Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
13-18

Asperger ?


Reputatie 6
Badge +11
Hoi iedereen !
Dit is een beetje vreemd verhaal , maar oké ;)
Ik voelde me altijd al zo een beetje anders dan m'n klasgenoten etc. , ik ben veel stiller , heb rust nodig na/in sociale situaties , nieuwe dingen bezorgen me stress , vaak wil ik een strakke planning , ik hou er niet van als dingen onverwacht gepland worden (maar bv cadeaus heb ik geen problemen mee) , muziek voor bv kerstmis mag echt pas vanaf een bepaalde datum gespeeld worden en geen minuut vroeger , als er bv altijd al ergens in huis een beeldje staat mag dat niet vervangen worden door een ander beeldje , soms overgevoelig , tics/dwanghandelingen soms , hou niet van 'soms-vrienden-soms-ruzie-vriendschappen ' heb wel veel aan echte vriendschappen , wil alles duidelijk hebben , moeite met aan een opdracht te beginnen zelfs als ik die snap en wil maken , weet zeer veel van voor mij interessante onderwerpen ,kan geen afscheid nemen van dingen /mensen, geen interesse in make-up ,... en toen ik een documentaire over autisme spectrum stoornis zag vond ik dat wel erg toepasselijk , zeker toen ik asperger vond . Er zijn echter ook een aantal dingen waardoor het juist niet op asperger lijkt nl. : niets met wiskunde , veel dingen nog niet van kleins af aan (sommigen wel ) , wel fantasie , geen problemen met empathie (volgens psychologe soms zelfs wat te veel empathie , maar goed) . Als ik verschillende online tests doet zit ik altijd bij de hoogste van de vijf categorieën , namelijk 'waarschijnlijk asperger / hoogfunctionerend autisme ' , het probleem is echter dat ik soms volledig denk dat ik het wel heb en soms helemaal niet . Ook durf ik hiervan niets te zeggen tegen mensen in mijn omgeving omdat ik bv met mijn ouders die dcumentaire heb bekeken over asperger en ik merkte wel dat ze mij daar totaal niet mee in verband brachten . Weet één van jullie wat ik moet doen ? Of hoe zo betrouwbaar mogelijk een gratis online test te doen ? Alvast bedankt !
Groetjes , Lot

13 reacties

Hoi

Ik heb zelf asperger en heb van dezelfde kenmerken.
Het zou goed asperger kunnen zijn.

Gr. M34084
Reputatie 6
Badge +11
M34084 bedankt voor je reactie ! Heb jij ook een deel van die dingen waardoor het geen asperger lijkt te zijn ? Of andere dingen die meestal wel met asperger te maken hebben , die jij totaal niet hebt? Of heb je zo'n dingen niet ?
Groetjes , Lot
Hoi!

Wow, ik herken me hier heel erg in. Ik heb autisme. Niet zo'n zware vorm, maar ik heb het wel.

Je doet best een test bij een psycholoog of een psychiater. Die hebben ervaring en kunnen, terwijl je de test maakt, ook jouw lichaamstaal bestuderen en dat kan helpen een juiste diagnose te stellen.
Die testen van op internet werken misschien een beetje, maar een psycholoog kan je helpen met de situatie uit te leggen aan je ouders. Je ouders associëren iemand met autisme misschien niet met jou, omdat je je autisme heel goed kunt verbergen, ik doe dat ook.

