Wanhopig

  • 6 April 2018
  • 9 reacties
  • 179 Bekeken

  • Anonymous
  • 0 reacties
Hoi,
Ik voel me al een jaar lang heel naar. Ik heb een heel goed kontakt met een leraar op school, ik noem hem hier even Mark. Ik vertel nu al langer dan een jaar mijn verhaal aan hem. Hij zegt dat hij bevordering in mij ziet, maar ik zie juist alleen maar dat het slechter met me gaat.

Ik heb mezelf al meerdere keren gesneden, en ik merk dat het een verslaving begint te worden. Dat vind ik verschrikkelijk en meteen nadat ik mezelf heb beschadigd heb ik er heel veel spijt van.

Ook denk ik heel veel na, zoals over het leven na de dood, het geloof, en over de dood en zelfmoord. Doordat ik zoveel nadenk probeer ik er niet meer aan te denken maar dat lukt me niet. Ik zie nu ook al plekken waar je jezelf zou kunnen vermoorden en het doet me zo veel pijn dat ik daar überhaupt over nadenk.

Mark heeft me doorgestuurd naar een orthopedagoog in de school. Zij verwijst mij weer door naar een psygoloog. Ze zegt dat ik alles aan me ouders moet gaan vertellen. Mijn oudets weten bijna niks alleen dat ik soms over de dood nadenk. Ik wil ze geen verdriet doen en telkens als ik me open stel naar hun vertellen ze net het verkeerde. Zo van: “eindelijk kom je een keer naar ons toe, moet je echt vaker doen,” of “ach meissie, maar dit gevoel wat je nu hebt blijf je nog wel 10 jaar voelen hoor.” Of “waarom vertel je alles wel aan Mark en niet aan ons? Ik wil dat je het tegen ons zegt! En niet eerst je verhaa gaat doen aan een leraar.” Dan kan ik me ook niet meer opstellen naar hun.

Ik vind het zo eng om naar een psycholoog te gaan en ik krijg daardoor echt het gevoel dat ik raar ben en sowieso ben ik anders dan de rest. Mijn vriendinnen bijvoorbeeld zitten hier helemaal niet mee. Op de een of andere manier voelt het aan alsof ik gek ben en dat ik daarom naar een psycholoog moet. Ook weet ik niet hoe ik me ouders moet duidelijk maken dat ik me verhaal wel aan ze kwijt wil maar dat als ze zo reageren dat me ook niet lukt. Heeft iemand tips hoe ik dit het beste kan aanpakken? En dit moest ik ff kwijt

9 reacties

Ook wist Mark dat ik mezelf sneed maar heeft daar aan het begin geen actie mee genomen om me naar iemand anders te sturen. Wel kon en kan ik altijd me verhaal nog bij hem kwijt
Hoi!

Je zit niet zo goed in je vel. Hiermee ben je naar een vertrouwenspersoon gegaan, wat een hele goede stap was. Je bent doorgestuurd naar een psycholoog. Ze zijn ervan overtuigd dat je ouders inlichten het beste is, maar je ouders kunnen demotiverend reageren.

Allereerst, goed dat je Mark hebt. Je kan bij hem je verhaal doen, wat vaak verlichtend werkt. Het verbaast me ook dat hij bij dat snijden niet meteen actie ondernomen heeft, aangezien dat een teken is dat het niet goed gaat, maar misschien was hij geschrokken, en had hij even denktijd nodig.

Als je dit aan je ouders vertelt, vermoed je dat ze niet zo positief zullen reageren. Ik begrijp dat dat niet motiverend werkt om je verhaal bij hen te doen. Het kan helpen om met een vertrouwenspersoon, bijvoorbeeld Mark of je psycholoog, dit samen te vertellen aan je ouders. De vertrouwenspersoon kan aan je ouders uitleggen wat er aan de hand is, om jou te steunen.

Het kan goed zijn om aan Mark of je psycholoog te vertellen waarom je het moeilijk vindt om dit aan je ouders te vertellen. Zij hebben misschien tips voor jou. Jij bent volgens mij niet de enige die hiermee zit.

Mark ziet bevordering, maar naar jouw gevoel gaat het slechter. Misschien interpreteert Mark jouw signalen niet helemaal correct. Dat is vaak lastig, en ik denk dat je daarvoor beter zit bij je psycholoog. Je hebt Mark als vertrouwenspersoon, en je psycholoog als hulp. Dat lijkt me een mooie combinatie.

