Sticky

Veelgestelde vragen - Hoe werkt het forum?Toon eerste bericht

657 reacties

Beste mensen van de Kindertelefoon,

Er is een probleempje met de website. Als ik de privacyverklaring wil bekijken, krijg ik een foutmelding, er staat dat de pagina niet meer bestaat. Ik zou wel graag willen weten welke informatie er verzameld wordt, alleen jammer genoeg gaat dat niet zo. 😅

Met vriendelijke groet, Beukenboom.

Reputatie 6
Badge +3

@Beukenboom, goed dat je aangeeft dat de link naar privacy statement niet werkt. Vervelend ook dat je die niet kon bekijken.  Op dit moment zien wij  daar geen problemen meer mee. Je kan onze privacy statements vinden via https://www.kindertelefoon.nl/privacy. Hoop dat jij die nu ook kunt lezen.

Succes met lezen en goed dat je alle informatie wil verzamelen!

Groet, 

Luuk

Ha bedankt, Luuk! Nu werkt het ineens wel weer! Het lag denk ik aan mijn telefoon. Bedankt voor de reactie.

Groetjes!

Reputatie 6
Badge +3

@Spookyzx  Fijn dat je met ons meedenkt om het forum zo goed mogelijk te maken.  Ik zie dat je twee vragen / voorstellen hebt:

 

Gebruikersnaam behouden: Hier gaan we naar kijken. Vooralsnog blijft het zoals het is. Ik hoop dat ik je hier zo snel mogelijk een antwoord op kan geven. 

 

Een Kindertelefoon app: Op dit moment zijn we bij De Kindertelefoon niet bezig met het ontwikkelen van een app. We hebben hier eerder wel al eens naar gekeken, maar merken dat er vanuit jongeren (over het algemeen) geen behoefte is aan een app. Uiteraard zijn er uitzonderingen, zoals jij, die een app juist wel fijn zouden vinden. Maar dat zijn er voor nu te weinig om dit te gaan ontwikkelen.  

Als we merken dat er opeens wel veel meer jongeren een app willen dan gaan we daar natuurlijk naar kijken. 

 

Groet, 

Luuk

Hallo De Kindertelefoon :)

Ik heb een paar vraagjes:

  1. Checken jullie weleens IP-adressen om bijvoorbeeld te checken of een forummer meerdere accounts bezit?
  2. Zo ja, hoe treden jullie op tegen proxy-sites en VPN's?

-TheMightySlayer <3

Reputatie 7
Badge +7

Hallo TheMighty Slayer,

 

wij als moderators checken inderdaad weleens via de IP-adressen of een forummer meerdere accounts bezit. Wanneer iemand via proxy of VPN een nieuw account aanmaakt, kunnen we daar helaas nog niet zoveel tegen doen. Maar als we andere duidelijke aanwijzingen hebben dat iemand een nieuw account aan heeft gemaakt, terwijl diegene al eerder geband is, dan zullen we het nieuwe account ook bannen. Het komt immers ook voor dat mensen op een gedeelde computer werken en dat daardoor IP-adressen hetzelfde kunnen zijn, terwijl het niet om dezelfde persoon gaat. IP-adres alleen is dus niet leidend.

 

Ik hoop dat ik hiermee je vraag een beetje beantwoord heb?

Groetjes,

 

Marieke

De Kindertelefoon

 

 

 

Hallo Marieke :)

Bedankt voor je antwoord, alleen nog even een vraagje: Is het checken van IP-adressen niet in strijd met onze anonimiteit en privacy?

-TheMightySlayer <3

Om een gokje te wagen en durf het nieet 100% zeker te zeggen maar

Aan een ip zit geen naam verbonden dus niemand weet wie je bent door je ip.

Ik denk (heb het niet helemaal doorgelezen) dat in het privacybeleid staat dat ze je ip alleen gebruiken voor te kijken of je geen grappen uithaalt en dat je onder 1 account blijft.

 

 

Reputatie 5
Badge +3

@TheMightySlayer  en @ronald2001 

In ons privacystatement staat idd beschreven dat het IP adres bij ons bekend is, maar dat wij hier verder geen andere gegevens bij zien. Je bent nog steeds anoniem, omdat wij geen namen, adressen etc. zien. Het IP adres wordt, zoals Marieke al aangaf, alleen gecheckt wanneer wij twijfels hebben over het gedrag op het forum.  

