Vraag

Beste vriendin is zwanger

  • 20 september 2020
  • 2 reacties
  • 98 Bekeken

Reputatie 2
Badge +1

Ik heb een heel hechte vriendengroep met 6 mensen. Vier meisjes en twee jongens. We delen over het algemeen alles met elkaar, maar vandaag heb ik iets te horen gekregen wat ik niet mag delen met de anderen. Een van de meisjes is zwanger. Ik zal naar haar verwijzen als “ze, zij” omdat ze niet bij naam genoemd wil worden, ook niet bij een gefingeerde naam.

Zij is 17, bijna 18, en ze is al een jaar seksueel actief. Volgens haar alleen met haar vriendje, en dat geloof ik. Ze vertelde me twee weken geleden al dat ze bijna twee maanden over tijd was (zeg je dat zo?). Volgens haar was het normaal om af en toe een maandje over te slaan, maar ze was nu al twee maanden niet ongesteld geweest. We grapten erover dat ze misschien een zwangerschapstest moest doen, maar ik ben het daarna best snel vergeten.

Vanmorgen heeft ze me huilend opgebeld. Haar zus had een test voor haar gehaald en ze is echt zwanger. in retrospect was ze wel vaker misselijk en had ze ook andere zwangerschapskwaaltjes, maar ze dacht er niet bij na. Ze denkt dat ze al twee maanden zwanger is, maar ik weet niet of dat kan.

Ik heb er de hele dag mee gezeten totdat ik me besefte dat ik deze site ook heb. Ze wil graag abortus laten plegen, maar ze is bang voor wat haar ouders gaan zeggen, en ze durft het ook niet op haar telefoon op te zoeken omdat haar ouders haar nog altijd controleren. Toen ik zei dat ze ook naar de huisarts kon, weigerde ze. Haar moeder is namelijk goed bevriend met een aantal medewerkers daar, en ze is bang dat het dan alsnog uitlekt. Hier in het dorp kent iedereen elkaar. Daarnaast is ze ook erg bang voor de abortus zelf. Ze heeft namelijk ergens gelezen dat het pijnlijk is. Wat moeten we nu?

De reden dat ik het niet aan mijn vrienden mag zeggen is omdat ze zich erg schaamt. Ik vind dat het niet nodig is, maar ik begrijp het ergens ook wel. Een persoon in onze vriendengroep is ook christelijk, en mijn vriendin is bang dat deze de groep verlaat als ze het te horen krijgt omdat deze persoon heel erg tegen seks voor het huwelijk is.

Is het mogelijk om een abortus volledig buiten de ouders om te regelen? Mijn vriendin wil namelijk echt niet dat ze er achter komen. Ze weten niet eens dat ze seksueel actief is.


2 reacties

Reputatie 6
Badge +8

Als ze zelf graag een abortus wilt, moet ze daar zo snel mogelijk mee aan de gang. Hoe eerder hoe makkelijker volgens mij. Een bezoekje aan de huisarts lijkt me een hele goede eerste stap. Die kan met haar het proces doornemen. Boven de 16 heeft de arts (en medewerkers) zwijgplicht tegen de ouders als je vriendin dan wilt. Als ze het niet vertrouwt, moet ze dit extra benadrukken bij haar huisarts dat ze niet wilt dat medewerkers bij deze zaak betrokken raken of überhaupt iets tegen je ouders gaat zeggen. Als zij dit wel doen kunnen ze fluiten naar hun baan.

Probeer haar te overtuigen om toch naar die huisarts te gaan. Dat is op het moment het beste wat ze kan doen.

Abortus kan boven de 16 jaar ook zonder instemming (dus volgens mij ook zonder mededeling aan/) van de ouders. En die pijn zal ook wel meevallen, mocht het nou wel wat pijn doen, zal het wel met een verdoving of roesje opgelost worden. Sws zal die pijn in het niet vallen ten opzichte van moeten bevallen op een leeftijd dat je nog niet eens uitgegroeid bent. Dus die pijn lijkt me geen juist tegenargument.

 

Vervelend dat je vriendin bang is om zichzelf in te lezen omdat haar ouders haar controleren. Maar dit kan natuurlijk heel makkelijk opgelost worden. Leg haar even het bestaan van incognito/privé-modus uit. Elke (mobiele) browser die ik ken, heeft zo'n modus waarin je geschiedenis niet wordt opgeslagen. Easy as that.

 

Suc6 ermee.

Groetjess

Reputatie 7
Badge +14

Hi LeighW,

 

had iedereen maar zo'n vriend als jou. Goed dat je hier je vraag stelt, want ja, voor jou is het ook niet makkelijk omdat je rekening wilt houden met iedereen zijn/haar gevoelens binnen jullie vriendengroep.

Wat @xLisa  hierboven al geschreven heeft klopt volgens mij allemaal. Ik heb alleen nog wat linkjes waar je wat extra info kunt vinden en ook hoe je buiten je eigen huisarts om info kan inwinnen.

