Vraag

Seks op welke leeftijd

  • 5 February 2018
  • 1 reactie
  • 348 Bekeken

Op welke leeftijd is het goed om aan seks te beginnen

1 reactie

Hoi!

Dat is voor iedereen anders. Naast de leeftijd die op je identiteitskaart staat, heb je een mentale leeftijd. Die zegt veel over je ontwikkeling op het vlak van sociale relaties, en ook of je belangstelling toont in seks of niet.

Sommige mensen zijn er al klaar voor op hun 14de, anderen op hun 18de. Dat verschilt bij iedereen heel erg. Bv.: dat al je vriendinnen al ontmaagd zijn, hoeft niet te betekenen dat jij je daarmee moet haasten. Het is goed om te "ontdekken" i.v.m. seks en relaties, maar doe het wel op je eigen tempo, en niet onder druk van leeftijdsgenoten, de media, je vriend of vriendin...

Als jij je er klaar voor voelt, en je partner ook, is het goed om hierover te praten. Zorg ervoor dat jullie je er allebei comfortabel bij voelen, want praten over dit soort dingen is belangrijk in een relatie.
Als jullie over de emotionele kant van de zaak hebben gesproken, kunnen jullie over de praktische kant beginnen. Heb je de juiste bescherming bij je? Neem je de pil of heb je condooms? Condooms beschermen je bij goed gebruik tegen een zwangerschap én soa's, dus die raad ik je aan. Zorg ervoor dat je weet hoe je het condoom juist moet gebruiken. Bekijk zeker de bijsluiter die in dat pakje zit.

Als je eenmaal bezig bent, is het ook belangrijk dat je weet dat je ieder moment kan stoppen. Als iets niet meer fijn of juist voelt, heb je het recht dat aan te geven. Het moet voor jullie beiden fijn blijven, dus geef zeker je grenzen aan.

Groetjes
x

Reageer