We hopen dat het hiermee duidelijk is. 

Groetjes,

Carolien

Hallo Carolien_ :)

Bedankt voor het antwoord.

-TheMightySlayer <3

Vraagje:

Als iemand een ban krijgt, wordt het account dan niet geblokkeerd maar is nog wel zichtbaar? Of verdwijnt je account tegenwoordig ook met een ban?

Want anders zou je iemand een ban kunnen geven en alle gegevens verwijderen als alternatief voor verwijderen. 

 

Maar misschien hebben jullie dit ook al wel besproken idk. Ik zeg het maar.

Reputatie 6
Badge +3

 

Hallo @Pin ,

 

Goed en fijn dat je meedenkt hierover! We hebben deze optie ook bedacht en uiteindelijk het besluit genomen dat het toch ook geen optie is. Als je een gebruiker een ban geeft blijven er achter de schermen nog veel gegevens bestaan, terwijl die vanwege anonimiteit en privacy ook weg moeten (of die gebruikers zelf weg willen hebben). Uiteindelijk wordt het voor ons technisch te ingewikkeld om dat bij te  houden.

 

Groet, 

Luuk

Snap ik, jammer, maar wel tof dat daar ook over nagedacht is!

Hoi,

Ik heb even een vraagje over de ip adressen, zien jullie elk ip adres waarvan ingelogd wordt of zien jullie alleen het ip adres waarop het account aangemaakt is. Ik gebruik namelijk een VPN, en ik wil voorkomen dat mijn account misschien gebanned wordt omdat ik op een VPN server zit (Dus misschien kunnen mensen hetzelfde ip adres hebben omdat er dan misschien meerdere mensen op dezelfde vpn server zitten.

Groetjes, 

Mijn excuses voor de vage vraag.

Het lijkt mij logisch dat ze het zien waarvan je inlogt.

Aangezien je soms op meerdere plekken/apparaten inlogd en dat ik niemand gezien heb die gebanned is omdat hij op meerdere ips actief was

Ze kijken vgm alleen naar ip als ze een vermoeden hebben dat er iets fout is. Bv dat je steeds terugkomt met een ander emailadress en de regels overtreedt, dan kunnen ze het ip adres blokkeren. Of als ze vermoeden dat je actief bent onder 2 accounts. 

Verder checken ze het niet ivm privacy en er kunnen ook gewoon meerdere kinderen in 1 huishouden ieder een account hebben. Dan heb je ook hetzelfde ip adres

Vraagje:

Als iemand een ban krijgt, wordt het account dan niet geblokkeerd maar is nog wel zichtbaar? Of verdwijnt je account tegenwoordig ook met een ban?

Oh maar dan zeg  je dus  eigenlijk dat bij een ban ook alles verwijderd wordt.

Hoe los je het dan op als er een discussie ontstaat over of die ban wel terecht is en als dan de uitkomst is dat die onterecht was, zeg je dan tegen die forumgebruiker 'sorry we hebben je onterecht geband, echt heel erg sorry, maar je account hebben we al weggegooid. Je mag een nieuwe aanmaken. Of en dat is natuurlijk ook mogelijk dat die afspraak er al wel is dat een potentieel permanente ban  eerst de status voorlopige ban krijgt, waarbij dat account dan tijdelijk niet  te gebruiken is, maar wel weer terug gezet / geactiveerd  kan worden. Of gaan jullie er van uit dat het nooit mis gaat  bij het uitdelen van een ban. en nemen jullie dan bewust dat risico. Of is de bezwaarprocedure zo ingewikkeld dat  in beroep gaan toch niet gaat lukken. Ik maak er op het laatst misschien een beetje een grapje over, maar het is wel een serieuze vraag.

 

Ik ben benieuwd naar hoe het zit.

 

Groetjes,

M&M's

 

@M en Ms ik denk dat Luuk bedoelt dat als we de ban techniek zouden toepassen ipv het verwijderen zoals we het nu kennen, dat ze DAN nog allemaal gegevens moeten verwijderen. Dat ze dat dus niet meteen standaard doen. Bij een ban worden dus juist niet alle gegevens verwijderd en dat is precies het probleem. Als je je account verwijdert, moet de KT al je gegevens dumpen ivm de privacywetgeving. Dan moeten ze daar veel extra stappen voor nemen als je op de ban manier verwijderd wordt. Dat is dan te moeilijk en te onoverzichtelijk en daarom kan het niet.