 

Ten eerste maar de regels zoals die in Nederland gelden:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/abortus/vraag-en-antwoord/abortus-regelen

 

Meer info kun je lezen op:

https://fiom.nl

en

https://fiom.nl/ongewenst-zwanger

en

als je er over wilt praten kun je 24/7 terecht op:

https://www.onbedoeldzwanger.info

telefonisch 0800 6160 of chatten via hun site

 

Alvast wat info over welke mogelijkheden er zijn in Nederland (verderop extra info over België):

Er zijn verschillende manieren om de zwangerschap af te breken. Wat is voor jou de beste manier? Dat hangt af van hoe lang je al overtijd en dus misschien zwanger bent.

Overtijd

Overtijd is de periode dat je eigenlijk ongesteld had moeten zijn. Ben je dat niet en heb je daarvoor onveilige seks gehad? Dan ben je misschien zwanger. Wil je dat niet zijn, dan kun je een zwangerschap op verschillende manieren stoppen. Hoe? Dat hangt af van het aantal dagen dat je overtijd bent.

Ben je minder dan 16 dagen overtijd?

Dit betekent dat je maximaal 44 dagen geleden voor het laatst ongesteld was. Je mag dan direct je zwangerschap laten afbreken, zonder 5 dagen bedenktijd. Dit gebeurt met de overtijdbehandeling. Dat is een hele vroege abortus. Hiervoor ga je naar een abortuskliniek. Bij overtijd zijn er ook huisartsen die medicatie geven voor afbreking van een zwangerschap. Nog niet alle huisartsen zijn hierin geschoold Je kunt kiezen uit:

  • een overtijdpil: dit is hetzelfde als een abortuspil. Zie hieronder bij abortuspil.
  • een zuigcurettage:  met een heel dun plastic buisje wordt de inhoud van de baarmoederholte leeggezogen. Pas als je 7 dagen overtijd bent, kan de zwangerschap op deze manier worden afgebroken.

De overtijdpil en zuigcurettage zijn even effectief en hebben nauwelijks bijwerkingen.

Ben je langer dan 16 dagen overtijd?

Dit betekent dat je langer dan 45 dagen geleden voor het laatst ongesteld was. Had je in die tijd onveilige seks, dan ben je misschien zwanger. Een zwangerschap afbreken kan dan op 2 manieren:  

Abortuspil: tot en met 8 weken na het begin van je laatste ongesteldheid
De abortuspil bestaat uit meerdere medicijnen. Je neemt ze op verschillende dagen. Op de eerste dag slik je een pil die ervoor zorgt dat het zwangerschapshormoon niet meer werkt. 1 of 2 dagen later breng je 4 tabletten in je vagina in. Deze stoppen de zwangerschap. Mogelijke bijwerkingen zijn: misselijkheid, buikpijn, diarree en soms hevig bloedverlies. Soms duurt dit een aantal uren. Voordeel van de abortuspil is dat je die gewoon thuis neemt. Een abortuspil krijg je op afspraak bij een abortuskliniek.  

Zuigcurettage: 6 tot 12 weken na het begin van je laatste ongesteldheid
Ben je 6 tot ongeveer 12 weken zwanger? Dan kan de zwangerschap afgebroken worden met een zuigcurettage.

Ben je langer dan 12 weken zwanger?

Als je drie maanden niet ongesteld was en zwanger bent, is het afbreken van de zwangerschap mogelijk. Er zijn verschillende methoden voor. Na deze ingreep moet je vaak wat langer in de abortuskliniek blijven om uit te rusten. Overnachten is vrijwel nooit nodig. Je kunt hiervoor terecht in deze abortusklinieken niet  in terecht.

Ben je langer dan 22 weken niet ongesteld geweest en zwanger? Dan kun je de zwangerschap niet meer laten afbreken.

Bron: https://sense.info/nl/zwanger/zwanger-en-dan/zwangerschap-afbreken/welke-manier

 

Verder kun je op de site van sense.info nog info vinden:

https://sense.info/nl/zwanger/zwanger-en-dan/zwangerschap-afbreken

https://sense.info/nl/zwanger/zwanger-en-dan/zwangerschap-afbreken/wat-de-procedure

daar kun je ook persoonlijke verhalen lezen, hieronder een voorbeeld daarvan:

https://sense.info/nl/persoonlijke-verhalen/diana-deed-een-abortus

 

In Nederland kun je tot 22 weken een zwangerschap afbreken. In België zijn de regels anders en kan dat in principe maar tot 12 weken, tenzij je onder de uitzonderingen valt. Je kunt meer over de Belgische regels lezen op de site:

https://www.allesoverseks.be/abortus

 

Ik hoop dat je hier voldoende info uit kunt halen voor je vriendin.

Als je nog vragen hebt, stel ze gerust.

 

Groetjes,

M&M's

 

Reageer