Als mijn hoofd vol zit met gedachten die ik er graag uitwil, helpt het als ik een wandeling maak of dingen opschrijf. Het liefst schrijf ik dingen op, om daarna een wandeling te maken. Nadat ik dat gedaan heb voel ik me al een hoop rustiger, en heb ik wat structuur in mijn hoofd teruggevonden.

Naar een psycholoog gaan is niet raar. Het is een teken dat je voor je mentale gezondheid zorgt. Dat je vriendinnen niet nadenken over de dingen waar jij mee zit, hoeft niet te betekenen dat jij anders bent. Anders verwoord: iedereen is anders, dat is wat ons uniek maakt. Iedereen denkt na over verschillende dingen. Jij piekert misschien meer over de dood dan goed voor je is, en daarvoor krijg je hulp.

Groetjes
x
hoi!
heel erg bedankt voor je reactie!! heeft me zeker geholpen.

waarschijnlijk is het inderdaad het beste om naar een psycholoog te gaan. ik ben, wat ik al eerder zei, zo bang om het me ouders te vertellen omdat ik ze echt geen verdriet probeer te doen. ik doe er alles aan om dat te voorkomen maar er komen steeds meer leugens bij waardoor ik het gevoel heb dat ik ze alleen maar meer pijn doe als dit allemaal uit komt.

mark en ik begrijpen elkaar bijna zeker wel goed. hij vult ook vaak me gevoel aan en beschrijft het soms ook beter dan ik het kan. hij heeft ook altijd het beste met me voor alleen vraag ik me toch ook af waarom hij me niet eerder heeft doorgewezen. sinds vorig jaar juni beschadig ik mezelf al. toen was het alleen niet een verslaving. nu wordt dat het wel. misschien dat hij daarom nu actie onderneemt.

de orthopedagoog op school begrijpt niet goed, denk ik, dat het zo moeilijk is om het aan me ouders te gaan vertellen. het zou haar ook niet veel boeien hoe moeilijk het voor mij is want we hebben geen band. we hebben elkaar immers 1x gesproken. mark integendeel begrijpt dat wel en wil met mij aan me ouders duidelijk maken hoe dat voor mij is en dat we tegelijkertijd open kaart spelen naar me ouders. ik weet zelf niet eens zeker of ik het samen met hem wil doen of alleen. ik weet ook niet wat het handigst is. enige raad? als ik het me ouders zelf vertel is er een grote kans dat ik ze niet duidelijk kan maken dat ze me soms demotiveren.

ook heb ik een periode gehad dat ik een oogje op mark had. op een gegeven moment had ik dat eerlijk tegen hem gezegd en we hadden afstand genomen. de kerstvakantie begon toen. dat was verschrikkelijk want ik kon toen aan niemand me verhaal kwijt. ik voelde me heel erg alleen en ik heb sowieso elke dag zitten huilen. ook moest ik telkens een masker op dragen want me ouders mochten dit 'natuurlijk' niet weten. na de vakantie zijn mark en ik toch weer met elkaar in contact gekomen omdat ik hem echt nodig had. ik kwam erachter dat ik (bijna) geen gevoelens meer voor hem had. nu heb ik dat helemaal niet meer. begrijp daarom alsjeblieft dat het ook heel moeilijk is om mark ineens achter me te laten. of om hem in ieder geval veel minder te spreken want ik ben bang dat ik weer een terugval krijg naar hoe het er in de kerstvakantie uit zag.

ook ben ik zo moe van het telkens met mezelf vechten en ik sleep mezelf dag door dag heen. in de hoop dat het uiteindelijk allemaal wel goed zal komen. maar geen idee hoe. elke dag wil ik opgeven. maar ik kan niet opgeven want ik wil niemand teleurstellen.

ik moest dit weer even kwijt.

x
Als je denkt dat je je zaak duidelijker gaat kunnen uitleggen aan je ouders met Mark erbij, kan het een voordeel zijn als hij erbij is. Je doet best waar jij je goed bij voelt. Als het gesprek zo zou gaan dat je je ouders graag even alleen spreekt, denk ik dat Mark het niet erg vindt als jij hem vraagt even de ruimte te verlaten, om jou en je ouders de nodige privacy te gunnen.

