Vraag

Middelbare School

 • 27 May 2022
 • 11 reacties
 • 147 Bekeken

Badge

Hey  ik zit in groep 8 en ik ga bijna naar de middelbare school. Heeft iemand tips wat ik het beste kan doen en wat ik vooral niet moet doen? Thankssss


11 reacties

Reputatie 2
Badge +1

hey hey,

tips:

 1. niet te veel erover stressen. Het komt allemaal wel goed!
 2. Zorg dat je in het begin van het jaar er heel goed voor staat qua cijfers. een goede start zal je echt later in het jaar gaan helpen.
 3. Maak aantekeningen van alles wat er wordt uitgelegt. (Zo heb ik de eerste overleeft)
 4. Ga niet expres anders voor doen dan je bent, wees gewoon jezelf dan gaan mensen echt snel vrienden met je worden!

ik weet niet echt meer tips. 1 is heel belangrijk, het komt allemaal wel goed!

Reputatie 7
Badge +13

Heyy @MrPinguin

Ik zit nu in klas 3 en ga volgend jaar naar klas 4. 

De beste tip: wees jezelf :).
 

Als je niemand kent in je nieuwe klas, ga ergens bij zitten en maak een praatje met iemand.

Plannen is ook heel handig. Ik vind een week planner het handigst, maar het kan ook zijn dat jij je agenda app op je telefoon, magister/somtoday of een normale agenda prettiger vindt. Daar kom je in de loop van het jaar wel achter. Let goed op en zorg dat je het haar goed begint.

Wees aardig tegen iedereen, ook al vind je sommige mensen niet aardig. Wees aardig tegen de docenten (juffen en meesters op de middelbare school). Soms een grapje mag wel, maar niet te vaak.

Wees op tijd in de les. Niet rennen door de gangen, behalve als je echt veel te laat bent. Als je te laat bent, bedenk een goede smoes, zoals: Ik moest wachten op de trein, de WiFi thuis deed het niet, dus ik kon niet zien wanneer ik les had, de ketting lag eraf, band was lek ect. 

Hoop dat je hier iets aan hebt en veel succes op de middelbare. Het komt allemaal wel goed. :) 

xx Eenmeisje004 

Reputatie 7
Badge +8

Hooi, 

Ik zit in 2 gymnasium en ik ben ervan bewust dat mijn reactie bijna copy paste is, maar ik wil het toch even zeggen. 

Tip 1: Wees jezelf. Je mag druk zijn, je mag stil zijn, je mag “anders” zijn, maar er is 1 ding dat je wel moet doen en dat is socialiseren. Praat met iedereen uit jouw klas om iedereen te leren kennen en zodat iedereen jou kent. 

Tip 2: Plan goed. Plannen is het allerbelangrijkste aspect van studeren, ik ben hier zelf nog niet zo goed in, maar het helpt heel veel. Leer hoe je een planning maakt en hoe je je eraan kan houden. 

Tip 3: Niet schreeuwen/rennen op de gang, oudere mensen gaan je raar aankijken en dat wil je niet hebben ;)

Tip 4: Maak er een leuk jaar van! De brugklas is voor meeste mensen niet al te moeilijk. Ook als het moeilijk is qua stof, maak er iets moois van! Ga leuke dingen doen met je nieuwe vrienden, ga naar de stad, blijf langer op school, van alles!! 

En onthoud dat als je op een probleem stuit dat je altijd bij ons terecht kan :)
Alvast super veel succes en plezier! 
Sano07

Badge

Hey hoi,

Ik zit nu in 4 atheneum en ik denk dat ik wel wat tips heb!

 

Wat moet je wel doen:

- goed plannen. Het is super belangrijk om een goed idee te hebben van opdrachten die je moet inleveren, huiswerk dat gemaakt moet worden en toetsen waar je voor moet leren. 

- jezelf zijn. (super cliché maarja). Als jij niet jezelf bent omdat je denkt dat je zo meer vrienden krijgt, of populairder word, moet je in gedachten houden dat je dat voor minstens 4 jaar moet volhouden. Dat kan niemand. Het is dus heel belangrijk om jezelf te zijn, en vrienden te vinden die jou leuk vinden om jou.

Wat je niet moet doen:

- overstressen. Gezonde stress is goed, maar stressen om niets is geen goed idee. Als iets mis gaat, denk je rustig na waarom en hoe je het de volgende keer beter kan doen. 