Groetjes
x
Hoi! Het zou kunnen dat je asperger hebt, maar dat weet je natuurlijk nooit zeker. Ik denk dat alleen psychologen en psychiaters daar achter kunnen komen met lange, vervelende testen en onderzoeken. (#kandatnietwatmakkelijker)
Ik heb ook een soort van autisme en ik herken sommige dingen wel en sommige dingen niet. Bij mij heeft het best lang geduurd voordat iemand er achter kwam, dus je kunt het inderdaad goed verbergen.
Gr.
Eenaardigpersoon
Reputatie 6
Badge +11
Hoi !
Bedankt voor jullie reacties ! Ik weet het ik moet een test laten uitvoeren , maar dat durf ik niet echt (ouders ) , zeker als ik het dan toch niet heb ben ik compleet belachelijk , als zij van het begin af aan al dachten van niet :S .
Maar nog een vraagje , heeft iemand op dit forum die wel de diagnose Asperger /PDD NOS / klassiek autisme heeft , ook die dingen die ik niet heb ? Zoals niets met rekenen hebben , eerder met taal , wel fantasie en empathie , sommige dingen niet van kleins af aan en vooral (die was ik vergeten te typen) dat ik geen moeite heb met sarcasme en spreekwoorden en meestal ook niet met grapjes (soms wel) .
Thanks voor het antwoorden en helpen !
Groetjes , Lot
Reputatie 6
Hoi xLotx,

Oké, even wat dingen de wereld uithelpen;
Iedereen heeft autistische trekken. Iedereen. Wanneer je een bepaald aantal kenmerken hebt, heb je platgezegd autisme. Daarbij moet je wel voldoen aan 'key kenmerken'.

Tegenwoordig wil men alle verschillende autismevormen de wereld uithelpen en er 'ASS' (Autisme Spectrum Stoornis) van maken. Ik ben het daar niet mee eens. Ik heb Asperger en ik vind dat dit toch wel echt verschild van bijv. klassiek autisme. Mensen met Asperger hebben, anders dan bij andere vormen van autisme, géén achterstand in taal en spraak ontwikkeling. Ook hebben we een gemiddeld of bovengemiddeld IQ. Niet alle Aspergers zijn dus hoogbegaafd, maar niemand is zwakbegaafd. Dan heb je geen Asperger.

Om ook even wat misverstanden bij jou weg te helpen;
-Ik heb een hele grote fantasie. Mijn psycholoog zei dat dit juist bij mijn Asperger hoort en dat dat bij veel mensen juist een kenmerk is.
-Uhm, ik heb toevallig wel heel veel met wiskunde. Ik vind het geweldig. Dit komt waarschijnlijk door de logica. Daar herken je je dan waarschijnlijk wel in; je houd van logica?
-Er kan geen test worden afgenomen om autisme te diagnostiseren. Bij de ene psycholoog zou je dus wel autisme kunnen krijgen gediagnosticeerd en bij de ander niet.
-Ja, je word geboren met autisme, maar het hoeft zich niet meteen te ontwikkelen. Men zegt dat het soms pas verder wordt ontwikkeld na een grote verandering in je leven.
-Omdat we dus geen achterstand met taal hebben, maar wel een goed IQ, kunnen we taal dus makkelijk oppakken. Mensen hebben vaak bij mensen met Asperger ook een beeld dat ze bekakt praten en nette woorden gebruiken. Dat ontstaat doordat we woorden onthouden etc.
-Ik heb wel moeite met sarcasme, maar de meeste dingen krijg ik wel mee. Je hoeft echt niet extreem onhandig te zijn ofzo.
-Op zich heb ik wel empathie, maar ook weer niet. Als iemand zich stoot en pijn heeft ben ik eerder geneigd te lachen dan te troosten. Ik besef niet goed wat er gebeurt. We kunnen gevoelens en emoties wel waarnemen, maar hebben dan vaak moeite met de volgende stappen; vertalen en actie ondernemen. Klein voorbeeld;
Iemand huilt. Je hersenen nemen nu als eerst de afbeelding waar hoe het er voor staat; iemand heeft water op zijn wangen. Daarna zoekt een ander hersendeel in je geheugen; heb ik dit al eens eerder gezien? Vervolgens stelt het de conclusie dat diegene huilt. Het volgende hersendeel besluit wat je gaat doen; troosten.
De stoornis bevindt zich in de hersenen, dus daar gaat het fout. De hersenen van mensen met autisme hebben waarschijnlijk moeite met het samenwerken met de verschillende hersendelen. Daarom blijven de meeste autisten hangen bij 'iemand heeft water op z'n wangen', dan gaan we lachen en komen we niet empatisch over. Kunnen wij niks aan doen. (Dit is btw bij een wat heftigere vorm van autisme.)

