Alternatieven zelfbeschadiging

  • 30 March 2019
  • 37 reacties
  • 7414 Bekeken

  • Anonymous
  • 0 reacties
Hey iedereen!

Dit is niet echt een succesverhaal, maar denk dat het hier wel gepast kan zijn aangezien dit topic tot een succes kan helpen leiden bij sommigen 🤗 .
Dit is namelijk een topic met een heleboel (331) alternatieven tegen zelfbeschadiging.
Ik heb deze zeker niet zelf uitgevonden, maar aangezien deze uit een bericht van een gesloten groep op internet komen heeft het ook geen nut het originele bericht als link mee te geven in reacties, vandaar dus dit topic.
De alternatieven in deze lijst zijn opgesteld door mensen die zelf een verleden hebben met zelfbeschadiging, en zij hebben de dingen gedeeld die hen toen (een beetje) hebben geholpen met stoppen of uitstellen van zefbeschadiging.
Iedereen gaat hier anders mee om, zeker niet alles zal jou dus kunnen helpen. Er zullen mogelijk ook dingen tussen zitten waar jij eerder door getriggerd wordt, let hier dus mee op.
Bron: https://www.zelfbeschadiging.be

Groetjes
Lot

Wegens te veel tekens gaat m’n lijst door in de eerste reactie 😉 .

Jezelf minder beschadigen of stoppen met jezelf beschadigen is vaak niet makkelijk. Je bent er niet zomaar aan begonnen en vaak is het lastig om het te verminderen of te stoppen. Wat je kan doen is een of meerdere alternatieven van deze lijst proberen en kijken wat er bij je past. Als het een niet werkt kan het best zijn dat een andere wel werkt. Het is logisch dat het even tijd kost. Niets is goed en niets is fout.
Het is normaal dat het niet in een keer lukt om te minderen of stoppen met zelfbeschadiging. Voor de meeste mensen is het een proces waarbij terugvallen voorkomt. Geef niet op en wees niet te hard voor jezelf.

1. Maak een turftabel.Schrijf ‘dagen dat ik mezelf heb beschadigd’ in de ene kolom en ‘dagen dat ik mezelf niet heb beschadigd’ in de andere kolom. Schrijf een streep op het einde van de dag in de kolom afhankelijk of je die dag jezelf hebt beschadigd of niet. Na een tijdje zullen er meer streepjes in de ‘zonder’ kolom komen en zal je je hierdoor beter voelen.
2. Probeer niet alleen te zijn. Bezoek een vriend of ga naar een openbare plaats(met veel mensen)
3. Een simpeler doel: kies 1 dag per week,en zeg: ‘ik ga NOOIT mezelf beschadigen op bv.woensdag’. Daarna kan je nog een andere dag toevoegen,bv woensdag &zondag..
4. Als je de spullen waarmee jij jezelf beschadigt niet kan weggooien, maak ze dan onbruikbaar. Plak er bv. heel veel plakband omheen zodat je het er allemaal moet af trekken voordat je het voorwerp kan gebruiken
5. Draag een armwarmer of iets anders dat rond de plaats past waar je jezelf beschadigd.
6. Maak regels: Ik zal nooit mezelf beschadigen als ik bv. Bij familie ben.
7. Schrijf een lijst met alle redenen waarom je wil stoppen met jezelf beschadigen en bewaar het bij je voorwerp.
8. Maak een lijst met vrienden die je kan bellen als je jezelf wilt beschadigen.
9. Maak een lijst met crisislijnen
10.Print nuttige lijsten uit zoals telefoonlijsten, lijsten met positieve eigenschappen van jezelf of een lijst met alternatieven die voor jou helpen.
11. Maak een contract met iemand. Neem iemand om wie je geeft & die geeft om jou. Je hoeft hem/haar niet te kennen in het echte leven – Internet vrienden etc. zijn ook goed.
12. Schrijf iets waar je goed in bent op een stuk papier. Draag dit papiertje bij je en wanneer je je slecht voelt, schrijf je nog een ander talent erbij. Als je geen talenten meer kan bedenken, denk dan aan goede karaktertrekken etc.
13. Draag een notitieboekje bij je met complimenten. Wanneer iemand je een compliment geeft of iets leuks zegt over je, schrijf het op. Herlees ze allemaal wanneer je je down voelt of slecht denkt over jezelf.
14. Neem een kalender speciaal voor zelfbeschadiging. Plak een sticker op elke dag dat je zelfbeschadiging-vrij bent. Op het einde van elke week kijk je naar de dagen dat je jezelf beschadigde. Probeer die dagen te verbeteren de volgende week. Als je een maand vol stickers hebt, koop dan voor jezelf een cadeau.
15. Verzamel iets, het maakt niet uit wat je verzamelt. Als je je erg slecht voelt, koop dan een nieuwe of bewonder je collectie of plan je volgende aankoop
16. Neem een doos en decoreer het zoals je wilt. Leg er dingen in die je blij maken, afleiding geven, speciale foto’s of brieven en een lijst of telefoonnummer & redenen om jezelf niet te beschadigen. Open het enkel in noodgevallen anders is het niet speciaal meer. Verander de inhoud minstens elke 2 of 3 maanden. Laat een persoon die dicht bij je staat iets speciaals in de nooddoos leggen terwijl je niet kijkt zodat het er verrassing is als je de doos nodig hebt & opent.
17. Maak een playlist waarnaar je kan luisteren als je je down of kwetsbaar voelt. Je kan allemaal vrolijke liedjes kiezen, of het kan nuttig zijn om droevige liedjes te kiezen die je kunnen helpen om te huilen.
18. Draag veilige dingen in je (broek)zak. Dat kan een steen zijn, kristallen, kleine boekjes en stress verminderende kneed-dingen. Alles wat je goed laat voelen.
19. H.A.L.T(Hungry, Angry, Lonely, or Tired). Vermijd dat je hongerig, boos, eenzaam of moe wordt.
20. Zoek wat het moeilijkste moment van de dag is voor jou & plan gewone(dagelijkse) activiteiten om je tijdens die tijd bezig te houden.
21. Herken riskante situaties die problematisch kunnen zijn voor jou. Hoe kan je ze vermijden of ze zo veilig mogelijk maken?
22. Maak een drang kaart. Dit is een klein kaartje dat in je portemonnee past dat je overal bij je draagt. Er staat een lijst op met gezonde alternatieven, redenen om jezelf niet te beschadigen, positieve feiten over jezelf en andere dingen die je het meest helpen.
23. Ken jezelf munten toe. Als je een mijlpaal bereikt zoals 1 dag, 1 week, 1 maand of wat dan ook, beloon jezelf een munt(of badge) die je op je website plaats, in je handtekening(op het forum) of uitprint & bij je draagt. Er zijn verschillende soort van munten(in het Engels: tokens) te vinden op het internet.
24. Maak een beloningsysteem. Maak een grote zaak van ELKE DAG dat je erin slaagde jezelf niet te beschadigen.

Leerrijke oefeningen

25. Schrijf in een dagboek waarom je jezelf wilt beschadigen, wat de oorzaak hiervan is zodat je in de toekomst kan vermijden dat het opnieuw gebeurd. Zoek uit wat de trigger(s) waren.
26. Schrijf een brief naar de persoon of het probleem dat je van streek maakt, of schrijf zelfs een brief aan je zelfbeschadiging. Je hoeft het niet te posten: bewaar het of vernietig het door het papier te verbranden of te scheuren. Of schrijf naar jezelf een ‘ik hou van je omdat’ brief.
27. Schrijf een lijst van alle positieve dingen in je leven op dit moment, ook de kleine dingen zijn belangrijk.
28. Maak 2 lijsten. Op de ene lijst schrijf je alles wat je ooit leuk vond, wat tof, avontuurlijk was. Schrap niets van de lijst. Maak vervolgens een lijst van alle dingen die je nog nooit hebt gedaan maar heel graag zou willen.
29. Schrijf op waarom je het niet verdient om pijn(fysiek) te hebben.
30. Schrijf alle redenen op waarom je wilt stoppen met zelfbeschadiging.
31. Spreek tegen jezelf in een taal die je niet goed kent. Soms helpt het om de drang te stoppen wanneer je tegen jezelf praat in een vreemde taal omdat je niet genoeg woorden kent om over de slechte dingen te praten, waardoor je verplicht bent om te concentreren op de dingen die je wel kent, die simpeler zijn.
32. Post op een forum hoe je je voelt.
33. Luister naar een liedje en probeer de tekst op te schrijven.
34. Praat hardop tegen jezelf.
35. Maak positieve geluidsopname waarop staat dat je goed, vriendelijk, aardig bent; Soms kan je dit doen door alle negatieve gedachten op te schrijven en ze dan psychisch te herschrijven als positieve berichten.
36. Vraag jezelf wat je nodig hebt, zoek wat je dwars zit.
37. Zend een bemoedigende mail naar jezelf. Voorbeeld: “als ik weet dat ik een slechte dag zal hebben en ik denk dat ik er niet door zal raken, dan e-mail ik mezelf de avond voordien & zeg iets dat je kan doen, je bent sterk en zulke dingen”
38. Brainstorm alle opties en keuzes die je nu hebt.
39. Schrijf al je gedachtes op, zodat het uit je hoofd gaat. Dan kan je –als je wilt- het verscheuren.
40. Lees boeken of artikelen over zelfbeschadiging (alleen als dit niet juist triggerend werkt).

