Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
13-18
Vraag

Ruzieënde ouders en een autistisch broertje

  • 9 juni 2018
  • 3 reacties
  • 187 Bekeken

Hoi
Ik ben pas nieuw op deze site maar ik wist me gewoon geen raad meer..
Mijn ouders maken vaak ruzie maar niet zomaar ruzie ..mijn vader en mijn broertje zijn allebei autistisch dus dat botst vaak en hebben ze vaak oneenigheid.. maar mijn moeder verzorgt mij broertje zo veel ..zelfs nog om zijn kont af te vegen op de wc..dat kan hij prima zelf ..hij is gewoon nog bij gezond verstand en zijn motoriek is in dat opzicht ook gewoon goed. Dus als mijn vader en mijn broertje hevige ruzie hebben om dat ze allrbei snel boos worden..kiest mijn moeder echt bijna altijd voor de kant van mijn broertje.. en dan ontstaan er vaak hevige ruzies...zo is er bijvoorbeeld wel eens friet door de kamer gesmeten met als gevolg dat de ruzie nog heviger werd..en toen heeft mijn vader mijn moeder op de bank gegooid met als gevolg dat mijn moeder al 4 jaar last heeft van haar rug..
En er zijn nog heel veel van zulk soort dingen gebeurt..altijd als ze ruzie maken spring ik er tussen en ga ik hyperfentileren dan wil ik ze uit elkaar halen maar dat maakt et meestal alleen maar erger..en ik heb weleens tips gehoord dat ik me er niet mee moet bemoeien maar dan rammelen ze elkaar letterlijk af.. En mijn broertje maakt het dan meestal nog erger door er ook nog doorheen te gaan roepen of zingen....en ik heb et al wel eens een keer tegen mijn moeder gezegd dat ik het niet fijn vind dat het zo gaat enzo..maar dan zegt ze gewoon dat elk gezin weleens wat heeft ..en dan zeg ik :"maar niet zo erg als bij ons hoor" en dan zegt ze..."je moet het niet erger maken dan het is" en dan mag ik er niks meer over zeggen.. Ik ben bang dat ze uit elkaar gaan ..maar ik hoef niet bang te zijn voor een scheiding ..want ze hebben ook niet zoveel geld dus ..maar dan kunnen ze alsnog wel uit elkaar..en soms gaat er ook weleens 1 van mijn ouders weg om even af te koelen ..en dan weet ik wel dat ze terug zullen komen maar ik blijf toch altijd bang dat ze zichzelf wat willen aandoen..en doordat we dus weinig geld hebben..zijn er ook veel zorgen...waar dan ook ruzie over is...ik durf zelfs niet meer te doucen want dan ben ik bang dat als ik in de douce zit er dan ruzie komt.. Ik durf ook niet met iemand te praten want dan ben ik bang dat mn ouders dan uit elkaar moeten..daarom vraag ik dus anoniem jullie hulp..
Ik ben bang..
Wat moet ik doen?
Help!

3 reacties

Hoi, Ik heb presies het zelfde verhaal. Alleen iets anders. Ik ben een jongen. Redelijk groot voor mijn leeftijd. En redelijk sterk. Mij overkomt dit ook wel eens. Maar ik ga als mijn vader mijn moeder wil slaan schoppen of iets anders er zelf op in. Ik trek mn vader weg en zorgt dat hij stopt. Ik weet natuurlijk als geen ander dat dit niet goed is. Maar wat ik meestal doe is als mijn ouders ruzie hebben. Gewoon niet mee bemoeien. En met een half oor meeluisteren. Als het echt heftig word. Druk ik mn vader aan de kanten of houd ik hem weg bij mijn moeder. Eigenlijk kan je er denk ik niet zoveel tegen doen. Want als jij je vader / moeder gaat slaan word t erger. Mijn tip is om te zorgen dat 1 van de 2 weg gaat uit de situatie. Mischien kan je daar eens met je vader / moeder over praten. Dat als er een ruzie komt dat 1 van de 2 naar een andere kamer in het huis gaat.
Badge
Hoi, jouw verhaal lijkt heel erg op wat ik ook mee maak! Mijn vader en mijn zusje (10) zijn allebei autistisch. Ik ben zelf 15. Vaak hebben mijn ouders ruzie, als er iemand weg gaat of als we aan tafel zitten of onderweg. Bijvoorbeeld mijn moeder wordt boos op mijn zusje, dan reageert mijn vader ook heel fel op haar en dan krijgen mijn ouders weer ruzie. Het is altijd minstens 1 keer per dag. Ik zit dan altijd alleen op m'n kamer te janken, zoals nu ook... Ik wil gewoon dat het stopt. Zelf probeer ik me er gewoon buiten te houden maar dat is moeilijk, want ons huis is redelijk klein en je hoort het overal.

Ik ga nu met een psycholoog praten. Misschien is dat voor jou ook een idee?

Groetjes,
Eleni
Hoi!

Niet fijn dat het er thuis zo aan toe gaat. Het is goed dat je hier om raad komt vragen.

Tijdens ruzies is het niet verstandig ertussen te komen. Ik begrijp dat de ruzies niet fijn zijn, maar het best verlaten je broertje en jij de kamer tijdens een ruzie, zodat jullie geen gevaar lopen.

Je kan op een moment dat je beide ouders ontspannen en kalm zijn met ze praten. Je kan zeggen dat je een rustig gesprek wilt zonder ruzie, en dat, vanaf er iemand boos wordt, die persoon even de kamer moet verlaten om af te koelen.
In dat gesprek kan je aangeven dat de ruzies je heel erg raken.

Als je je onveilig voelt, of je hebt het gevoel dat een ruzie uit de hand loopt, kan je de politie (112) bellen. Die is er om de veiligheid van de burgers te garanderen.

De ruzies hebben ernstige gevolgen. Jij wordt er ongelukkig van, je moeder is erbij gewond geraakt, iedereen raakt hier gestresst door. Kan je dit met je mentor bespreken? Die is er voor je. Heb je een fijne mentor?

Bij de KinderTelefoon kunnen ze je ook helpen. Je kan met ze bellen of chatten. Ze kunnen je ook doorverwijzen naar organisaties die gespecialiseerd zijn in moeilijke gezinssituaties.
https://www.kindertelefoon.nl/chat/
https://www.kindertelefoon.nl/over-ons/actief-verwijzen-naar-veilig-thuis/

Bij deze organisatie kunnen ze je ook helpen:
https://www.020veiligthuis.nl
Je moeder kan ook geholpen zijn met dit linkje.

Groetjes
x

Reageer