Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
13-18

ben ik een schrijver (lees een proeftekst )

  • 14 januari 2019
  • 4 reacties
  • 169 Bekeken

  • Anonymous
  • 0 reacties
Ik schrijf sinds december (2018) Ik weet niet maar ik kan zo dingen uiten dit werkt voor mij ik doe namelijk aan sh(self-harm) en ik weet niet of ik bi of gay ben . Dus ik moet wel degelijk dingen uiten ik plaats hier een tekst waaraan ik was begonnen hij is nog niet af. Ik wil graag een oordeel of het goed is en of ik bijvoorbeeld een blog aan zou moeten maken(btw ik ben een meisje van 13)Het verhaal heet nu nog Luna maar dat veranderd waarschijnlijk wel als ik meer heb.


Het was een donkere nacht, een hele donkere nacht.Daar zat ze in het donker in de stortende regen. Er vielen bakken uit de lucht, uit die donkere wolken, uit dat donkere gat. Ze dacht: Kom, kom dan gij zei toch dat gij zoudt komen. Zo dacht ze nou altijd in een oude beleefdheidsvorm ze wist dat ze dat moest veranderen, niemand zei nog gij dat dacht ze nu weer ze dacht deze keer houd ik het vol ik denk in de tijd van nu . Nu terug naar het verhaal ze wachtte op haar vriendje nou eigenlijk haar ex-vriendje nadat ze het uitgemaakt. Ze had geen idee waarom ze het eigenlijk had uitgemaakt. Ze had nu door dat hij niet zou komen, hij heeft haar laten stikken net zoals zij deed toen ze het uitmaakte. Hij pakte haar terug. haar telefoon en belde haar Wacht ik heb 'haar' nog niet voorgesteld haar naam is Luna, Luna Costar. Luna pakte haar telefoon en wist even niet wie ze moest bellen, al die bekenden namen zweefden door haar hoofd. Daar kwam de goede naam naar voren Isabella de beste vriedin van Luna. Isabella zou dan wel geen auto hebben om haar op te kunnen halen bij deze verlaten oude griezelige plek. Daar was het antwoord het vriendinnetje van Isabella had een auto. Tring-tring-tring drie keer ging die over voor Isabella op nam Luna vertelde Isabella het hele verhaal en vroeg of Emily haar op kon komen halen. Dat is... Isabella maakte haar zin niet af en begon te huilen Luna snapte niet waarom tot Isabella zei dat het uit was met Emily. Luna was verbaasd en zei dan loop ik wel door en zoek ik een gratis lift. Luna liep en liep en liep, totdat ze wat achter zich hoorde. BRUHHH! Luna rende voor haar leven maar toen dacht ze erachter ze zijn wie achter haar aan zat. Klopt dat was ze vergeten het was halloween, het was gewoon een stel kinderen.

Dit was het tot nu.

4 reacties

Reputatie 7
Hoi,

Ik heb je tekst gelezen! Leuk om te horen dat schrijven een manier voor jou is om dingen te uiten. Blijf hier sowieso mee doorgaan! Door meer te schrijven, word je ook automatisch beter. Verwacht dus ook niet dat je in één keer een literair meesterwerk schrijft 😉

Hier nog een paar tips om je tekst te verbeteren:

1) Je zinnen kloppen grammaticaal niet altijd en soms heb ik het idee dat je woorden mist in je zin. Misschien helpt het om je tekst na te lezen, dat je op die manier ziet dat je bepaalde dingen onhandig hebt verwoord.

2) Je maakt soms hele lange zinnen. Dat leest heel erg moeilijk. Wees niet bang om af en toe een punt neer te zetten of een komma. Leestekens maken je tekst leesbaarder en prettiger om te lezen.
''Zo dacht ze nou altijd in een oude beleefdheidsvorm ze wist dat ze dat moest veranderen, niemand zei nog gij dat dacht ze nu weer ze dacht deze keer houd ik het vol ik denk in de tijd van nu .''
Dit is een voorbeeld van zo'n lange zin. Ik zou deze zin opsplitsen in 3 losse zinnen.

3) Dit had ik al een beetje genoemd bij 2, maar gebruik meer leestekens. Een komma hier en daar en meer punten.

4) In het begin gaat je verhaal best langzaam. Je gebruikt dan veel tekst, om een relatief korte periode te beschrijven. Vervolgens gaat het tempo opeens flink omhoog en gaat het verhaal opeens heel erg snel. Het is niet ongebruikelijk om tijd sneller te laten verlopen in je verhaal, maar meestal doe je dit niet in dezelfde alinea. Dan wordt het wederom lastiger om je verhaal te volgen. Als je overgaat naar een hoger tempo in het verhaal, zet er dan even een witregel tussen, om te laten zien dat je het nu over iets nieuws gaat hebben en dat er eventueel tijd is verstreken.

Dit zijn dus slechts wat tips om je verhaal wat te verbeteren. Je bent leuk bezig! Of je een blog moet maken, moet je zelf bepalen. Een blog kost ook best veel moeite, dus bedenk voor jezelf of je daar ook zo veel tijd in wil steken.

Gr. Pin
@Pin Dankjewel ik ga hier zeker wat mee doen. Ik zie ook wat je bedoeld. Het zijn inderdaad te lange zinnen. Het klopt ook niet helemaal bv kwa de tijd eerst heel langzaam dan heel snel.
Badge
hey ik heb je tekst gelezen en ik vind hem best goed ik denk dat je echt talent hebt alleen op sommige stukjes begreep ik de tekst niet maar verder was de tekst heel goed. Btw ik schrijf zelf ook en ook sinds je nog maar net begonnen bent heb je wel talent 🙂
Heyy, Anoniempje!

Ik vind verhaaltjes schrijven ook erg leuk! Jouw verhaal vond ik tot nu toe ook leuk, vooral de manier waarop je gewoon schrijft. Je schrijf soms alsof je gewoon denkt. Voor je weet, lijkt het alsof ik droom in je verhaal en aan niks anders denk.

Pin zegt dat je soms te lang schrijf in het begin en te lange zinnen schrijft. Daar ben ik het niet mee eens, want schrijven is een vorm van KUNST. Dat betekent dat iedereen zijn eigen manier ervan heeft. Als elk boek hetzelfde geschreven zou zijn, zouden we het verschil in schrijfstijl van verschillende auteurs niet kunnen opmerken.

Wél is er één dingetje wat beter kan. Je schreef bijvoorbeeld: 'En dan nu terug naar het verhaal.' Volgens mij wilde je dat zelf eigenlijk niet schrijven, maar schreef je dat, omdat je wilde dat de lezer zich dan 'prettiger' voelt. Je moet dat niet opschrijven als je dat niet van nature op wilde schrijven. Schrijf gewoon van nature en als je opeens terugspringt naar het verhaal, begin je een nieuwe alinea.

Als het wel 'vloeiend' kwam, moet je gewoon dat soort dingen op blijven schrijven, hoor, maar ik dacht dat het niet helemaal was zoals jij het wilde. Schrijf gewoon precies op wat je wil!

Schrijf lekker door en ik ben eigenlijk wel benieuwd naar meer verhalen van je,
Geen_Naam

Reageer