Psychologisch

41. Schrijf woorden in het zand, die worden weggespoeld.
42. Sta jezelf toe om te huilen.
43. Visualiseer dat je problemen wegsmelten. Of visualiseer dat slechte herinneringen in verzegelde luchtdichte containers worden gestopt.
44. Maak een bestrijding doos. Dit kan je psychisch of echt doen. Je creëert een plaats waar je niet prettige herinneringen kan opbergen totdat je beter in staat bent om ermee om te gaan/aan te werken. Sommige mensen visualiseren graag die doos in hun gedachten en zien de herinnering erin gaan. Andere mensen maken liever een echte doos uit een schoendoos of iets dergelijks en schrijven hun herinneringen op een stuk papier en steken dat weg in de doos.
45. Vraag aan jezelf: zal ik me nog steeds zo voelen over een minuut? Een uur? Een dag? Een week? Een maand? Een jaar? Hoe lang zal ik me boos/verdrietig voelen hierdoor? Is het ‘t waard?
46. Schrijf een woord op dat het best beschrijft hoe je je voelt. (bv vreselijk, verdrietig, eenzaam, boos) en schrijf het constant op, steeds opnieuw en opnieuw. Soms lijkt het dan alsof het woord zijn betekenis verliest en in iets geks verandert.
47. Wees niet hard voor jezelf omdat je je zo voelt. Probeer jezelf innerlijk niet te schenden door jezelf scheldnamen te geven of van jezelf te verwachten dat je je ‘gewoon zo niet voelt’ of dat je ‘het uit jezelf scheurt, wegduwt uit jezelf’. Dit innerlijk uitschelden en zelf-verbaal misbruik zal je je enkel slechter laten voelen.
48. Maak een lijst van alle goede dingen van jezelf, bv vriendelijk, zorgzaam voor anderen, harde werker, etc.
50. Vertel jezelf rationeel, bemoedigende dingen: *dit is een slechte dag, maar ik weet uit ervaring dat het voorbij zal gaan en dat ik me weer goed kan voelen. *wanneer ik alle goede dingen optel, de redenen om te hopen, dan weet ik dat deze gevoelens irrationeel zijn en daarom zal ik ze negeren en iets doen zodat ik me niet meer zo voel. *iedereen heeft zulke stemmingen- het is een deel van mens zijn, maar ik hoeft niet een tijdelijk iets alles wat ik heb bereikt te laten vernietigen- ik zal wachten tot het voorbij is.
53. Gedraag je alsof je je goed voelt. Glimlach, doe bewust een vreugdestapje als je wandelt, zet een alerte geïnteresseerde expressie op je gezicht, praat opgewekt tegen mensen, neurie of fluit een opgewekt deuntje. Wanneer we doen alsof we ons goed voelen, beginnen we ons vaak ook goed te voelen.
54. Maak een lijst van alles wat je bereikt hebt.
55. Ben je bewust van je zwart-wit gedachtes, en doemdenken. Dit is nergens voor nodig.
56. Herken vertekende gedachten en verander ze in positieve. Bv. Als je denkt ‘ik ben een slecht persoon’, zou je tegen jezelf kunnen zeggen: “ik ben een goed persoon en ik verdien om gelukkig & geliefd te zijn.
57. Herhaal positieve gedachten tegen jezelf terwijl je naar je spiegelbeeld kijkt in de spiegel. De theorie hierachter is dat kijken in je eigen ogen helpt om je hersenen te overtuigen over de boodschap. Dit is geen snelle verandering. Het neemt tijd om de vele jaren van negativiteit ongedaan te maken die je waarschijnlijk hebt waargenomen maar met oefening en vastberadenheid kan het veel veranderen.
58. Visualiseer een rood ‘stop’ teken. Verbied symbolisch deze gedachten om verder te gaan.
59. Kies een kleur waar je je kalm of veilig bij voelt(liefst niet zwart). Herhaal de naam van dit kleur over en over. Beeld je in dat de nare beelden zijn weggewassen en vervangen door die kleur.

Zelfbeschadiging imiteren (deze alternatieven kunnen ook een trigger zijn voor sommigen!)

60. Schiet met een elastiekje die rond je pols hangt tegen je pols.
61. Teken op jezelf met een rode balpen. Laat het lijken op sneden of krassen, of schrijf woorden. Gebruik enkel niet-giftige inkt.
62. Knijp ijsblokjes in je hand. De kou veroorzaakt pijn in je handen maar het is niet gevaarlijk of schadelijk
63. Gebruik een tandenborstel op je huid i.p.v. een mes.
64. Knijp in zakdoekjes.
65. Gebruik voedselkleurmiddel. Neem een klein flesje van vloeibaar rood voedingskleurmiddel en duw de top tegen de plaats waar je wil snijden. Beweeg de fles in een snijdende beweging terwijl je zachtjes knijpt om het kleurmiddel eruit te laten druipen.
67. Gebruik henna Doe de henna op als een pasta en laat het een nachtje zitten, de volgende dag kan je het eraf halen zoals je normaal een korstje zou verwijderen en het laat een oranjerode plek achter.
68. Was en verbind de lichaamsdelen waarop je jezelf wilt beschadigen
69. Doe wat lijm (niet giftig) op je arm, laat het drogen en pluk het er dan vanaf.
70. Beschilder jezelf met rode tempera verf.
71. Gebruik plakband. “Als je bv. in je arm wilt snijden, doe dan wat plakband op de plaats waar je het wilt doen. Laat dit zitten tot de drang voorbij is en haal het er dan af. Het doet wat pijn, maar laat geen tekenen achter.”
73. Teken een hand op papier en teken er dan sneeën op.
74. Knip een arm-vormig stuk uit het karton en plak er wat zakjes ketchup op. Snij vervolgens daarin.