Dat is mijn interpretatie.

Wat leuk, hoe iedereen hier alles anders opvat😂

Hi Pin,

 

@M en Ms ik denk dat Luuk bedoelt dat als we de ban techniek zouden toepassen ipv het verwijderen zoals we het nu kennen, dat ze DAN nog allemaal gegevens moeten verwijderen.

 

dat denk ik ook

 

Dat ze dat dus niet meteen standaard doen. Bij een ban worden dus juist niet alle gegevens verwijderd en dat is precies het probleem.

 

dat denk ik ook, maar als het een probleem is dat er gegevens bewaard blijven zouden ze een 'gewone ban’ ook niet meer mogen doen, denk ik dan en moeten ze in alle gevallen alles verwijderen en dan is de eigenlijk hetzelfde geworden als account verwijderen. Dan kun je bij  het intrekken van de bon je account ook niet meer terug zetten, terwijl ze, zo had ik wel eens gelezen juist het account willen behouden bij een ban, vanwege die discussie, maar ook dat forumleden die pranken en steeds geband worden niet opnieuw een account aan kunnen maken en dat heeft dan waarschijnlijk weer te maken bij bv. IP adressen waarop steeds nieuwe accounts aangemaakt worden en misschien ook e-mailadressen die opnieuw gebruikt worden. Als geband wordt is die info over IP en e-mail volgens mij nog wel bewaard en kunnen ze het vergelijken. Zoiets. Snap je wat ik bedoel?

 

Als je je account verwijdert, moet de KT al je gegevens dumpen ivm de privacywetgeving. Dan moeten ze daar veel extra stappen voor nemen als je op de ban manier verwijderd wordt. Dat is dan te moeilijk en te onoverzichtelijk en daarom kan het niet.

dat denk ik ook

 

Dat is mijn interpretatie.

Wat leuk, hoe iedereen hier alles anders opvat😂

ergens splitsen we van een eerder gezamenlijk pad af in een andere richting haha

 

Misschien heeft @Luuk   nog een andere interpretatie of een heldere uitleg :relaxed:

Ik weet niet hoe lang je gegevens nog wel mag bewaren met een ban, misschien mag dat wel  een tijdje, maar maximaal 4 weken, ik noem maar wat en in die 4 weken kan je dan bezwaar tegen je ban aantekenen en kan alles onderzocht worden en de beslissing definitief worden of terug gedraaid. Vraag is weer, mag die tijdelijke ban een permanente ban worden, want wat is dan het verschil dat je bij het verwijderen van een account alles weg moet gooien en bij een permanente ban niet. Ik ken niet alles details van de privacy wetgeving, eigenlijk helemaal niet :joy:, alleen dat je hoort dat als je opzegt alles weg gegooid moet worden haha. er zal wel ergens een nuance in zitten…

 

Groetjes,

M&M's

Ze kijken vgm alleen naar ip als ze een vermoeden hebben dat er iets fout is. Bv dat je steeds terugkomt met een ander emailadress en de regels overtreedt, dan kunnen ze het ip adres blokkeren. Of als ze vermoeden dat je actief bent onder 2 accounts. 

Verder checken ze het niet ivm privacy en er kunnen ook gewoon meerdere kinderen in 1 huishouden ieder een account hebben. Dan heb je ook hetzelfde ip adres

@Pin Dat over hetzelfde ip kan niet helemaal. Volgensmij zien ze het apparaat ip (een uniek ip adres voor een apparaat) en niet het netwerk ip.

Groetjes

Reputatie 6
Badge +3

Hoi,

Ik heb even een vraagje over de ip adressen, zien jullie elk ip adres waarvan ingelogd wordt of zien jullie alleen het ip adres waarop het account aangemaakt is. Ik gebruik namelijk een VPN, en ik wil voorkomen dat mijn account misschien gebanned wordt omdat ik op een VPN server zit (Dus misschien kunnen mensen hetzelfde ip adres hebben omdat er dan misschien meerdere mensen op dezelfde vpn server zitten.

Groetjes, 

Mijn excuses voor de vage vraag.

@Beukenboom , je vraag is duidelijk.