Dat je een oogje krijgt op iemand die je begrijpt en die je helpt, is begrijpelijk. Het is verstandig dat jullie even afstand hebben genomen, maar ik begrijp dat dat niet fijn was. Mark is een vertrouwenspersoon voor jou, en het is heel goed dat je open bent geweest over je gevoelens.

Of die gevoelens zullen terugkeren, kan ik niet voorspellen. Dat kan niemand voorspellen. Over de toekomst piekeren heeft geen zin. Als ik het goed begrijp, is Mark voor jou momenteel je vertrouwenspersoon, zonder dat je verdere gevoelens voor hem hebt. Dat is ok. Je hebt geen controle over wat je voelt, dat weet Mark ook. Je ziet hem als je vertrouwenspersoon, en in die rol blijft hij best.

Hoe harder je probeert gevoelens te onderdrukken, hoe aanweziger ze gaan voelen. Probeer niet te onderdrukken wat je voelt. Met Mark erover praten kan ook helpen. Als je je gevoelens verstopt, worden ze zichtbaarder.

Je sleept jezelf door de dag, in de hoop dat het wel goedkomt. Die manier van denken herken ik bij mezelf. Voor het moment ben ik ook niet echt gelukkig, maar ik leef verder in de hoop dat mijn leven kan keren. De toekomst voorspellen is niet mogelijk, dus om te weten te komen welke kansen me nog voor het grijpen liggen, moet ik doorzetten.

Je wilt niemand teleurstellen of pijn doen. Een leven geleefd voor anderen is mooi, maar vergeet jezelf niet.

Als je met de orthopedagoog geen klik hebt, is het beter je te richten op de band met je psycholoog. Die kan je waarschijnlijk beter helpen.

Jammer dat het snijden een verslaving lijkt te worden. Weet je psycholoog hiervan?
weer erg bedankt voor je reactie!

ik heb ook met Mark afgesproken dat als de gevoelens bij mij voor hem terug komen, ik het hem eerlijk vertel. met mijzelf heb ik afgesproken dat als dat echt gebeurd ik iemand anders opzoek zodat ik niet alleen ben. ik doe er alles aan om dat te voorkomen.

je begrijpt iets niet helemaal: de orthopedagoog is op school. mark heeft me daarnaar toe verwezen om te kijken of ze me verder kan helpen. dit was voor mij al een hele stap en ik was erg bang. later was die angst niet nodig geweest. de orthopedagoog zei dat het dus handig is als ik met een psycholoog ga praten. ik vraag me af of mark wist dat ze me sowieso zou doorverwijzen. dan had hij het namelijk ook tegen mij kunnen zeggen want dan was ik meteen naar een psycholoog gegaan. dat betekent dat ik nog niet bij een psycholoog zit. dat is een groot stuk van een probleem.

ik heb ook het gevoel dat ik me verhaal aan die orthopedagoog voor niks heb gedaan. ze weet nu heel veel van me maar het enige wat ze kan doen is me doorverwijzen. en mij duidelijk maken dat ik naar een psycholoog moet. maar zo fijn is dat nou ook weer niet om aan te horen. ik bedoel ik had toch ook rechtstreeks naar een psycholoog kunnen gaan? of kan dat niet?

ik heb in de kerstvakantie tegen me ouders gezegd dat ik naar een psycholoog wil. ze keurden dat meteen af. echt meteen. ze denken dat dat niet nodig is voor mij. maar iedereen zegt het, mark, de orthopedagoog en me vriendinnen (alleen degene die weten wat ik mezelf soms aandoe en hoe ik me vaak voel). alleen me ouders snappen het niet. ze vinden het ook niet fijn als ik met mark praat (zoals je weet) dus daarom hou ik het geheim. me vader zei laatst: 'ik vond het erg naar om mark te zien op de opendag van de school omdat ik het gevoel had dat hij jou op bepaalde vlakken beter kent dan ik.' dat deed me ook weer zo veel pijn.

maar ik weet dat ze het beste met me voort hebben maar ik weet niet hoe ik moet duidelijk maken dat hun dat op dit moment niet doen.
mark weet trouwens niet dat het een verslaving begint te worden. het is een gevoelig onderwerp om over te praten namelijk. meestal moet ik dan huilen of ik kan hem eigenlijk niet meer aankijken. wel heb ik hem alle keren eerlijk verteld wanneer ik mezelf heb beschadigt. maar ik kan het wel makkelijker vertellen aan hem dan aan me ouders. veel makkelijker zelfs. de orthopedagoog weet wel dat het een verslaving begint te worden. is het denk je belangrijk dat mark weet dat het een verslaving begint te worden?

heb je een idee hoe ik, als ik naar een psycholoog ga, nog steeds goed contact kan houden met mark? want we zijn ook goede vrienden. hij is een beetje zon beste vriend van me omdat we gewoon heel veel van elkaar weten. we vertellen elkaar echt heel veel. ik wil zon vriend gewoon niet kwijt.
Goed dat je duidelijke afspraken hebt gemaakt met Mark.