Vertragen en afleiden

75. Wacht vijftien minuten. Als je jezelf dan nog pijn wilt doen, mag het. Maar wacht nog eens 15 minuten voordat je het doet. Het is jouw keuze of je het doet, maar kijk een hoelang je het kan uitstellen. Jij hebt de controle.
76. Beschrijf een object. Kies een object in de kamer, bekijk het grondig en schrijf een zo gedetailleerd mogelijke beschrijving ervan. Neem alles mee: grootte, gewicht, textuur, vorm, kleur, gebruiksmogelijkheden enz.
77. Zoek een willekeurig object, zoals een paperclip, en schrijf 30 dingen op die je daarmee kan doen.
78. Onderzoek een willekeurig object op internet.
79. Ga slapen
80. Maak heel veel lijstjes, zoveel mogelijk soorten drinken, enz.
81. Ontwar wol of kettingen
82. Richt je kamer opnieuw op
83. Spel je naam met plaatjes die op letters lijken. Butterfly Alphabet is een goed begin.
84. Lees een moppenboek of ga naar een site met moppen.
85. Maak een grappige kettingbrief.
86. Begin een domme forward-email. Waarschuw je vrienden over de gevaren van een BIC balpen of iets dergelijks.
87. Zet al je boeken/CD’s op alfabet
88. Zoek een willekeurig woord op in het woordenboek. Bedenk dan een woord dat begint met de laatste letter van dat woord, en ga zo door. Kijk hoelang je kan doorgaan.
89. Verscheur papier in duizenden stukjes.
90. Kleur wat papier in totdat het helemaal bedekt is.
91. Houd dingen in evenwicht. Probeer een torentje te bouwen met willekeurige objecten uit je kamer!
92. Ga met bubbeltjesplastic spelen!
93. Tel tot 100, of als dat te makkelijk is probeer dan het volgende: Kies een cijfer. Als het een even getal is, deel het dan door twee totdat je een oneven getal krijgt. Als je een oneven getal krijgt, vermenigvuldig het met 3 en tel daar 1 bij op. Begin dan weer door twee te delen. Blijf dit doen, het is interessant om te zien wat er uitkomt en je kan het proberen met verschillende beginwaarden.
94. Zeg het alfabet achterstevoren op.
95. Bouw een fort van kussens.
96. Onthoud iets. Denk aan gedichten, verzen uit een boek, of woordjes uit een vreemde taal. Of het Griekse of Hebreeuwse alfabet, het periodieke systeem der elementen, lijsten van monarchen of presidenten, enz.
97. Verzin babynamen. Je hoeft niet zwanger te zijn!
98. Maak een lijstje van al je zachte spullen.
99. Plan je bruiloft of galafeest.
100. Zoek troep op EBay of marktplaats of Wish.
101. Zoek familie en vrienden op internet
102. Zoek op makelaarssites naar je droomhuis.
103. Maak zoveel mogelijk woorden van je naam of een lang woord.
104. Maak anagrammen van de namen van mensen. “Clint Eastwood” is een anagram van “Old West Action”, bijvoorbeeld.
105. Tel dingen: Wat je maar kan zien, zoals het plafond, vloertegels, bakstenen, of patronen op behangpapier.
106. Zoek rare woorden of zinnen op internet
107. Sorteer je kleding op kleur.
108. Ga foto’s uitzoeken.
109. Plan een etentje.
110. Speel met een speeltje.
111. Ga naar buiten en glimlach naar minstens 5 mensen. Uiteindelijk zal je zelf ook lachen!
112. Kies een woord, bedenk een woord dat daaraan verwant is, enz.
113. Schrijf continue voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 5 minuten. Laat de woorden vloeien, schrijf maar op wat er in je opkomt.
114. Speel met een knuffel of pop.
115. Bedenk een onderwerp, zoals ‘dieren’ of ‘fruit’, en schrijf dan dingen op die beginnen met elke letter van het alfabet.
A = Antilope, B = Beer, enz.
116. Ga over luchtige dingen praten met vrienden of vriendinnen.
117. Doe een kruiswoordpuzzel, woordzoeker of dergelijke.
118. Speel een kaartspel zoals Patience, of bouw een kaartenhuis.
119. Zoek je naam op images.google.com. Of een woord dat je leuk vindt. Verzamel dan je favorieten en zet ze ergens neer.
120. Speel patience.
121. Plan een vakantie. Een echte, of een droomvakantie waar tijd en geld geen rol spelen!
122. Doe eens een paar minuten echt gek. Bijvoorbeeld: verzamel opwindspeeltjes en ga daarmee spelen
als het je even teveel wordt.
123. Draai muntjes rond op de tafel, en geniet van het geluid. Of sorteer je kleingeld.
124. Lees een absurd lange lijst met zelfbeschadiging alternatieven. (zoals deze )

Manieren om je woede kwijt te raken (deze alternatieven kunnen ook een trigger zijn voor sommigen, zorg ook dat je gene spullen kapot maakt waarvan het niet de bedoeling is!)

125. Sla tegen je bed of kussen. 126. Verniel een stuk hout met een schroevendraaier.
127. Schreeuw. Als je niet wil dat mensen je horen, schreeuw dan in een kussen.
128. Maak iets en verniel het daarna.
129. Breek het object dat je vroeger gebruikte voor zelfbeschadiging om te laten zien dat jij de controle hebt.
130. Schreeuw het uit! “Het helpt om te schreeuwen en tieren terwijl je andere technieken op deze lijst doet.”
131. Kras op papier. Hou de ben in je gebalde vuist. Het is een manier om alles op papier te krijgen (gebruik een paar bladen om scheuren te voorkomen)
132. Neem je zelfbeschadiging-materialen en verniel er iets mee. “Als je bijvoorbeeld een scheermesje gebruikt, verniel een handdoek. Als je soms ziet wat er gedaan kan worden door een object voorkomt dit dat je het op jezelf gebruikt. Het geeft ook het gevoel van ‘het doen’, het tastbare aspect.”. Echter dit kan ook triggerend werken.
133. Sla tegen een boksbal.
134. Knijp in een stressballetje.
135. Verniel oude plastic flessen of karton of een oud shirt of een oude sok.
136. Maak een zachte lappenpop om te laten zien waar je boos op bent. Snij en scheur het in plaats van jezelf.
137. Plet aluminium blikjes om te recyclen en kijk hoe snel je het kan.
138. Gebruik een kussen om tegen een muur te slaan.
139. Verscheur een oude krant/telefoonboek.
140. Markeer in het rood wat je jezelf wil aandoen op een foto, en verscheur deze daarna.
141. Gooi ijs in de badkuip of tegen een muur hard genoeg om het te versplinteren.
142. Breek stokken.
143. Sla op een tafel.
144. Klap hard.
145. Blaas ballonnen op en laat ze knappen. Je kan er bovenop gaan zitten, of andere creatieve manieren vinden om dit te doen.
146. Breek plastic bordjes.
147. Verscheur oude sokken of kleren.
148. Gooi sokken tegen de muur.
149. Gooi alles naar het midden van de kamer. Maar gooi niet met glas!
150. Verniel glas om te recyclen Verzamel potjes en flessen, en wanneer je boos bent neem ze dan mee naar de glasbak en gooi ze erin zo hard als je kan (breek ze thuis niet, dit kan gevaarlijk zijn!)
151. Gooi een bal: “Gooi een tennisbal zo hard mogelijk tegen de muur en vang hem weer. Het liefst buiten
of ergens waar je niets kan breken.”
152. Kras over foto’s van mensen in tijdschriften. Of kras op een foto van iemand die je niet mag!
153. Ga schieten! “Haal een oud videospelletje, het liefst zonder teveel bloed, en leef je uit op de slechteriken. Je kan ook een simulatiespel spelen, bouw een stad en verniel hem daarna!”
154. Boomstammen slaan “Wandel naar een stil bebost gebied waar je niet gestoord kan worden. Vind een dikke tak en sla er zo hard mogelijk mee tegen een steen, een boomstam, zo vaak als je kan, laat al je gevoelens eruit!”
156. Maak zoveel mogelijk herrie met potten en pannen.
157. Raas en tier terwijl je dit aan het doen bent!

Beweging

158. Zet wat muziek op en dans en zing tot je uitgeput bent.
159. Ga een stukje wandelen. Besteed aandacht aan het ritme van je voeten.
160. Ga zwemmen. 161. Ga fietsen.
162. Touwtje springen
163. Probeer te rekken. Kan je je tenen aanraken?
164. Probeer eens Tai Chi.
165. Doe dingen die je als kind graag deed, zoals radslagen en handstanden. Kijk of je nog steeds op je hoof kan staan.
166. Ga een stukje joggen, en ren zo snel je kan. Als je niet naar buiten kan, ren dan op een trap op en neer, of van de ene kant van de kamer naar de andere.
167. Schrijf je gevoelens op een stukje papier, maak er een balletje van en sla het de kamer rond alsof je aan het tennissen bent totdat je uitgeput bent.”
168. Ga skeeleren Iemand schreef: "Ik neem mijn skates overal mee naartoe. Ik doe alsof ik mezelf pijn doe terwijl ik mezelf tot het uiterste dwing."
169. Karate
170. Paardrijden (galopperen)
171. Bowlen
172. Zet wat drukke klassieke muziek of John Williams of marsmuziek op en doe alsof je een maffe conducteur bent.
173. Spring in rondjes totdat je valt (het liefst op tapijt), en blijf dan even liggen terwijl je je misselijk voelt en de wereld voor je ogen ziet ronddraaien. Of probeer te lopen, wat je altijd aan het lachen zal maken.
174. Stuiter met een bal
175. Elke soort beweging is goed. Zelfs als het gewoon push-ups of sit-ups in je kamer zijn, het brandt de energie om jezelf pijn te doen op.