Om een eerder bericht van Carolien (zie hieronder in het topic) mee te nemen: In ons privacystatement staat beschreven dat het IP adres bij ons bekend is, maar dat wij hier verder geen andere gegevens bij zien. Je bent nog steeds anoniem, omdat wij geen namen, adressen etc. zien. Het IP adres wordt alleen gecheckt wanneer wij twijfels hebben over het gedrag op het forum. 

 

Het gebruiken van een VPN verbinding is dus geen aanleiding voor een ban. Dat hangt zoals Pin ook aangeeft van veel meer dingen af.

 

Groet, 

Luuk

Reputatie 6
Badge +3

@M en Ms  en @Pin 

Goed om te zien dat jullie het met elkaar helder proberen te krijgen. Het is allemaal ook wel een beetje complex, dus ga een poging doen om het duidelijk te krijgen.

 

Als we een account verwijderen moeten wij (privacy wet) óók alle gegevens verwijderen. Dat zijn die niet meer in ons systeem te vinden. Dit doen we dus als iemand hier om vraagt óf als je te oud bent geworden.

 

Als we iemand bannen dan verwijderen we niet meteen iemand, want je kan daar zoals jullie aangeven nog bezwaar tegen maken, dan moeten we alles terug kunnen vinden. Als blijkt dat de ban niet terecht is kunnen we dan ook je account weer actief maken, zonder dat je een nieuw account moet maken. Daarnaast moet het systeem onthouden wie een ban heeft om toegang tegen te houden. Als je een ban krijgt dan krijg je van ons ook standaard te horen hoe je bezwaar kunt maken (wat niet heel moeilijk is).

 

Er zijn dan ook geen verschillende soorten ban’s, een ban is permanent (tenzij de ban er door ons dus afgehaald wordt). Met gegevens van al onze gebruikers (actief en niet actief) gaan we zeer voorzichtig om en houden wij ons aan wat we zeggen in ons privacy statement (zie onderaan de pagina) en de AVG wet. Ook als je een ban hebt kan je vragen om jouw account te verwijderen.

 

Kort gezegd:

account verwijderen = we nemen afscheid van elkaar en zorgen dat het systeem vergeet wie je bent (wij zelf uiteraard niet :wink: ).

Account op ban = We zeggen dat je niet meer bij ons binnen mag komen, dus moeten we nog weten wie je bent.

 

Hoop dat ik zo weer een stukje duidelijkheid heb kunnen geven?

Groet,

Luuk

Oh, en kunnen jullie niet als het mogelijk is ,(ff aan de bouwers vragen)  of je dat paarse vlak en dat wat er onder staat, met die naam en die batches.  Omwisselen,  want ik klik heel vaak perongeluk op dat paarse waardoor ik mijn reactie kwijt ben. En soms ben ik dan wel 30 minuten aan het typen van een reactie.  Ik weet niet of het mogelijk is, want het paarse vlak(ik weet niet of het paars is, ben beetje kleuren blind sorry) is best dicht bij het vlak van versturen.  En soms klik je dan mis. Of misschien er meer ruimte bij zetten ofzo.

 

Alvast bedankt!

 

Groetjes Gebruiker c 

 

Reputatie 6
Badge +3

Oh, en kunnen jullie niet als het mogelijk is ,(ff aan de bouwers vragen)  of je dat paarse vlak en dat wat er onder staat, met die naam en die batches.  Omwisselen,  want ik klik heel vaak perongeluk op dat paarse waardoor ik mijn reactie kwijt ben. En soms ben ik dan wel 30 minuten aan het typen van een reactie.  Ik weet niet of het mogelijk is, want het paarse vlak(ik weet niet of het paars is, ben beetje kleuren blind sorry) is best dicht bij het vlak van versturen.  En soms klik je dan mis. Of misschien er meer ruimte bij zetten ofzo.

 

Alvast bedankt!

 

Groetjes Gebruiker c 

 

Volgens mij is dit alleen op de mobiele versie zo, klopt dat? Ik ga in ieder geval vragen of dat aangepast kan worden. 

Groet, 

Luuk

Hey Luuk, 

 

Of dat op de mobiele versie is klopt, op de web versie weet ik niet. 

 

Oke, bedankt! 

Fijne dag nog!

 

Groetjes Gebruiker c 

Reageer