- super hoge standaarden zetten voor jezelf. Natuurlijk leer je voor een 10, maar ben niet teleurgesteld met een 6. Zulke hoge verwachtingen van jezelf zijn nooit gezond.

- een vakkenpakket kiezen omdat je vriend(inn)en dat pakket ook kiezen. Deze keuze lijkt misschien ver weg, maar het is toch belangrijk om het in gedachten te houden. Kies een pakket waar jij blij van wordt en waar je iets aan hebt.

- liegen. Tegen jezelf, tegen je ouders, of tegen je mentor/docenten. Gewoon niet doen. Liegen kan je niet volhouden en je gaat het alleen maar meer doen.

 

Heel veel succes in de brugklas, en maak er een leuk jaar van! :)

Reputatie 1
Badge

Hoi hoi,

Ik zit nu in 4 havo en de beste tips die ik kan geven zijn:

 

 • Wees jezelf, als je jezelf gaat veranderen voor een ander dan ga je je daar zelf ook niet fijner bij voelen waarschijnlijk. Als mensen jou niet accepteren zoals je bent dan zien ze waarschijnlijk niet in hoe mooi je bent. Vergeet niet van jezelf te houden!
 • Plan dingen zoals toetsweken goed, daar ga je geen spijt van krijgen.
 • Als je een vraag wil stellen aan een docent over de uitleg dan moet je niet bang zijn maar het gewoon doen. Het helpt je omdat je het daarna misschien beter begrijpt en docenten zijn er vaak ook heel blij mee.
 • En als laatste; Wees niet bang!! Je gaat vast een hele leuke tijd hebben.
Reputatie 7
Badge +5

Ik zit nu in 3VWO. Ik weet nog dat het begin van de middelbare nogal een schok was.  Ik moest heel erg wennen aan steeds een andere docent en het plannen.  Maar het komt allemaal goed.  Na de herfstvakantie werd het allemaal wat gemakkelijker. 

Verder gewoon genieten van het feit dat je wat ouder steeds en steeds meer vrijheid krijgt.  

Oké komen ze, ik zit nu in de brugklas. dus ik kan je wel helpen ;)

 1. Je denk misschien van: ja vrienden maken wordt lastig, nee echt niet. Ga gewoon ergens zitten en maak een praatje. Iedereen vind dit eng. 
 2.  De lokalen zijn ook makkelijk te onthouden. Meestal is het logisch ingedeeld. En veranderen de lokalen niet vaak. En anders kan je het altijd vragen
 3. je moet echt goed plannnen. Het is wel meer dan de basisschool dus ja
 4. hou goed alles goed bij en stel vragen. Uit eigen ervaring weet ik dat :() 
 5.  Geniet ervan! Het gaat namelijk best snel voorbij en de tweede gaat echt wat lastiger worden 

En vooral: wees jezelf en have fun!!!

Reputatie 2
Badge +1

👋🏻,

 1. wees jezelf en maak vrienden
 2. zorg dat je cijfers goed zijn en je werkhouding ook want dat word ook meegerekend bij je overgang! ( bij mijn school in idergeval)
 3. Hou somtoday / magister goed in de gaten en kom gewoonten beetje te weten hoe alles werkt en hoe leraren huiswerk in je rooster zetten
 4. een van de beste tips is dat je goed optijd begint met leren!

veel plezier op jou school.

groetjess,

Onnodige quotes verwijderd. 

Heyy,

Ik heb ook wel een paar tips. Sorry als er wat dubbel instaat, heb niet alles hierboven volledig gelezen, maar daar zullen vast ook goeie tips instaan.

Zorg dat je jezelf openstelt voor anderen, zeker als je nog niemand kent in je nieuwe klas. Maak wat praatjes, toon interesse in anderen, enz. Kortom,  probeer zo snel mogelijk wat vrienden/vriendinnen te maken. Na de eerste week/twee weken, zijn er meestal al wat groepjes ontstaan. Als je dan nog moet beginnen met vrienden maken of inmengen, maak je het jezelf onnodig moeilijk. Maar meestal gaat dit allemaal redelijk vanzelf. Niet iets waar je echt druk om moet maken, maar misschien handig om even te weten. Onthoud ook dat jullie allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Iedereen vind het spannend en is op zoek naar met wie ze een klik hebben. Wat misschien ook nog een goed idee is om al snel een klassengroepsapp te maken. Dan heb je meteen ook iedereens nummer. Dan kan je na schooltijd bijvoorbeeld nog eens kletsen met iemand die je aardig lijkt.