Andere fysieke dingen

176. Neem een douche.
177. Marcheer rond in zware schoenen.
178. Breek een ei met je handen.
179. Ga wandelen in de regen en spring rond in de plassen.
180. Lak je nagels
181. Bijt op je nagels
182. Was je gezicht
183. Slaap naakt “Ik weet niet zeker hoe goed dit is als je de neiging hebt jezelf pijn te doen, maar ik vind het heel troostend om me op te rollen tot een balletje onder de dekens en de dekens tegen je huid te voelen. Ik kan mijn ogen sluiten en mezelf in de warmte verliezen en bijna doen alsof ik nog in mijn moeders buik zit. Het voelt heel veilig.”
184. Poets je tanden en flos.
185. Houd je handen in ijswater.
186. Spoel je mond met sterk mondwater
187. Neem een massage
188. Kleed je heel chic aan
189. Maak je op
190. Ga onder de zonnebank
191. Neem een tattoo of piercing. Denk hier wel van te voren goed over na!
192. Doe nep-nagels op
193. Scheer je benen of gezicht. (pas op voor de trigger van een scheermesje)
194. Schraap de bast van een tak af. “Zoek een dunne tak of een dikke twijg van niet meer dan 15cm lang, neem een kleine gladde steen en schraap de bast van de tak/twijg af. Stop niet tot de tak er perfect uitziet.”
195. Haal een kam met fijne tanden en borstel een knuffelbeest.
196. Teken op je lichaam met bodypaint of markers en stiften (afwasbare !). Probeer positieve dingen over jezelf te schrijven op delen waar je niet zo blij mee bent.
197. Verf je haar. Je haar rood verven helpt soms – het geweldige beeld wanneer je het wast en de rode vloeistof het putje inloopt is heel kalmerend. (dit kan ook een trigger zijn!)
198. Ga naar de kapper
199. Kam je haar, of doe er iets aparts mee.

Verzorging

200. Masseer jezelf. Probeer de plaats waar je jezelf wilt beschadigen te masseren met massageoliën of crèmes, en denk eraan dat je speciaal bent en dat je het verdient je lichaam en jezelf met liefde en respect te behandelen.
201. Neem een lang, warm bad met badolie of badschuim.
202. Drink een kop thee of warme chocolademelk.
203. Rol je op tot een balletje onder een deken.
204. Knuffel een zacht stuk speelgoed of je kussen.
205. Lees een boek.
206. Brand wierook of geurkaarsen. (pas op voor de trigger van de vlam als je jezelf brandt)
207. Eet je favoriete voedsel.
208. Ga een ijsje halen.
209. Knuffel iemand – of knuffel jezelf.
210. Eet chocolade!
211. Geef jezelf een cadeautje. “Ga naar een goedkope winkel als je blut bent, of een winkel waarin je de artikelen kan betalen en koop iets kleins voor jezelf. Nieuwe oorbellen, bellenblaas, Ben & Jerry’s, een armband, wat dan ook. Denk eraan dat je speciaal bent en dat je speciale dingen verdient.”
212. Koop verse bloemen voor jezelf.
213. Luister naar kalmerende muziek.
214. Maak een dienblad met speciale traktaties, ga lekker op bed liggen en ga TV kijken of lezen terwijl je het leeg eet.
215. Geef jezelf beloningen, zelfs als het maar stomme kleine dingetjes zijn als TV kijken of iets lekkers voor jezelf halen – en doe dit als je je slecht voelt. Dat helpt je eraan te denken dat er wel goede dingen zijn op deze wereld, hoe klein dan ook.
216. Koop een knuffel of klein cadeautje voor jezelf.
217. Was je handen met lekkere zeep die je speciaal bewaart voor zulke gelegenheden.
218. Doe je pyjama aan en ga gewoon lekker hangen!

Tot rust komen en ontspannen

219. Diep ademhalen. Ga rustig zitten, sluit je ogen en haal rustig en diep adem – concentreer je op het ademhalen terwijl je in- en uitademt en nergens anders op. Na acht of negen keer ademhalen voel je jezelf al ontspannen
220. Ontspanningstechnieken: Koop een cd/download een app met ontspanningstechnieken. Je kan ze ook uit een boek lezen.
221. Ga een stukje wandelen. Let extra goed op de bomen, planten, bloemen, de lucht, de wind, het licht, het patroon van de stoeptegels. Haal diep adem tijdens het lopen, en loop langzaam.
222. Kijk naar een zonsopgang of zonsondergang.
223. Ga op je rug liggen en kijk naar hoe de wolken voorbij zweven. Probeer er vormen in te zien.
224. Kijk naar de sterren en probeer sterrenbeelden te herkennen
225. Meditatie (zelf-hypnose) “Ga gemakkelijk zitten, sluit je ogen en herhaal een woord dat voor jou iets aangeeft dat je wilt hebben dat je niet hebt (bv. een emotie) of een staat waar je in wil zijn – zoals ‘geluk, geluk, geluk’ of ‘zelfvertrouwen, zelfvertrouwen, zelfvertrouwen’. Het idee erachter is dat je je na verloop van tijd voorstelt dat je die dingen hebt, en ze daarmee ook echt hebt omdat je die dingen alleen aan jezelf kan geven.”
226. Ga naar een bos of tuin en kijk naar de natuur.
227. Probeer je betere tijden voor de geest te halen. Breng jezelf terug naar die tijden in je hoofd. Probeer dit actief te doen, herinner je alles wat je deed zoals je het deed. Als je je bijvoorbeeld een vakantie op het strand voorstelt, concentreer je dan op hoe het zand voelde, de golven, de zon, etc.
228. Ga naar een kerk of een andere heilige plaats.
229. Draag een gedicht, gebed, of iets anders bekends en rustgevends enkele malen voor.
230. Doe aan yoga.
231. Visualiseer een kalme, veilige plaats “Creëer een veilige plaats waar je heen kan. Een tijd waarin je je veilig en geborgen voelde, en creëer een kamer, tuin, strand, berg, hutje op de hei of welk willekeurige veilige plaats waar je jezelf kan terugtrekken van uitwendige stress. Voeg zoveel mogelijk details toe die het voor jou echt maken.”
232. Kijk naar een kaarsje (pas op voor de trigger van de vlam als je jezelf brandt)
233. Gebruik je fantasie. “Heb een levendige dagdroom van een liefdesaffaire met een beroemdheid”
234. Hyper-focus op iets als een steen, een hand, enz.
235. Kijk naar vissen.
236. Kijk naar de bijtjes of vlindertjes.
237. Aai je huisdier.
238. Kijk naar een lavalamp.