Dat dus ook; er zijn zo veel mensen met autisme, maar echt zoveel mensen met een lichte vorm. Mensen denken meteen met autisme aan mensen die niet praten en achterlijk doen ofzo. Dat komt door zo'n film van vroeger bij veel volwassenen.

Niet iedereen heeft alle kenmerken. Dat is heel normaal!

Sorry voor het lange verhaal, ik weet gewoon veel over autisme en vind het vervelend als er foute dingen over worden gezegd :D
Gr. Pin
Reputatie 6
Badge +11
Hey ! Ook jij thanks voor je reactie 🙂 En de 'key kenmerken' voor asperger heb ik net wel of net niet ( ik ben echt lastig 😉 ) ik twijfel echt , want er zijn dingen hiervan die bv. in de meeste situaties van toepassing zijn maar ook niet altijd .
En ja hé ! Je hebt helemaal gelijk ! De verschillende autismevormen verschillen echt wel van elkaar , en drie lijkt me nu niet te veel ofzo .
Ja , meestal vertrouw ik op de logica en hou er ook van , maar (gelieve niemand me uitlachen) als kind geloofde ik ook echt in dingen als elfjes ,... waar dan weer geen logische verklaring voor is , behalve dat je het simpelweg niet kan weten .
Bedankt om enkele van mijn vragen te beantwoorden ook ! En ja , ik heb dat ook , als ik ergens veel over weet (of soms ook niet, maar enkele dingen ofzo ) kan ik er niet tegen als er verkeerde informatie gegeven wordt :)
Groetjes , Lot
Reputatie 6
Hoi xLotx,

Je kunt op deze link van het Kenniscentrum even een kijkje nemen. Het Kenniscentrum plaatst door artsen gecontroleerde informatie. Ik heb deze site getipt gekregen van huisarts en psycholoog.
https://www.kenniscentrum-kjp.nl/ouders/Stoornissen-1/Autisme-spectrum-stoornissen-1/Inleiding-4

Ook is de sita van NVA betrouwbaar; Nederlandse Vereniging van Autisme
http://www.autisme.nl/

Maar houd je niet te veel aan internet en zoek je huisarts op!

Gr. Pin
Reputatie 6
Badge +11
Thanks Pin ! En arts is nog niet voor direct :S maar zal proberen eerst zelf zo zeker mogelijk te zijn , dan kan ik nog verder kijken !
Groetjes , Lot
Reputatie 6
Je hoeft zelf niet zeker te zijn van wat het is. Jij bent geen arts. Een arts is er ook om je gerust te stellen als er niks aan de hand is. Dat hoort bij het beroep. Ga langs, vertel je 'klachten' en zie wat er dan gebeurt.
Gr. Pin
Ja ik heb bijvoorbeeld geen woede aanvallen
Badge
Hoi ik heb Asperger maar ik heb ook niet alle kenmerken. Je kan ook een lichte vorm hebben dan heb je minder kenmerken. En bij mij werd het ook pas op wat oudere leeftijd (halverwege basisschool) zichtbaar. Dus ik weet het niet. Je kunt het beste een test doen (bij een arts die erin gespecialiseerd is). Meer het lijkt er wel op.
Badge
Hoi!
Ik heb zelf ook een mildere vorm van asperger. Zelf heb ik niet alle kenmerken, maar de meeste dingen die je beschrijft herken ik. Alhoewel als ik iets leuk vind om te doen, ik het meteen “(obsessief)” wil afmaken en daar geen moeite mee heb.
Maar als je het echt wilt weten, kan je het beste dit laten doen door een gespecialiseerd persoon.

Groetjes,
someonenew

Reageer