 

Ik zou je ook willen aanraden om vriendelijk te zijn voor je docenten. Als je een goede band met ze opbouwt zijn ze sws aardiger en is het makkelijker om hen om hulp te vragen, enz. enz. Genoeg redenen om je docenten te vriend te houden, believe me:grin: . (Nu weet ik uit ervaring ook dat niet elke docent super chill is, dus dan schiet dat aardig doen er meestal snel bij in:sweat_smile:  Maar de meeste zijn vaak wel leuk, ze zitten immers in het onderwijs dus meestal kunnen ze het goed vinden met kinderen.

Wat de lessen betreft; Let echt van het begin af aan goed op:sweat_smile: Je bent bezig met het leggen van de basis voor je hele schoolcarrière. Maak aantekeningen en stel vragen (schaam je niet om vragen te stellen. Meestal hebben andere deze vraag ook, maar durven ze hem niet te stellen. Dus als jij de vraag stelt, help je niet alleen jezelf maar waarschijnlijk de hele klas. En onthoudt domme vragen bestaan niet). Bij lastige vakken is het soms handig/vereist dat je de stof voor de les eerst even doorleest. Dan snap je tenminste waar de docent het over heeft. Schrijf desnoods van te voren al vragen op die je wilt stellen.

 

Qua huiswerk; Zorg dat je snel leert werken met je agenda. Plannen is heel belangrijk als je niet in de problemen wilt komen. Zorg dat het echt duidelijk is wanneer iets af moet zijn. Kijk dan ook vooruit in je agenda als je huiswerk gaat maken, als je alles op de laatste dag moet doen is het alleen maar erg stressen, niet chill dus. Probeer het zo veel mogelijk te verspreiden en niet alles op het laatste moment te doen. Dat geldt helemaal voor leren. Ik maak mezelf er ook wel eens schuldig aan, maar krop niet al het leerwerk op tot vlak voor de toets. Leer af en toe het deel van het hoofdstuk dat je al hebt gedaan. Voor talen ook zeker belangrijk. Leer in kleine delen. Gespreid leren voorkomt stress en zorgt ervoor dat je het langer onthoudt. Als je bijvoorbeeld een paar keer per week tien minuutjes besteedt aan het leren van, bijv. Engels, onthoud je dat veel beter dan de dag voor de toets 2-3 uur proberen te stampen.

(vaardigheden als plannen, gespreid leren, vragen stellen, etc. gaan je in de toekomst veel plezier geven. Zorg dat je deze langzamerhand onder de knie gaat krijgen.)

Het onderwerp ‘hoe kan je leren’ komt meestal op school ook wel aanbod, maar dan geef ik je nu alvast een voorsprongetje. Voor talen werkt het (voor mij) altijd goed om dingen over te schrijven. Bijv. lijstjes schrijven van de woorden/zinnen die je moet leren en een samenvatting te schrijven van de grammatica. Overhoren is ook erg handig, voornamelijk voor talen. Ik zweer bij Ikleeralles.nl of iets soortgelijks zoals WRTS. Daar kan je je lijsten invoeren (of zoeken of ze er al op staan van andere scholieren) en jezelf laten overhoren. Voor andere vakken dan talen, geldt ook, samenvattingen schrijven helpt echt. Het lijkt misschien veel werk maar het loont echt. En als het eenmaal gewoonte/routine is geworden wordt je er ook sneller/handiger in. De skill ‘samenvatten’ is sws heel belangrijk, nu, maar ook op vervolgonderwijs, helemaal niet gek om daar alvast mee te oefenen.

 

Hierbij mijn tips. Ik ben ongetwijfeld heel veel vergeten, maar dan kom je zelf snel genoeg achter:stuck_out_tongue_winking_eye: . Dat hoort er natuurlijk ook een beetje bij. Alles is nieuw maar het went snel.

Heel veel succes en plezier op je nieuwe school! Maak er wat leuks van met z'n allen.