37 reacties

Creatief
239. Schrijf een gedicht. “Het is wel duister meestal, maar het is rauwe emotie – een minder gevaarlijke manier om je te uiten”
240. Ga tekenen “Maak een tekening van wie of wat je overstuur maakt, of je gevoelens, of gewoon een patroon.”
241. Ga schilderen
242. Maak een vlieger en kijk of hij het doet.
243. Werk met klei (De persoon die dit voorstelde vertelde dat ze een groot beeld zou maken en doe er daarna mee wat je wil. Ze zei dat het nuttig was om de neiging tot zelfbeschadigen te kalmeren en gaf een idee van wat de pijn van dat moment veroorzaakte)
244. Ga koken
245. Ga breien of borduren
246. Doe iets creatiefs, zelfs als het simpel of vaag is. “Maak een pop van een bruine papieren lunchzak… plak er knopen op, enz. voor de ogen en neus, teken een mond, kleed het aan. Maak een papieren ketting om af te tellen tot een dag of evenement waar je naar uitkijkt. Teken iets en kleur het in met krijtjes en versier het met glitter. “
247. Maak een lieve ‘Zomaar’-kaart voor iemand “Bijvoorbeeld: Joke, fijne woensdag!!! Verzin iets leuks om erin te stoppen en versier het, en geef het dan aan iemand”
248. Bespeel een instrument.
249. Zing een liedje, bedenk een liedje. Zing een liedje over hoe je je voelt. Het is een andere manier om het te uiten.
250. Bakken
251. Vingerverven
252. Teken op de muren
253. Gebruik een kleurboek of zoek een website met kleurplaten.
254. Maak een compilatie CD, of afspeellijst van je favoriete liedjes.
255. Begin een verzameling van iets.
256. Schrijf een liedje.
257. Versier een doos.
258. Versier kleding. “Neem wat oude kleren en versier ze met glitters en markers.”
259. Maak kettingen of armbanden “Maak een ZBBB (zelfbeschadiging bewustzijns beweging) armband met oranje en witte kralen.”
260. Beschilder stenen, schelpen, enz. in felle kleuren. Leg ze dan ergens neer zodat kinderen ze zullen vinden en zich af zullen vragen waar die vandaan komen, of bewaar ze in je tuin of kamer.
261. Ga een stukje wandelen en pluk wat bloemen. Die kan je mee naar huis nemen om in water te zetten, of je kan ze drogen tussen boeken of in een pers om ze later op brieven en notitieblokken te plakken.
262. Maak een gigantisch plakboek voor je favoriete band, zanger, enz. Zoek feiten op over hen op internet en print foto’s uit of verzamel ze om in het plakboek te plakken. Voeg elke keer als je jezelf wilt beschadigen een pagina toe.
263. Pak wat papier en ontwikkel of schrijf over een muziek clip die je wel zou willen maken. Beschrijf
alles in zoveel mogelijk detail.
264. Schrijf een kinderverhaal. Die hebben altijd een happy end.
265. Maak een collage: “Dit kan zijn over je gevoelens, of een poster die een voor jou belangrijke boodschap overbrengt.”
266. Maak een "blije foto": “Knip foto’s uit tijdschriften of dingen die je blij maken, en plak ze dan op een groot stuk papier.”
267. Denk zoals kinderen, zoals wat voor speelgoed je kan kopen, haar vlechten, vrolijke pennen, kraaltjes, glitter. Kinderspullen kunnen je vaak uren bezighouden.
Bewustzijn
268. Concentreer je op het heden “Denk na over wat echt is en om je heen is op dat moment. Er is geen verleden of toekomst, alleen het heden!”
269. Ben je bewust van de wereld: “Vertel jezelf wat je ziet. "De bank is groen. Het licht is aan. Ik voel mijn schoen aan mijn voet" enz. Dit kan soms genoeg zijn om je weer tot jezelf te brengen.”
270. Streel een fijne stof.
271. Neem een koud bad.
272. Probeer je hartslag te voelen op je pols en tel de hartslagen.
273. Kijk naar je lichaam. Denk na over hoe elk lichaamsdeel voelt. Wanneer je dat gedaan hebt, span je je spieren. Ontspan dan je voorhoofd, en ga zo langzaam naar beneden terwijl je elk deel om de beurt ontspant. Let op hoe je je voelt wanneer je van spier naar spier langzaam naar zeker naar beneden gaat, je specifiek concentrerend op probleemgebieden. De plaatsen die eerst gespannen voelde voelen nu hopelijk minder stijf.
274. Maak een lijstje van de dingen waar je wel en geen controle over hebt. Als dit moeilijk voor je is, begin klein. Je hebt controle over of je je haar borstelt. Je hebt geen controle over de regen die je net gekamde haar in de war brengt. Kijk hoeveel dingen je kan noemen die je kan doen.
275. Noem 5 dingen die je in de kamer om je heen kan zien. Noem 4 dingen die je voelt (stoel tegen je rug). Noem 3 dingen die je kan horen. Noem 2 dingen die je kan ruiken. Noem 1 goed ding over jezelf.”
276. Speel met wat kneedgum en plet het in je handen.
277. De realiteit in het oog houden. “Zeg iets, schrijf iets op of maak een mentaal lijstje van alle dingen waaraan je kan denken over waar je nu bent. "Het is tien voor vijf op woensdag 16 juli 2019, ik voel het tapijt onder mijn voeten, de muren zijn geel, er staat een tafel voor me, ik ben 28…" enz.”
278. Raak iets bekends en veiligs aan.
279. Zet je voeten stevig op de grond.
280. Bijt in een peper of een citroen, of kauw op een stukje gember of een extra sterk pepermuntje.
281. Eet een rozijn en denk daarover na. “Pak het op, voel hoe het in je hand lift. Bekijk het zo grondig mogelijk, zie de asymmetrie en denk over de veranderingen waar de druif doorheen is gegaan. Rol het rozijntje tussen je vingers en voel de textuur; probeer het te beschrijven. Beweeg het rozijntje naar je mond en denk na over hoe het voelt om die beweging te maken. Ruik aan de rozijn; waar doet het je aan denken? Hoe ruikt een rozijn? Merk dat het water je in de mond loopt, en denk na over hoe dat voelt. Open je mond en eet het rozijntje op, neem je tijd om na te denken over hoe het voelt op je tong. Kauw langzaam, en denk na over de veranderende smaak en textuur terwijl je kauwt. Zijn er zaadjes of dergelijke te ontdekken? Wat is het verschil tussen de binnenkant en de buitenkant? En als laatste: slik het rozijntje door.“
282. Maak een lijstje met negatieve dingen/herinneringen waar je flashbacks van kan krijgen. Deze kunnen een grote trigger voor je zijn. Als je een situatie ingaat waarbij je denkt dat je last gaat krijgen van een van deze herinneringen kijk dan van tevoren op je lijstje. Maak ook een lijstje met dingen die je kunnen afleiden hiervan. Bijvoorbeeld dingen die je in het hier en nu kunnen houden. Dingen die ervoor zorgen dat je duidelijk voor ogen blijft zien dat deze situatie niet dezelfde is als die van vroeger waar je een vervelende herinnering aan overgehouden hebt.
283. Gebruik sterke geuren zoals Aroma therapeutische oliën.
Andere mensen
284. Bel naar een vriend(in): “Vertel hoe je je voelt, vraag om hulp, of babbel gewoon even.”
285. Bel je therapeut.
286. Speel met kinderen: “Als je een klein neefje of nichtje hebt of iets dergelijks, ga iets met hen doen. Speel een spelletje, verkleed jezelf of wat dan ook. Kleine kinderen kunnen je bijna altijd blij maken – zelfs als het baby’s zijn.”
287. Bel een hulplijn.
288. Bezoek een vriend(in).
289. Glimlach naar kinderen: “Ga naar een supermarkt, een winkelcentrum of een andere openbare gelegenheid. Kijk naar een (rustig en stil, niet huilend) kind. Zwaai, lach naar ze, trek gekke gezichten. Probeer ze terug te laten lachen. Kijk naar hun ogen en hun verbazing. Het is heel ontspannend en vredig. Denk terug aan hoe het was om de wereld met nieuwe ogen te zien, alles in je op te nemen en te leren over alles wat er om je heen is en gebeurt.”
290. Confronteer de persoon die ervoor zorgt dat je je zo rot voelt (als dit van toepassing is) en vertel hem/haar wat je voelt in plaats van dat je het voor jezelf houdt.
291. Vertel iemand hoe je je voelt.
292. Nodig wat mensen uit om te komen eten of ergens wat te gaan drinken of eten.
293. Ga lezen of TV kijken in een kamer waar nog iemand aanwezig is.
294. Ga naar een openbare gelegenheid en ga mensen kijken.
Jezelf “straffen” met nuttige dingen
295. Doe huishoudelijke klusjes. Schoonmaken, stofzuigen, de was doen, strijken.
296. Geef je auto een uitgebreide wasbeurt.
297. Ga aan school werken. “Werk aan projecten die je voorlopig nog niet af hoeft te hebben, dat zorgt voor minimale stress.”
298. Ruim je kamer/bureau op.
299. Doe iets dat je al een tijdje uit aan het stellen bent.
300. Ga je post bijwerken.
301. Leer een nieuwe taal of gebarentaal.
302. Schoon je inbox op.
303. Organiseer je rekeningen.
304. Poets zilver of juwelen. Of oude mokken of een theepot.
305. Ga in de tuin werken of de planten water geven.
306. Ga naar buiten en ga vuilnis opruimen op straat of in een park.
307. Vind iemand die je kan helpen. Ga naar buiten als je dat kan en geef wat geld aan een dakloze. Doe iets aardigs voor iemand. Dat zorgt ervoor dat je je goed voelt over jezelf.
308. Help iemand op een forum door posts te beantwoorden.
309. Doe vrijwilligerswerk.
310. Sorteer oude “troep” die je hebt liggen.
311. Breng dingen naar een goed doel, de kringloop of gooi ze weg om te recyclen
Andere dingetjes
312. Koop wat leuke dingetjes, maar geef niet teveel uit! Of ga gewoon etalageshoppen.
313. Zing mee met de radio of een CD – neem een haarborstel en doe alsof je in een band zit. “Zelfs als je weet dat je niet kan zingen, doe het zo luid mogelijk en doe net alsof er niemand in de buurt is!”
314. Kijk naar een blije film. Grappige films, zeker Disney films, doen het altijd goed. Maak wat popcorn voor jezelf en hang wat rond in je pyjama. Je kan ook naar en triestere film kijken als je denkt dat je alleen een goede huilbui nodig hebt.
315. Speel een computerspel.
316. Ga naar de bioscoop.
317. Ga op het internet surfen.
318. Speel met een huisdier. “Als je om welke reden dan ook zelf geen pluizig huisdier hebt, ga dan naar een dierenwinkel en speel met de dieren daar. Je kan met het beestje lachen, en de aandacht maakt de hond ook blij!! Je kan het ook bij het dierenasiel vragen, er bestaan ook zogenaamde kattencafés 😉 ”
319. Ga een stukje wandelen.
320. Ga uit eten
321. Lees een boek.
322. Werk aan een website, vb. Wix
323. Ga een lang eind fietsen.
324. Zoek een nieuwe hobby.
325. Ga naar een museum of galerij.
326. Lees de Bijbel, Shakespeare, of iets dat je altijd al had willen lezen.
327. Voer de eendjes.
328. Ga naar een concert.
329. Ga naar de bibliotheek.
330. Zoek een zandbak en bouw een zandkasteel voor jezelf.
331. Ga stappen.
332. Ga in een speeltuin spelen.
333. Ga naar een dierentuin en geef alle dieren een nieuwe naam.
334. Leer diabolo.
335. Ga kleine puntjes op een stukje papier zetten. "Ik probeer het altijd een beetje georganiseerd te doen, maar je kan ook gewoon in de wilde weg puntjes zetten. Het helpt mij vooral als ik op school ben en de neiging krijg mezelf pijn te doen, want ik moet papier op mijn tafel hebben en dus gebruik ik gewoon de achterkant. Mensen kijken soms wel raar, maar ach ja."
336. Leer morse, braille,...
Hey, Lot,

