Vraag

Wanneer mag je iemand vermoorden

  • 8 August 2018
  • 6 reacties
  • 2202 Bekeken

  • Anonymous
  • 0 reacties
Als het is jij word vermoord of jij vermoord de ander. Dus als je echt op dat momend vermoord kan worden. Mag je dan iemand vermoorden? Heb je dan dat recht? En word je daarvoor gestraft?

6 reacties

Reputatie 2
Badge +9
In de juridische definitie van moord ligt besloten dat je het bewust en met voorbedachten rade doet. Anders noemen we het doodslag. Als je in blinde woede iemand doodslaat (of schopt of -schiet) blijft dat in principe doodslag. Maar als jouw aanval is 'getriggerd' door het slachtoffer, die jou als eerste aanviel, dan is je verweer tegen die aanval noodweer. In dat noodweer mag je echter niet doorschieten. Als buiten gevecht stellen voldoende is, mag je hem niet doodslaan. Maar kreeg je door zijn aanval zo 'n waas voor je ogen dat je niet meer precies wist wat je deed, dan spreken we van noodweerexces. Dan is er nog steeds sprake van doodslag, maar is er tevens een zgh strafuitsluitingsgrond. Je had immers geen moment bewust de intentie hem dood te slaan, en dat het toch gebeurde is aan hemzelf te wijten. Hetzelfde geldt als de aanval was gericht op je kind of zo, het gaat er om dat de rechter zich kan voorstellen dat je zó kwaad werd (of in paniek raakte) dat je je niet meer kunt herinneren wat er daarna precies gebeurde. Als er echter enig tijdsverloop ligt tussen de aanval en je verweer wordt het al een stuk moeilijker voor je. Een normaal mens kan binnen enkele minuten tot bezinning komen, zal de rechter zeggen.
Er zijn wel voorbeelden van moord op iemand die zijn (dan) moordenaar jarenlang getreiterd had of iets anders ergs had aangedaan. Afhankelijk van de context kan de rechter dat als verzachtende omstandigheid zien. Dat leidt niet tot vrijspraak, wel tot en lagere straf.

https://www.startpagina.nl/v/maatschappij/wetgeving/vraag/245326/straffeloos-vermoorden-handelt-blinde-woede/

Maar waarom wil je dat eigenlijk weten? Je wilt toch niet echt iemand gaan vermoorden op je 13e?
Gr: Mr.S
Hoi anoniemplz
Ik moet zeggen tot ik je vraag nogal apart er raar vindt. Wordt je bedreigt door iemand of ben je bang tot iemand jou pijn wilt doen of je vermoorden?
Zoals Mr. S al heeft gezegd is het doodslag als iemand jouw bedreigt, wilt vermoorden en jij diegene dood. Er zit immers wel een verschil in wat je doet. Als iemand met een wapen op je richt en jij pakt dat wapen en schiet per ongeluk hem neer. Is het niet zo n probleem dan is het een ongeluk. Maar als iemand je bijv. bedreigt met een wapen en jij pakt hem af en schiet tig keer op hem, of je steekt hem meerdere keren neer dan is het toch echt moord. En dan kun je voor heel veel jaar de cel in en daarna in een gesticht.
Als iemand je bedreigt tot je zo bang bent tot je dood kan gaan, neem dan contact op met de politie zeg het tegen je ouders.
Maar als je iemand wilt vermoorden op je 13e dan zou ik maar snel hulp zoeken anders verpest je je hele leven.

Gr. Bas
Reputatie 2
Badge +9
Het gaat meer om de reflex die je doet. Als iemand een wapen op je richt, en jij pakt hem af. Dan is het klaar. Als je hem daarna nog extra doodschiet dan is het doodslag/ moord. Tenzij iemand een wapen op je richt en jij uit paniek of als een waas voor je ogen het wapen afpakt en hem doodschiet. Dan is het alsnog doodslag, maar dan zal je straf lager zijn.

Gr:Mr. S
Hoi

Bovenstaande reacties antwoorden heel goed op jouw vraag.

Ik vind het best zorgwekkend dat je deze vraag stelt. Voel je je soms bedreigd? Ben je vaak bang?

Je kan altijd terecht bij de KinderTelefoon. Zij kunnen naar je luisteren. Als het nodig blijkt te zijn, kunnen ze je doorverwijzen naar meer hulp.

Als je in directe nood bent, of je in een bedreigende situatie bevindt, kan je altijd 112 bellen. Zij zijn er om jou te beschermen. Je hebt het recht jezelf te verdedigen, maar bij 112 willen ze je evengoed helpen.

Groetjes
x
Je mag nooit iemand vermoorden als je word bedreigd of aangevallen en je moet je zelf verdedigen mag dat maar niet door die geene te vermoorden.

Als je echt word bedreigd moet je contact opnemen met de politie. En als je een confrontatie hebt met die gene kan je kwa zelf verdedigen het best die geene zijn been pijn doen en zelf weg rennen. Probeer eerst altijd een andere oplossing maar als het er echt op aan komt zou ja dat altijd kunne doen....

GA er over praaten met je omgeving voor dat er echt wat erg gebeurt en nooit handelen uit woede maar altijd uit zelfverdedingen en begin nooit
Badge +5
Ik ga gewoon heel kort zijn en hard: dat mag NIET!! Dit is strafbaar en je kan een trauma of andere dingen oplopen dus vermoord maar niemand dan komt het goed.

Groetjes MightyAnoniem

Reageer