 

Groetjess

Reputatie 4
Badge +4

Heyy @MrPinguin 

 

Het voelt spannend om naar de middelbare school te gaan, maar ik zit nu in 2gymnasium en heb wel een paar tips voor je

 

  1. Voorbereiding om naar school te gaan

 

Als je je wil voorbereiden voor de middelbare school kun je het best voordat je gaat slapen je tas inpakken, niet s’morgens vroeg, dit helpt echt heel erg. Het werkt ook fijn om je lunch en 10-uurtje in een trommeltje te doen, en ik zou ook aanraden één fles drinken mee te nemen in plaats van 2, dit bespaart ruimte in je tas.

Ook is het handig en fijn om je schoolboeken te sorteren, zowel thuis als in je tas;

 

 • thuis kun je het in van die rekken dingen sorteren
 • in je tas is het op volgorde van de vakken te doen

  2. Op school

 

Als je opweg gaat naar school, ga dan om een geschikte tijd naar school. Het kan een maandje duren om deze tijd uit te zoeken. Ga altijd om deze tijd naar school.

Als je aankomt, blijf niet wachten en stop je jas enzo in je kluis (zodra je er een hebt), en loop naar je lokaal. Hier kun je nog even lezen, iets op je telefoon doen, huiswerk of wat je wil.

Als de leraar komt, leg dit dan weg en loop het lokaal binnen. Daar leg je dan klaar:

 

 • Je etui
 • Je agenda (open op welke dag het is)
 • Je boeken voor dat vak, als die er zijn
 • Als je wil je fles, vinden sommigen (zoals ik) fijn
 • En als je deze heb, je leer-devices zoals laptop/iPad/tablet

Tijdens de les moet je opletten. Er kan namelijk een vraag gesteld worden over wat je docent uitlegt. 
Tijdens de pauze kun je even doen wat je wil.

    3. Na school

Na school moet je eerst aan je huiswerk gaan en/of leren. Hierna kun je doen wat je wil.  
 

Ik hoop dat je hier wat aan hebt,

@Socrates 

Reputatie 4
Badge +4

 

Heyy @MrPinguin 

 

Het voelt spannend om naar de middelbare school te gaan, maar ik zit nu in 2gymnasium en heb wel een paar tips voor je

 

  1. Voorbereiding om naar school te gaan

 

Als je je wil voorbereiden voor de middelbare school kun je het best voordat je gaat slapen je tas inpakken, niet s’morgens vroeg, dit helpt echt heel erg. Het werkt ook fijn om je lunch en 10-uurtje in een trommeltje te doen, en ik zou ook aanraden één fles drinken mee te nemen in plaats van 2, dit bespaart ruimte in je tas.

Ook is het handig en fijn om je schoolboeken te sorteren, zowel thuis als in je tas;

 

 • thuis kun je het in van die rekken dingen sorteren
 • in je tas is het op volgorde van de vakken te doen

  2. Op school

 

Als je opweg gaat naar school, ga dan om een geschikte tijd naar school. Het kan een maandje duren om deze tijd uit te zoeken. Ga altijd om deze tijd naar school.

Als je aankomt, blijf niet wachten en stop je jas enzo in je kluis (zodra je er een hebt), en loop naar je lokaal. Hier kun je nog even lezen, iets op je telefoon doen, huiswerk of wat je wil.

Als de leraar komt, leg dit dan weg en loop het lokaal binnen. Daar leg je dan klaar:

 

 • Je etui
 • Je agenda (open op welke dag het is)
 • Je boeken voor dat vak, als die er zijn
 • Als je wil je fles, vinden sommigen (zoals ik) fijn
 • En als je deze heb, je leer-devices zoals laptop/iPad/tablet

Tijdens de les moet je opletten. Er kan namelijk een vraag gesteld worden over wat je docent uitlegt. 
Tijdens de pauze kun je even doen wat je wil.

    3. Na school

Na school moet je eerst aan je huiswerk gaan en/of leren. Hierna kun je doen wat je wil.  
 

Ik hoop dat je hier wat aan hebt,

@Socrates

Oh ja, vergeten. 
De agenda die ik aanraad is de Plenda one. Deze helpt met leren plannen. 

Nogmaals @Socrates 

Deel van de tekst verwijderd door De KIndertelefoon vanwege regel 

9. a. Reclame maken is niet toegestaan.

Het forum mag niet worden gebruikt om reclame te maken voor (eigen) websites, bedrijfjes of commerciële producten. Een topic of reactie mag niet als enige doel hebben een product te promoten. Links naar veilingsites en advertentiesites zoals Marktplaats, eBay en Amazon zijn niet toegestaan.

Anne - De Kindertelefoon

Reageer