Je bent vaak al online op dit forum en je reageert vaak, word je daar niet depressief van? Ook heb je nu 336 zinnen geschreven. Ik kan me best voorstellen dat je daar depressief van wordt. Ben je depressief op dit moment? Onthoud dat je er altijd over kan praten met de KinderTelefoon of op dit forum.

Groetjes,
Een Persoon Zonder Naam
@Geen_Naam
Voor alle duidelijkheid, ik heb deze lijst niet zelf geschreven (zoals in de vetgedrukte inleiding staat), ik heb deze gekopieerd van op een gesloten groep op internet, deze is gemaakt door andere mensen die een verleden hebben met zelfbeschadiging en met deze lijst anderen willen helpen. Omdat het ook mogelijk andere jongeren op het forum kan helpen heb ik deze hier dus gepost.
Het enige wat ik er aan gedaan heb is af en toe iets weglaten, bijvoegen of aanpassen om het passend te maken voor de leeftijdsgroep van dit forum.

Ik word er helemaal niet depressief van door te reageren op het forum. Het laat me juist goed voelen dat ik andere mensen op deze manier kan helpen, en ik doe het ook enorm graag!
Voor sommige jongeren kan het lezen van andermans problemen inderdaad juist voor triggers zorgen, en ik hoop dat deze jongeren dan eerst naar hun eigen welzijn kijken en daarna pas anderen proberen te helpen, maar voor mij is dit dus zeker niet het geval.

Groetjes
Lot
Hi xLotx

Wat een nuttig en behulpzaam topic 🙂 Ik ben ervan overtuigd dat dit topic forummers zal kunnen helpen.

Ik heb een zalfje met een kalmerend effect. Dat zalfje heeft een rustgevende geur, en geeft een soort van fris gevoel. Als ik de neiging naar zelfbeschadiging voel, breng ik dat zalfje aan op de plek waar ik mezelf pijn zou willen doen. De tube van het zalfje is erg klein, dus kan ik 'm makkelijk meenemen. Hopelijk helpt deze tip anderen.

Groetjes
Kenshin
Wow.
Thnx Lot.

Ik heb een app die ongeveer hetzelfde doet.
En daar kan je ook je statistieken enz zien.
Je kan kleine oefeningetjes doen om te zorgen dat de drang om jezelf te beschadigen weg gaat.
En ik heb een paar van die oefeningen in een schriftje geschreven en dat schriftje zit in mn schooltas zodat ik zelfs tijdens de les er wat aan kan doen.
@Kenshin @Asy silivana , dankje voor jullie toevoegingen 😊.
Hoop dat hier nog meer mensen hun tips zullen delen, het kan voor velen denk ik echt wel een hulp zijn.

@Asy silivana , zou je de naam van die app willen delen?
Ik veronderstel dat dat in deze context wel toegestaan is op het forum, of ben ik fout?

Groetjes
Lot
Lol, dat ik dit allemaal heb gelezen 😅

Super mooie lijst! Ik had ooit een site die alternatieven had georganiseerd per emotie. Maar deze kan ik nergens meer vinden 😞

Ik zou mezelf nooit beschadigen als ik in het gezelschap was van anderen. Dat is echt mijn grote nummer 1 aanrader: breng jezelf onder de mensen en je zal jezelf niet zo snel beschadigen.

Denk ook aan je littekens en of deze het waard zijn. Wat je er nu voor krijgt weegt niet altijd op tegen wat je er later voor krijgt.
Ik ben het er zeker mee eens dat je lief voor jezelf moet zijn op deze momenten, maar je mag jezelf ook juist streng toespreken als dat juist helpt. Voor sommige mensen in dat effectiever.

Gr. Pin
*Toevoeging*

Op Proud2Bme vond ik dit artikel dat ook gaat over manieren om zelfbeschadiging te stoppen.
Als je even doorscrolt naar de reacties zie je ook tips voor nuttige apps en ervaringen van anderen.

Blijf ook zeker allemaal jullie tips, links,.. hier delen om andere te helpen! Het zou fijn zijn als dit topic een soort verzamelplaats van tips kan worden, zodat nog meer mensen geholpen kunnen worden.

Groetjes
Lot
Hey. Ik noemde vorige maand die app.
En de naam is Calm Harm.
Er was ooit een site, een geweldige site, waar ook alternatieven voor zelfbeschadiging werden genoemd. Ik dacht destijds van 'oeoeoe, handig! Ik zet 'm in m'n favorieten.' Nou, dat ging fout en ik heb de site per ongeluk offline opgeslagen. Dat was een geluk bij een ongeluk, want tegenwoordig is de site niet meer te vinden, ik denk dat ze 'm hebben verwijderd. In ieder geval wel su-per handige tips, vind ik dan.

Het kwam van deze site, maar zoals je merkt als je erop drukt, is ie verwijderd...

De alternatieven zijn gesorteerd op gevoel. Dus dingen die je kan doen als je boos bent, verdrietig, o.i.d. Dat is misschien makkelijker als je je slecht voelt (en je weet welke emotie het is) om dan iets uit te kiezen. Je mag hier natuurlijk ook van afwijken!

Hier komt ie:

Alternatieven zelfbeschadiging

Alternatieven die je helpen om je gevoel te uiten
-Bel een vriend of vriendin
-Maak een collage over hoe je je voelt
-Schrijf je gevoelens op
-Maak heel veel lijstjes
-Bel een hulplijn
-Schrijf een brief aan iemand over hoe je je voelt (desnoods verzend je hem niet)

