Vraag

Is mijn moeder toxic?

  • 28 April 2022
  • 2 reacties
  • 139 Bekeken

Badge

Hi,

Mijn naam is Zehra (niet echte naam) en ik heb al eerder op dit forum een vraag gesteld maar ik was mijn acc kwijt.

Ik heb al jaren moeite met mijn moeder.

Mijn vader heb ik vanaf mn 4de niet gezien en heb ik niet echt een goede band mee. 

Mijn moeder heeft bepaalt gedrag dat mij vaak pijn doet en kwetst. Laatst is het zo ver gegaan dat we zelfs hebben gevochten.

Zelf ben ik 15 dus zoals mijn moeder zegt ben ik wat vervelender vanwege de puberteit.

 

Mijn moeder is erg manipulatief in het gebruiken van haar rechten als ouder. Ze verzint regels uit het niets en beweerdt dat ze allang al bestaan en dat ik lieg. Ze liegt vaak over dingen die ik volgens haar heb gezegdt en snijdt het gesprek af als ze door hebt dat ik gelijk heb.

 

Ze heeft al vaker dingen gezegdt zoals: je bent dom, je haat me, je wil me zeker in de vuilnisbak gooien, je zou zeker willen dat ik doodval enzv. 

Door veel trauma en dingen op school was ik sws depri en suicidaal mijn moeder verergert het gewoon 10keer. Ze laat me schuldig voelen over het feit dat ik naar therapie moet en dat ze ermee moet dealen. 

 

Vandaag was voor mij de maat vol. Mijn moeder stelde me namelijk 1.5 week geleden voor dat we naar het buitenland gingen voor de meivakantie. We zijn al zeker 3/4 jaar niet meer naar het buitenland geweest dus ik was helemaal enthousiast. We hadden in de tussen tijd er nog over gesproken en het was zeker. 

Toen afgelopen zaterdag krabbelde ze terug. "Ja ik heb er geen zin in en het was jouw idee etc." Ze wijsde de vinger naar mij en ging ook nog zeggen dat ze altijd alles voor mij doet en ze zelf nieuwe kleding nodig heeft etc. Zelf heb ik al vaker aangegeven nee mam we hoeven niet uit eten bespaar het geld maar. Maar ze stond er dan op de we dit gingen doen of dat gingen kopen. Ze heeft al vaker de vinger gewezen naar mij als het over geld ging en dat doet ze al vanaf ik 7/8 ben ofzo. Vroeger voelde ik me dan schuldig maar nu voel me gewoon kut. 

Maar in ieder geval mijn moeder was laatste gevallen en had al last van haar lichaam en het is nu dus nog erger. Daar door kan ze niet veel doen. En ik vind het leuk om met haar wat te doen maar 5 dagen in een hotel kamer zitten lijkt me gwn niks. Dus ik vroeg of we konden kijken naar een plek waar er iets voor mij te doen was als mijn moeder gwn te moe was ofzo een zwembad gwn iets in de buurt. Eerst vondt ze het een prima idee maar opeens werd ze boos.

Dat ik altijd een grote mond heb en dat ik altijd inspraak heb op de vakantie terwijl andere ouders gwn boeken en hun kinderen dealen ermee. Ze was zo van waarom ga je niet lezen etc want in Groningen lees je altijd zo veel in het hotel. (Dit was meestal in een restaurant of als we veel hadden gedaan op een dag) Dus ik vond dit niet eerlijk legde precies dat uit waarom en was al helemaal verbaast omdat ze weet dat ik sommige hobbys zoals lezen bijna niet meer kan doen door de stress van school (en thuis maar dat weet ze niet).  Toen bleef ze maar terug schreeuwen hoe egoistisch ik niet ben enzo en ik raakte zo overstuur dat ik gwn moest huilen. En dan gaat ze zeggen dat ik haar haat en dat ik haar altijd vervelend vind etc. 

 

Kijk ik vind mijn moeder niet altijd het leukste persoon op de wereldbol maar ik hou van haar en we hebben het soms ook echt leuk. Maar ze laat me mezelf zo kut voelen dat alles er onder gaat lijden. (Relaties met vrienden, hobbys, school enzv).

Ze is verder ook heel erg strict dus ik heb niet veel vrijheid.

 

Meerdere mensen hebben gezegt ga eerder uit huis of praat erover. 

 

Maar met mijn moeder valt niet te praten want ze probeert dan het onderwerp te veranderen, zichzelf altijd als het grote slachtoffer neer te zetten want haar dochter is een probleemkind, dingen te zeggen die niet kloppen, te zeggen dat ik haar haat etc of gwn alles wat me leven leuk maakt af te pakken.

Ik heb met mijn moeder, therapeut en ouder therapeut gesprekken gehad. Wat als volgt ging:

1.Mijn moeder ging bij alles wat ik zei zeggen hoe zwaar voor mij zorgen is.

2. Het argument van nmmr 1 gebruiken als excuus voor haar gedrag.

3. Doen net alsof doen of het haar speet een thuis tegen me schreeuwen en steeds het gesprek gebruiken om mij kut te laten voelen.

 

Ik weet niet wat ik moet doen. Ik weet alleen dat ik op ben en zo zo klaar met alles. Ik wil gwn dat het stopt..

 


2 reacties

Badge

Heeft iemand een idee?

Badge

Hoii ik snap je wel ik heb ook niet echt de beste relatie met mijn moeder. Ik ben geen expert maar als het echt steeds erger wordt dan moet je er mee met iemand praten. Maar de meeste mensen die de Kindertelefoon gebruiken hebben vaak niemand om mee te praten. Je kan je therapeut om advies vragen of vertellen over de problemen thuis Mischien kan ze helpen. Want ze is gespecialiseerd in dit soort problemen. En ja je moeder is een beetje toxic. En je moet je zeker niet schuldig voelen dat je mentale problemen probeert op te lossen. Veel sterkte en probeer te focussen op de dingen die je leuk vindt. Ik snap dat je je moeder haat maar nog steeds van houdt op ene van andere manier, die gevoelens zijn echt niet normaal kut. Laat je energie niet verspillen door haar en maak goede keuzes.

Reageer