekstoornis?

  • 31 July 2021
  • 6 reacties
  • 112 Bekeken

Reputatie 3
Badge +1

Hoi, 

Ik heb de laatste tijd vaak last van iets waarvan ik niet weet wat het is. Als ik ga googelen kom ik uit bij een paniekaanval en aangezien ik het vaker heb dus een paniekstoornis. Wat er gebeurd is: mijn ademhaling gaat heel hoog zitten en die krijg ik niet meer normaal, dat gebeurt als het een beetje normaal is kwa hoe erg het is maar laatst was ik op kamp en toen werd het heel erg want ik kreeg mijn adem niet meer normaal, ik had geen gevoel meer in mijn handen, ik werd licht in mijn hoofd, ik kon niet meer blijven staan, ik was heel bang en het werd heel lang niet beter, maar gelukkig waren er 2 vriendinnen die bij mij bleven en na een uur ofzo werd ik weer rustig, maar nu wil ik graag weten wat het precies is? 
ik kan niet naar de huisarts want dan raken mijn ouders er bij betrokken en dat mag echt niet!!!

is er iemand die me kan helpen?

groetjes anoniempjex 


6 reacties

Heyy

 

Wij kunnen geen diagnoses stellen omdat we geen specialisten zijn op dit gebied, maar het zou zo kunnen dat je last hebt van paniekaanvallen.. Een aantal symptomen van een paniekaanval zijn >

 

Wat merk ik bij een paniekaanval?

Bij een paniekaanval kunt u allerlei klachten krijgen. Sommige mensen hebben 1 of 2 van die klachten. Anderen krijgen veel klachten tegelijk. De meest voorkomende klachten zijn:

  • snelle hartslag
  • zweten
  • duizeligheid
  • beven
  • snel ademhalen (hyperventilatie)
  • een benauwd gevoel, een vervelend gevoel in de borst
  • tintelingen of geen gevoel in handen of voeten
  • droge mond
  • misselijkheid, maagpijn, overgeven, diarree
  • het gevoel dat de omgeving er anders uitziet
  • het gevoel dat u de controle over uzelf verliest, gek wordt of doodgaat.

Als een paniekaanval over is, kunt u heftig natrillen of gaan huilen.

Bron > https://www.thuisarts.nl/paniekaanvallen/ik-heb-paniekaanval-gehad

 

Persoonlijk heb ik vroeger veel last van paniekaanvallen gehad en heb ik het nu af en toe nog.. Wat je kan doen tijdens een paniekaanvallen is je focus op je ademhaling leggen. Adem heel diep in door je neus.. En adem weer heel diep en rustig uit door je mond. Focussen op je ademhaling kan je namelijk weer rustig krijgen. Ook kan je even buiten gaan staan voor de frisse lucht, je kan even met iemand praten als je dat fijn lijkt of je gaat bijvoorbeeld een boek lezen of muziek luisteren.

 

Als je een diagnose wilt (precies wilt weten wat dit is) zal je toch echt langs de huisarts moeten want die kan je een diagnose geven.. Waarom wil je eigenlijk niet dat je ouders er niet betrokken bij raken?

 

Je kan ook buiten je ouders om naar de huisarts gaan als het goed is. Als je 16 bent kan je dat sowieso buiten je ouders om doen.. Als je tussen de 12 en 16 jaar bent kan je wel gewoon naar de huisarts toe, maar als er dan een behandeling nodig is heb je toestemming nodig van je ouders. Als je zoiets buiten je ouders om wilt doen kan je dat met de huisarts bespreken, maar de huisarts bepaalt dan zelf of hij/zij jouw ouders inlicht of niet.

 

Groetjes van mij!

Reputatie 3
Badge +1

Hoi NaamNietBekend

bedankt voor de reactie, ik wil mijn ouders er niet bij betrekken omdat mijn moeder dan overbezorgd wordt en zij gaat zeggen dat ik moet stoppen met buitenschoolse activiteiten of minder moet afspreken met vrienden, en mijn vader, dat is een lang verhaal met heel veel drama en gezeik. zelf ben ik 14 jaar oud, maar als ik naar de huisarts zou gaan dan hoeft hij mijn ouders dus niet in te lichten? 

 

Heyy

 

als ik naar de huisarts zou gaan dan hoeft hij mijn ouders dus niet in te lichten? 

Ik heb even een stukje tekst gebruikt die het wat beter uitlegt :)

 

Vanaf 16

Als je 16 jaar of ouder bent, kun je naar de huisarts zonder dat je daarvoor toestemming van je ouders nodig hebt. Je mag dan zelfstandig handelen bij de huisarts. De huisarts mag zonder jouw toestemming geen informatie doorspelen naar je ouders en je ouders hebben geen inzage in je medische dossier.

12 tot 16

Ben je 12 jaar of ouder, maar jonger dan 16? Dan nemen jouw ouders en jij samen de beslissingen en weegt jouw stem zwaarder dan die van je ouders. Ga je alleen naar de huisarts en wil je niet dat je ouders dit horen van de huisarts, dan kun je dit bij binnenkomst met je huisarts overleggen. De huisarts bepaalt of hij je ouders informeert.

Bron > https://jiphaaglanden.nl/themas/gezondheid/vanaf-welke-leeftijd-kan-ik-zelf-naar-de-huisarts/

 

De huisarts mag dus zelf bepalen of hij/zij jouw ouders inlicht, maar je kan duidelijk vertellen dat je dit liever niet hebt zodat de huisarts daar rekening mee kan houden.

 

Groetjes van mij!

Reputatie 1
Badge

Ik heb zelf ook een paar keer een paniekaanval gehad op een iets andere manier in jou geval moet je de leiding nemen dit is niet een lichte versie als jij met je moeder/vader gaat praten dan gaan jullie gewoon naar de huisarts als je moeder zo bezorgd raakt en dan zegt de huisarts wat je kan doen en niet doen dus dan komt het wel goed vertel het gewoon

Ps. Ben nu al trots op je

Reputatie 3
Badge +1

Hey

bedankt voor jullie reacties weer, ik vind het zelf doodeng om te zeggen tegen mijn ouder, maar ik zal mijn best doen. Bedankt voor de adviezen!

Reputatie 5
Badge +5

Toen ik mijn eerste paniek aanval had , kreeg ik drukkend gevoel op mijn borst aan rechterkant . En BH knelde alles af moest gewoon los gemaakt worden . Verder werd ik ook duizelig en kreeg het gevoel dat ik weg viel .

Het blijkt dat het bij iedere persoon verschillend kan zijn wat hij / zij voelt tijdens paniek / angst aanval

Reageer