Mark had jou misschien eerst naar de orthopedagoog doorverwezen, omdat hij misschien het vermoeden had dat het moeilijk zou worden naar een psycholoog te gaan, zonder dat je ouders ervan wisten. Hij zag de orthopedagoog misschien als tussenstap.
Je zit nu nog niet bij een psycholoog. In dat geval lijkt het me aangewezen dat daar werk van wordt gemaakt. Is er al een procedure opgestart?
Als je je twijfels hebt bij de aanpak van Mark, mag je daar altijd vragen over stellen. Je kunt hem vragen waarom hij er zo lang mee gewacht heeft. Op die manier kan Mark zijn standpunt uitleggen, en jij het jouwe, zodat jullie elkaar blijven begrijpen.

Soms horen ze graag je verhaal om te horen naar wat soort hulp je doorgestuurd moet worden. Onder psychologen en psychiaters heb je er die meer gespecialiseerd zijn in kinderen, jongeren, volwassenen, personen met een depressie, personen met een eetstoornis, personen met een leerstoornis, etc. Om tussen die onderverdeling de psycholoog te vinden die jou waarschijnlijk het beste gaat helpen, kan het voor de orthopedagoog nuttig zijn eerst je verhaal te horen.

Je ouders snappen het niet echt. Een psycholoog kan een grote hulp betekenen, en als iemand om die hulp vraagt, heeft dat een reden. Ik vind het jammer dat ze zo negatief doen over professionele hulp. Ze lijken niet te snappen dat er buiten hen personen zijn waar je je verhaal aan kwijt kan.

Mark of de orthopedagoog kunnen de situatie aan je ouders uitleggen. Er heerst zo'n vreemde regel onder volwassenen dat ze iets sneller lijken aan te nemen als het van een volwassene komt. Als ze van iemand anders horen dat die hulp nuttig voor jou kan zijn, nemen ze misschien aan dat een psycholoog voor jou het beste is.

Personen kunnen het goed met je voorhebben, en het beste voor je willen, maar soms begrijpen ze niet wat het beste voor jou is.

De orthopedagoog weet dat het een verslaving begint te worden, Mark niet. Of jij dat wilt vertellen, is aan jou. Naar wat je mij verteld hebt, klinkt Mark als een vriendelijke, begrijpende persoon. Met hem hierover praten kan helpen.
Dat dit een gevoelig onderwerp is, begrijp ik. Dat begrijpt Mark ook. Het is ok dat je hem niet heel te tijd aan durft te kijken, dat hoeft ook niet. Kijk maar wanneer jij je daar goed bij voelt. Ik durf personen nooit aan te kijken.

Dat je naar een psycholoog gaat, hoeft niet uit te sluiten dat je Mark nog ziet. Je kan bij hem zeker je verhaal nog doen. Het lijkt me fijn om naast een psycholoog een vertrouwenspersoon te hebben.
hoi!

wat houd een procedure opstarten in? want volgensmij is dat nog niet gebeurd. weet je toevallig of het mogelijk is om naar een psycholoog te gaan zonder je dat ouders het weten. Mark heeft ooit een keer aan me voorgesteld om samen met hem naar een psycholoog te gaan (dat zou natuurlijk alleen gebeuren als mijn ouders het niet wisten). ik denk dat ik het überhaupt fijner zou vinden als hij met me mee gaat. hij weet immers alles en hij begrijpt me, me ouders daarentegen dus echt niet. hoe hard zo ook hun best doen denk ik. is het raar als ik dat wil en zou het mogelijk kunnen zijn dat ik dat met hem doe? ik denk alleen niet dat mijn ouders dat goedkeuren als ze het weten. ik denk dat ze denken dat hun als ouders erbij 'horen' te zijn of moeten. ook zou ik niet willen dat mijn ouders in dezelfde kamer zitten als ik mijn verhaal aan vertellen ben aan de psycholoog. dan zou ik nooit helemaal eerlijk kunnen zijn naar de psycholoog. is het normaal als je ouder(s) bij het gesprek zijn dat jijzelf met de psycholoog voert?