Alternatieven voor als je jezelf boos of rusteloos voelt.
-Teken op foto's van mensen in tijdschriften of kranten
-Plet een sinaasappel
-Gooi een appel, of een paar sokken, tegen de muur aan
-Houd een kussengevecht tegen de muur
-Schreeuw heel hard
-Scheur kranten of tijdschriften door midden
-Ga naar de sportschool, dans, werk jezelf in het zweet
-Luister naar muziek en zing heel erg hard mee
-Maak een tekening van wat je boos maakt
-Sla een knuffeldier
-Knijp in bubbeltjesfolie (of hoe jullie dat spul ook noemen)
-Blaas ballonnen op, en laat ze knappen
-Teken op een vel papier totdat het hele vel ingekleurd is
-Vul een vel papier met allemaal tekeningen
-Gooi darts naar een dartbord
-Ga een rondje hardlopen
-Schrijf alles van je af, en scheur het papier door
-Bouw een kasteel van kussens, en verwoest het
-Gooi ijsklontjes tegen de badkamermuur, tegen een boom, etc.
-Kam de vacht van je knuffeldier (met een schone tandenborstel ofzo) (niet te veel kracht gebruiken)
-Gooi met plastic flessen
-Maak iets van stof, dat voor de dingen staat waar je boos op bent, sla en verwoest het, in plaats van jezelf
-Sla blikjes plat
-Pak een foto van jezelf, en teken of markeer de plekken waar je jezelf iets aan wil doen
-Breek stokjes
-Ga fruit snijden
-Ga in een zo comfortabel mogelijke houding ergens zitten of liggen
-Stamp rond met zware schoenen
-Speel handbal of tennis
-Schreeuw waarom je boos bent
-Koop een goedkoop bord, en versier het met stiften, markers, plaatjes, en alles wat jou pijn duidelijk maakt, smijt het bord vervolgens op de grond
-Maak een Calm Jar, en schud ermee als je je niet goed voelt

Alternatieven voor als je je schuldig, verdrietig of alleen voelt
-Feliciteer jezelf iedere minuut dat je jezelf geen pijn gedaan hebt
-teken of schilder
-kijk naar de lucht
-In plaats van jezelf straffen door middel van automutilatie, straf jezelf door juist niet te automutileren
-Bel een vriend(in)
-Koop een knuffelbeer en knuffel hem dood
-Knuffel iemand met een lach op je gezicht (goed voor de hormonen, knuffelen is gezond)
-Doe een gezichtsmasker op
-Kijk naar je favoriete film of tv-serie
-Eet iets wat vreselijk zoet is
-Denk aan een moment waarop je je goed voelde en herbeleef dat moment in je hoofd
-Chocolade: de oplossing voor ieder probleem
-Plan dingen voor de toekomst, bedenk wat je nog allemaal wil bereiken
-Kijk naar dingen die speciaal voor je zijn
-Geef iemand een complimentje
-Kijk naar je vis (als je er een hebt)
-Grappige filmpjes @youtube
-Laat jezelf huilen. Sta het toe. Huilen is niet erg
-Speel met je huisdier (als je er een hebt)
-Krijg of geef iemand een massage
-Stel jezelf voor dat je leeft in je droomhuis. Hoe ziet het er uit?
-Als je gelovig bent: Lees de bijbel, of bid (of de koran, of de thora)
-Steek een kaarsje aan, en kijk naar de vlam (Let op: blijf van de vlam af!!!!)
-Chat in een chatroom
-Tijd voor chocolademelk en een goed boek, en een pyjama en een zacht dekentje

Alternatieven voor als je bang, of in paniek bent
-Zie, hoor en voel 5 dingen, dan 4, en dan 3 en zo door tot 1 ding waarop je je focust.
-Luister naar rustige muziek. Maak een CD of afspeellijst met liedjes waar je rustig van wordt
-Mediteer of doe aan yoga
-Geef een naam aan al je knuffeldieren
-Knuffel een knuffeldier
-Focus je heel diep op iets
-Schrijf al de dingen op over waar je nu bent (Het is 23 april 2014 en ik zit achter de computer etc.)
-Geef iemand een knuffel
-Drink kruidenthee
-Knuffel een boom (persoonlijke aanrader @Asy silivana @Kenshin )
-Ga een rondje lopen (als het veilig is buiten)
-Ga naar buiten en probeer om vlinders te vangen (raak de vleugels niet aan, en vermoord ze niet)
-Accepteer waar je bent (ga jezelf niet opfokken)
-Ga ergens liggen en adem rustig in en uit. Tel daarbij.
-Ga in het gras liggen en naar de wolken kijken
-Kijk naar een kaars

Alternatieven die zorgen voor afleiding, of tijd rekken
-Zeg tegen jezelf: ''Ik automutileer over 15 min. als ik dat dan nog steeds wil'', en blijf dat tegen jezelf zeggen.'
-Kleur je haren
-Tel tot tien, en ga steeds harder tellen, totdat je schreeuwt.
-Zing karaokeliedjes (met youtube)
-Maak iets af wat je al heel lang af hebt willen maken
-Neem een nieuwe hobby
-Maak een kopje thee
-Vertel en lach om grappen
-Doe kaartspelletjes
-Tel tot 500 of 1000
-Internetten 🙂
-Maak zoveel mogelijk woorden uit je eigen naam
-Tel lampen of ramen in je huis.
-Zoek naar belachelijke dingen op internet
-Sorteer de kleren in je kledingkast op kleur
-Speel met speelgoed, net als toen je klein was
-Ga naar het park, en ga schommelen
-Bel een oude vriend
-Ga ''mensen kijken''
-Nuttig: huiswerk maken
-Speel een muziekinstrument
-Kijk televisie, of een film
-Doe nagellak op
-Leg je CD's of boeken op alfabetische volgorde
-Kook
-Maak origami om je handen bezig te houden
-Tekeningetjes maken
-Pas je oude kleren
-Speel computerspelletjes
-Schrijf de teksten van je lievelingsliedje op
-Speel een sport
-Lees een boek of tijdschrift
-Puzzelen
-Maak een stripboekje
-Maak een mooie ketting van papier, en maak hem voor iedere dag dat je jezelf geen pijn hebt gedaan een stukje langer
-Maak een ketting
-Koop een plant en zorg ervoor
-Zoek naar dingen op marktplaats of Ebay
-Kijk op forums
-Ga winkelen
-Leer een gedicht uit je hoofd
-Leer vloeken in een andere taal
-Ga een woordenboek lezen
-Doe verstoppertje met je broer(s) en/of zus(sen) (of anderen)
-Ga naar buiten en kijk naar de wolken
-Plan een feestje in
-Zoek naar concerten/optredens in je omgeving
-Teken: op je duim iets wat je leuk vind om naar te kijken; op je wijsvinger, iets waar je graag naar kijkt; op je middelvinger je favoriete geur; op je ringvinger iets met een lekkere smaak; op je pink iets waar je graag naar luistert; in de palm van je hand iets wat je leuk vind aan jezelf
-Plan activiteiten op de dagdelen die je het moeilijkste vindt.
-Maak je huiswerk op tijd af ;)
-Ga een stukje wandelen in je eentje
-Youtube is awesome
-Maak een dummie of scrapbookkleurplaten of mandela's kleuren
-Maak een lijst van personen die je kunt bellen als je het moeilijk hebt, en maak er gebruik van
-Ademhalingsoefeningen
-Kies een random object (paperclip bijv.) en bedenk 30 manieren waarop je het zou kunnen gebruiken
-Kies een onderwerp en surf erover op het net, klik links aan en probeer zo ver mogelijk van het originele onderwerp af te komen.
-Kamer opruimen
-Geef je knuffelberen een naam
-Huishoudelijke klusjes
-Breien
-Bedenk zelf wat onzin om aan deze lijst toe te voegen, want ik wordt moe van nieuwe dingen bedenken.

Alternatieven die je nog eens over automutilatie doen nadenken (hopelijk)
-Denk aan littekens
-Behandel jezelf goed
-Herinner jezelf eraan dat je jezelf niet per se pijn hoeft te doen, ook al denk je daar aan.
-Maak een veilige plek voor jezelf waar je naar toe kunt gaan.
-Zeg tegen jezelf: ''Ik verdien het niet om pijn te lijden, ook al geloof ik dat niet''
-Denk eraan dat je altijd de keuze hebt om jezelf geen pijn te doen. Het ligt aan jezelf.
-Denk aan het schuldgevoel dat je zal hebben na het automutileren
-Bedenk jezelf dat de drang om jezelf pijn te doen over een tijdje weer verdwijnt
-Maak samen met je vrienden vriendschapsarmbandjes, en doe ze om als je jezelf pijn wilt doen
-Ga naar andere mensen toe
-Maak een lijst met dingen die je kunt doen in plaats van jezelf pijn doen (net als deze lijst, maar dan voor jezelf dus)
-Maak een lijst met positieve eigenschappen van jezelf
-Doe aardig voor je familie, doe iets wat ze leuk vinden
-Kus jezelf op de plekken waar je jezelf pijn hebt gedaan, of op plekken waar je dat hebt gedaan
-The butterfly project (google it)
-Schrijf de naam van iemand van wie je heel veel houdt op de plek waar je jezelf pijn wilt doen
-Denk aan wat je zou zeggen tegen een vriend of vriendin die zich in dezelfde positie als jou bevond

Alternatieven die vreselijk gestoord zijn, maar je wel aan het lachen maken
-Kruip over de grond en maak dierengeluiden
-Ga buiten rondrennen (schreeuwend!)
-Lach zonder reden (nu! lach!)
-Gekke bekken trekken in de spiegel
-Self-tanner aanbrengen zonder oranje gezicht
-Teken gezichten op appels, sinaasappels of ander fruit
-Ga naar de dierentuin en geef alle dieren een naam (die bij hun uiterlijk past)
-Teken op de muren
-Bellenblazen!
-Onkruid wieden

Alternatieven die je de illusie geven van het zien van bloed

Let op: deze alternatieven hebben met automutilatie te maken, en kunnen ook als trigger werken!

