Als ze zelf graag een abortus wilt, moet ze daar zo snel mogelijk mee aan de gang. Hoe eerder hoe makkelijker volgens mij. Een bezoekje aan de huisarts lijkt me een hele goede eerste stap. Die kan met haar het proces doornemen. Boven de 16 heeft de arts (en medewerkers) zwijgplicht tegen de ouders als je vriendin dan wilt. Als ze het niet vertrouwt, moet ze dit extra benadrukken bij haar huisarts dat ze niet wilt dat medewerkers bij deze zaak betrokken raken of überhaupt iets tegen je ouders gaat zeggen. Als zij dit wel doen kunnen ze fluiten naar hun baan.
Probeer haar te overtuigen om toch naar die huisarts te gaan. Dat is op het moment het beste wat ze kan doen.
Abortus kan boven de 16 jaar ook zonder instemming (dus volgens mij ook zonder mededeling aan/) van de ouders. En die pijn zal ook wel meevallen, mocht het nou wel wat pijn doen, zal het wel met een verdoving of roesje opgelost worden. Sws zal die pijn in het niet vallen ten opzichte van moeten bevallen op een leeftijd dat je nog niet eens uitgegroeid bent. Dus die pijn lijkt me geen juist tegenargument.
Vervelend dat je vriendin bang is om zichzelf in te lezen omdat haar ouders haar controleren. Maar dit kan natuurlijk heel makkelijk opgelost worden. Leg haar even het bestaan van incognito/privé-modus uit. Elke (mobiele) browser die ik ken, heeft zo'n modus waarin je geschiedenis niet wordt opgeslagen. Easy as that.
Suc6 ermee.
Groetjess
Hi LeighW,
had iedereen maar zo'n vriend als jou. Goed dat je hier je vraag stelt, want ja, voor jou is het ook niet makkelijk omdat je rekening wilt houden met iedereen zijn/haar gevoelens binnen jullie vriendengroep.
Wat @xLisa hierboven al geschreven heeft klopt volgens mij allemaal. Ik heb alleen nog wat linkjes waar je wat extra info kunt vinden en ook hoe je buiten je eigen huisarts om info kan inwinnen.
Ten eerste maar de regels zoals die in Nederland gelden:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/abortus/vraag-en-antwoord/abortus-regelen
Meer info kun je lezen op:
https://fiom.nl
en
https://fiom.nl/ongewenst-zwanger
en
als je er over wilt praten kun je 24/7 terecht op:
https://www.onbedoeldzwanger.info
telefonisch 0800 6160 of chatten via hun site
Alvast wat info over welke mogelijkheden er zijn in Nederland (verderop extra info over België):
Er zijn verschillende manieren om de zwangerschap af te breken. Wat is voor jou de beste manier? Dat hangt af van hoe lang je al overtijd en dus misschien zwanger bent.
Overtijd
Overtijd is de periode dat je eigenlijk ongesteld had moeten zijn. Ben je dat niet en heb je daarvoor onveilige seks gehad? Dan ben je misschien zwanger. Wil je dat niet zijn, dan kun je een zwangerschap op verschillende manieren stoppen. Hoe? Dat hangt af van het aantal dagen dat je overtijd bent.
Ben je minder dan 16 dagen overtijd?
Dit betekent dat je maximaal 44 dagen geleden voor het laatst ongesteld was. Je mag dan direct je zwangerschap laten afbreken, zonder 5 dagen bedenktijd. Dit gebeurt met de overtijdbehandeling. Dat is een hele vroege abortus. Hiervoor ga je naar een abortuskliniek. Bij overtijd zijn er ook huisartsen die medicatie geven voor afbreking van een zwangerschap. Nog niet alle huisartsen zijn hierin geschoold Je kunt kiezen uit:
- een overtijdpil: dit is hetzelfde als een abortuspil. Zie hieronder bij abortuspil.
- een zuigcurettage: met een heel dun plastic buisje wordt de inhoud van de baarmoederholte leeggezogen. Pas als je 7 dagen overtijd bent, kan de zwangerschap op deze manier worden afgebroken.
De overtijdpil en zuigcurettage zijn even effectief en hebben nauwelijks bijwerkingen.
Ben je langer dan 16 dagen overtijd?
Dit betekent dat je langer dan 45 dagen geleden voor het laatst ongesteld was. Had je in die tijd onveilige seks, dan ben je misschien zwanger. Een zwangerschap afbreken kan dan op 2 manieren:
Abortuspil: tot en met 8 weken na het begin van je laatste ongesteldheid
De abortuspil bestaat uit meerdere medicijnen. Je neemt ze op verschillende dagen. Op de eerste dag slik je een pil die ervoor zorgt dat het zwangerschapshormoon niet meer werkt. 1 of 2 dagen later breng je 4 tabletten in je vagina in. Deze stoppen de zwangerschap. Mogelijke bijwerkingen zijn: misselijkheid, buikpijn, diarree en soms hevig bloedverlies. Soms duurt dit een aantal uren. Voordeel van de abortuspil is dat je die gewoon thuis neemt. Een abortuspil krijg je op afspraak bij een abortuskliniek.
Zuigcurettage: 6 tot 12 weken na het begin van je laatste ongesteldheid
Ben je 6 tot ongeveer 12 weken zwanger? Dan kan de zwangerschap afgebroken worden met een zuigcurettage.
Ben je langer dan 12 weken zwanger?
Als je drie maanden niet ongesteld was en zwanger bent, is het afbreken van de zwangerschap mogelijk. Er zijn verschillende methoden voor. Na deze ingreep moet je vaak wat langer in de abortuskliniek blijven om uit te rusten. Overnachten is vrijwel nooit nodig. Je kunt hiervoor terecht in deze abortusklinieken niet in terecht.
Ben je langer dan 22 weken niet ongesteld geweest en zwanger? Dan kun je de zwangerschap niet meer laten afbreken.
Bron: https://sense.info/nl/zwanger/zwanger-en-dan/zwangerschap-afbreken/welke-manier
Verder kun je op de site van sense.info nog info vinden:
https://sense.info/nl/zwanger/zwanger-en-dan/zwangerschap-afbreken
https://sense.info/nl/zwanger/zwanger-en-dan/zwangerschap-afbreken/wat-de-procedure
daar kun je ook persoonlijke verhalen lezen, hieronder een voorbeeld daarvan:
https://sense.info/nl/persoonlijke-verhalen/diana-deed-een-abortus
In Nederland kun je tot 22 weken een zwangerschap afbreken. In België zijn de regels anders en kan dat in principe maar tot 12 weken, tenzij je onder de uitzonderingen valt. Je kunt meer over de Belgische regels lezen op de site:
https://www.allesoverseks.be/abortus
Ik hoop dat je hier voldoende info uit kunt halen voor je vriendin.
Als je nog vragen hebt, stel ze gerust.
Groetjes,
M&M's