is het ook zo dat je meestal langs een aantal psychologen langs moet voordat je de 'juiste' voor je vind? want dat houd dus ook in dat je nog meer je verhaal kwijt moet aan verschillende mensen.. dat steeds meer mensen je verhaal komen te weten.. zo blijf je toch alleen maar meer in het verleden hangen, over hoe stom je je soms voelt en dat je jezelf hebt beschadigt.. terwijl je juist door wilt met je leven. en dat je wilt leven!

ik ga dat denk ik inderdaad aan mark vragen waarom hij dacht dat de beste stap is om te doen. en waarom hij dat niet eerst met mij wat beter had besproken. maandag spreek ik hem weer. hij wilt namelijk graag weten hoe het bij de orthopedagoog is gegaan.

ik heb al een x een gesprek gehad met me moeder en mark en ik. de dag daarvoor zei me vader heel streng tegen mij dat hij echt wilde weten waarom hun met mij en mark moeten praten. hij zei dat hij niet voor verassingen morgen wilde komen te staan. ik dacht eerst dat het nog een beetje luchtig was hoe hij het tegen me zei, maar later bleek dat dus niet. uiteindelijk had ik het toch maar verteld. die volgende dag wisten mn ouders dus eigenlijk al alles toen we het gesprek met zn drieën hadden. mark kan me ouders dus weer voor een gesprek uitnodigen maar daar is een grote kans van dat zich precies hetzelfde gaat afspelen. ze blijven het maar vragen en vragen en dan gaan ze zeggen dat ik alles bij hun kwijt kan en daarna worden ze streng en geïrriteerd. ik wil dat echt niet nog een keer. dat zou betekenen dat ik het alsnog helemaal zelf moet vertellen. ik zit het meest met de zelfbeschadiging. het is natuurlijk ook niet fijn om dat te horen van mark en mij.. wat denk je dat het handigst is om te doen?

dit gaat misschien raar of dom klinken maar als ik met een psycholoog dus echt ga praten, kan je voorbeeld noemen waar ik het dan met mark over zou kunnen hebben?

dankjewel dat je weer hebt gereageerd, het helpt me echt heel erg!
x
Als jij je goed voelt bij een psycholoog met Mark erbij, is dat misschien het beste. Als je bij de psycholoog zit, en er is iemand bij, mag jij elk moment vragen of die persoon de ruimte wil verlaten. Moest er toch wat zijn waarvan je niet wilt dat Mark het hoort, kun je hem vragen even naar buiten te gaan. Als je je veilig voelt als Mark er de hele tijd bij is, kan hij de hele tijd blijven.

Als Mark voorstelt om samen naar de psycholoog te gaan, en jij vindt dat ok, is dat misschien wel een goed idee. De psycholoog kan advies geven hoe je, of jullie, dit het best aan je ouders uitleggen.

Met de procedure bedoel ik het zoeken naar een psycholoog en een afspraak maken.

Soms duurt het even voordat je de juiste psycholoog hebt gevonden. Het is belangrijk dat je een zekere klik hebt met je psycholoog, zodat er een band van vertrouwen is. Het is perfect mogelijk dat je je goed voelt bij de psycholoog waar je je eerste afspraak mee hebt. Sommige mensen hebben die klik niet meteen, en moeten verder zoeken naar iemand met wie ze die klik wel voelen.

Elke keer je verhaal moeten doen is lastig, maar het is belangrijk dat je die klik hebt. Als die klik er niet is, is de kans groot dat die psycholoog je niet zo goed gaat kunnen helpen.

Je gaat met Mark praten. Dat is goed. Wees maar eerlijk met hem.

Als je het moeilijk vindt dit aan je ouders te vertellen, wat ik begrijp, kun je Mark het woord laten doen. Je kunt aan Mark zeggen dat hij jouw standpunt zou kunnen verdedigen waarom je niet eerst naar je ouders bent gegaan hiermee.

Je vraag klonk helemaal niet raar of dom. Als ik bij mijn psychiater kom, weet ik ook niet wat ik moet zeggen, en meestal stel ik voor dat hij eerst een vraag stelt, zodat het gesprek op gang komt.

Ik ben blij dat je je geholpen voelt op dit forum. Altijd welkom 🙂

Reageer