-Schrijf met rode pen op je lichaam, of ga naar sites als deze
-Plak pleisters op de plekken waar je jezelf pijn wilt doen
-Maak een tattoo (met pen) op je arm
-Maak ''wonden'' met make-up of pennensmeer nagellak op de plek waar je jezelf pijn wilt doen
-Gebruik eten dat rood van kleur is (tomatenketchup)

Alternatieven die je de sensatie van pijn geven, zonder de pijn zelf te voelen

Let op: deze alternatieven hebben met automutilatie te maken, en kunnen ook als trigger werken!

-Houd ijsblokjes in je hand, in je mond, of op de plek waar je jezelf pijn wilt doen.
-Houd je handen onder ijskoud water
-Pak een (haar)elastiekje en laat deze enkele keren tegen je pols aan schieten
-Klap je handen totdat ze zeer doen
-Wax je benen
-Drink ijskoud water
-Gooi ijskoud water in je gezicht
-Doe lijm op je handen, laat het drogen, en peuter het er af
-Masseer de plaats waarop je jezelf pijn wilt doen
-Ga in de douche of in bad
-Spring totdat je voeten pijn doen
-Schrijf of teken op jezelf
-Neem een ijskoud bad
-Bijt op een peper, of een ander scherp iets
-Doe tijgerbalsem op de plaats waar je jezelf pijn wilt doen (tijgerbalsem is eigenlijk om je spieren te laten ontspannen bij bijvoorbeeld spierpijn)(verkrijgbaar bij de drogist)

@xLotx ik vind het overigens wel tof om te ontdekken dat de KT daadwerkelijk een maximum aantal tekens toestaat voor een topic. Dat was iets waar @M en Ms ook altijd dichtbij kwam en wat ik me dan afvroeg 👀 :8

Gr. Pin
Thnx voor het delen 😃

Hier zal ik zeker wat aan hebben!

Gr. Flb
@Pin Superbedankt om ook deze lijst te delen! 🤗 Het is inderdaad erg handig gerangschikt.
Haha ja inderdaad. Voor een lang bericht in iemands topic lijkt me dat maximum niet zo handig, als je gewoon een uitgebreide,helpende reactie schrijft... (tenzij het misbruikt wordt door zo'n "grappenmakers" en het topic zo onoverzichtelijk gemaakt wordt). Oké, nevermind, dat was even off-topic 😜. Bedankt voor je bijdrage!

@FLB Ik ben heel blij dat het jou zal helpen, daar doen we het voor hé!
* Toevoeging*

Op de site sameninmijnschoenen vind je erg nuttige en duidelijke informatie over de oorzaken, tips om te stoppen of te minderen met zelfbeschadiging,... Ook vind je er informatie met betrekking tot hulp, beroepsgeheim en voor je omgeving.
Zeker het bekijken eens waard.
Ooh, thanks xLotx 🙂 Het ziet er inderdaad een nuttige site uit. Bedankt voor het delen.

Gr. Kenshin
🙂
Hey

dankje dat jullie dit hebben gedeeld ik voel me heel vaak down ( de hele tijd eigenlijk )
en dit gaat hopelijk helpen maar hebben jullie tips voor op school .
soms heb ik teveel energie en doe ik mezelf pijn . Kan iemand helpen
Hey Waffie

Bij een overvloed van energie kan het helpen om die op een positieve manier te uiten. Je zou bijvoorbeeld de trappen op en af kunnen lopen (wel voorzichtig 😉), deel kunnen nemen aan middagsport op school, na school manieren vinden om je energie kwijt te kunnen, etc. Zo'n manier van energie kwijt kunnen kan door middel van een sport, meditatievorm, kunst als schilderen, etc.

Heb je het weleens over deze gevoelens? Kan je bij iemand terecht?

Groetjes
Kenshin
hey kenshin

ik praat met iemand op school over deze dingen maar de zomervakantie gaat beginnen en dan kan ik niet met haar praten want het is een docent . Ik vind dat heel vervelend . Wat kan ik doen ?
Want er gaat zoveel gebeuren in de vakantie zowiezo . Mijn broer gaat hEEl agressief worden zoals altijd hij vind het leuk om me te wurgen soms om te spelen maar soms gaat hij te ver en dan kan ik echt amper ademen.
Weet jij misschien wat ik kan doen ?

groetjes
Met de naderende schoolvakantie vrees je dat je voor een tijd niet met een docente zal kunnen praten. Is het een optie om haar te mailen? Dat je deze docent benaderd hebt, vind ik een heel goede stap.

Zou je de situatie in verband met je broer met je ouders kunnen bespreken? Zij zouden een oogje in het zeil kunnen houden.

Je kan altijd op het forum terecht. Ook kan je voor een anoniem gesprekje contact opnemen met de KinderTelefoon. Daar wordt er zorgvuldig naar je geluisterd, en krijg je nuttig advies mee.

Als je graag meer tips ontvangt over dingen waar je mee zit, kan het helpen om een topic te openen. Op die manier komen forummers vlotter bij je verhaal terecht, en kunnen ze je goede raad geven 🙂

Gr. Kenshin
338: ga een taart bakken
Punt 250 zegt eigenlijk al bakken, maar een taart bakken is daar inderdaad een goed voorbeeld van, bedankt voor je inbreng! Het is inderdaad zo dat wanneer je erg druk bezig bent, met iets als een taart bakken bijvoorbeeld, je simpelweg wat minder denktaan nare gevoelens en jezelf pijn doen, door de afleiding.
Reputatie 2
Badge +4

ik zelf doe eigenlijk dan een platform van plakband maken dus gewoon heel vee plakband over elkaar en dan dat op je arm vastplakken en dan daarop snijden dit zorgt ervoor dat je dus snijdt maar niet in je huid

 

Ik snijd zelf niet maar anderen hebben hier wel veel baat bij deze 300+ alternatieven voor snijden aangezien veel gebruikers op dit forum zichzelf snijden. Mooi topic :)

-Dr8gon99

ik zelf doe eigenlijk dan een platform van plakband maken dus gewoon heel vee plakband over elkaar en dan dat op je arm vastplakken en dan daarop snijden dit zorgt ervoor dat je dus snijdt maar niet in je huid

 

Dat is inderdaad ook een heel goede tip, die zal ik onthouden en kan vast vele forumgebruikers ook helpen!

Iets soortgelijks zou je ook kunnen doen met verband, pleisters en dergelijke, desnoods met stof of papier, als je arm, of ander lichaamsdeel, maar stevig omwikkeld is.

Goede tip.

 

@Dr8gon99 Dankjewel voor het compliment, en vooral niet aan beginnen hé… probeer maar niet te veel in dit soort topics rond te hangen als je je niet goed voelt i.v.m. de triggers., maar je mag het uiteraard steeds delen bij anderen die wel dit probleem hebben om hen zo mogelijke hulp aan te bieden!

 

Groetjes

Lot

Heb dit vandaag pas bedacht, want een vriend gaf dit als tip. Ik vond het wel een nuttige toevoeging.

Geen idee waarom, maar ziekenhuisseries kijken is echt :ok_hand_tone1::ok_hand_tone1::ok_hand_tone1:  Voor sommigen is dit misschien triggerend, maar ik vind dat juist heel erg rustgevend ofzo en het neemt de behoefte een beetje weg om mezelf pijn te doen.  Er zijn er ook super veel te vinden, dus je kan ook even door. Je kan 't altijd proberen, misschien is het wel iets voor jou.

 

Oké dit is echt super random :joy:  

Reageer