Vraag

Manipulatie?

  • 30 January 2023
  • 1 reactie
  • 62 Bekeken

Reputatie 4
Badge +1

Hoi, ik (meisje, 14) wil graag weten of dit manipulatie is bij ons thuis.

Ik kan niet goed uitleggen wat het is, dus hierbij: https://dewijsheidvanhethart.nl/manipulatie/

Maar ik kan wel goed uitleggen wat er hier precies gebeurd. (Als je mijn vorige topics ook leest snap je het een stuk beter)

 

Dus, het is soort van dat je woorden verdraait worden in iets anders (door de ander), wat positiever voor hun uit komt. En ze laten je er echt in geloven dat het zo is. Opmerkingen zoals: ‘het is allemaal jou schuld’ , ‘na alles wat we voor je hebben gedaan’ enzovoort. En je woorden HELEMAAL verdraaien.

Ik vroeg me de laatste tijd al af of ik overdreef, maar ja, dat heb je dus bij manipulatie… Mijn ouders gebruiken het tegen me, maar ook mijn zusje, die heeft het vast van hun geleerd. Die opmerkingen hierboven en nog veel meer krijg ik elke dag aan mijn hoofd. Alleen maar zeggen dat ik nog klusjes moet doen enzo. Ik voel mezelf al steeds veel somberder, niet goed genoeg. Mijn woorden worden alleen maar tegen me gebruikt, en daaropvolgend ook nog een preek. Gisteren nog verdraaide mijn zusje mijn woorden helemaal, toen werd mijn moeder boos en kreeg ik weer een preek. Het waren net mijn woorden, maar dan in een heel ander verhaal, zodat ik mijn  eigen verhaal er helemaal niet meer in kon terug zien. Maar ik heb al opgegeven voor mezelf op te komen. Het heeft geen zin. Mijn stiefvader heeft mijn woorden de vorige keer al helemaal tegen me gebruikt (ook in vorige topic), dus ik vertrouw hem niet meer. Het is net alsof ze alle discussies hebben gewonnen, ook die in de toekomst. Al heb ik iets niet gedaan, ik zeg gewoon van wel, want ik win het toch niet. 

Ik voelde al dat er iets fout was, maar ik had gewoon geen flauw idee wat. Ik dacht dat het gewoon aan mij lag. Dat is dus zo vervelend aan manipulatie.

Hopelijk hebben jullie tips en bedankt voor het lezen.


1 reactie

Reputatie 7
Badge +17

Dat is zeker manipulatie. Wat zij doen lijkt op gaslighting. https://nl.wikipedia.org/wiki/Gaslighting

Het ligt echt niet aan jou en je moet je dus ook zeker niet schuldig gaan voelen.

Het beste wat je kunt doen is dit bespreken met iemand die je kunt vertrouwen. Een mentor bijvoorbeeld. Als je je onveilig voelt thuis kun je ook contact opnemen met https://veiligthuis.nl/  of 0800-2000. Dat kan 24 uur per dag.

 

Reageer