6e zintuig

  • 11 January 2018
  • 54 reacties
  • 1067 Bekeken

Reputatie 2
Badge +9
Heey, mijn naam is Mr.S.

Ik heb al sinds ik klein was dat ik mensen zag die niet bestonden. En hiermee bedoel ik geen fantasie mensen. Maar echte mensen zoals jij en ik. Met deze mensen kan ik praten luisteren en aanraken (voelen dus).

Nou weet ik dat dit ook wel het 6e zintuig wordt genoemd. Ik vroeg me af eigenlijk of meerdere mensen dit hebben en hoe ze ermee omgaan.
Ik probeer ze voornamelijk te vermijden op school omdat het anders zo'n gek beeld opwekt.

Wist niet in welke selectie deze topic hoorde dus heb maar deze gekozen.

Gr : Mr.S

54 reacties

Hoi!

Je voelt de aanwezigheid van mensen rond je, maar anderen kunnen deze mensen niet zien. Dat klinkt best eng in mijn oren. Wat zeggen die mensen tegen jou? Zijn ze vriendelijk?

Je probeert ze te vermijden op school. Hoe doe je dat, ze vermijden? Vind je het vervelend dat je ze tegenkomt? Zou je ze liever helemaal weghebben?

Het kan helpen om hier met iemand over te praten. Weet iemand hiervan? Je ouders of een vriend(in)?
Ik denk dat het je kan helpen om eens met een psycholoog te praten. Misschien is er een reden waarom jij mensen ziet die niemand anders ziet. Zou je dat zien zitten?

Groetjes
x
Reputatie 2
Badge +9
Heey 100 DIVERGENT 11.
De meeste mensen die ik zie zijn erg vriendelijk. Ze begroeten me 's ochtends als ik naar school ga en vragen... Soort van hoe me dag was. Het is soms moeilijk te horen wat ze nu precies zeggen, soms zeggen ze wat maar hebben ze het niet tegen mij. Vaak zeggen ze hallo en dat zeggen ze dan alleen. Sommige praten met andere mensen over iets wat ze zijn tegengekomen. Bijv. Bij een ongeval.

Klinkt best wel gek als ik het zo zegt.
Vermijden is niet heel moeilijk. Je negeert ze gewoon en probeert zo min mogelijk op ze te letten. Zoals ik al zei. Als er een mens rondloopt is het nogal raar als ik ze nakijk, terwijl andere ze niet zien.

Ik zou ze juist niet weg willen hebben, ze zijn de enige "mensen" waar ik me goed bij voel.

Me ouders zien me al aankomen. En me vriendin die gelooft het allemaal niet. Als ik naar een psycholoog toe ga lijk ik iemand die het niet allemaal op een rijtje heeft.

Dus ik laat het maar zijn gangetje gaan.

Gr: Mr. S
Ik ben blij te horen dat die mensen vriendelijk zijn, maar het lijkt me nog steeds een beetje eng. Jij kunt ze zien en anderen niet, dat is uniek.

Heb je moeite met een onderscheid maken tussen mensen die anderen zien en mensen die alleen jij ziet?

Je vriendin lijkt het niet te snappen. Je ouders weten het dus niet. Misschien is het een idee eerst naar je mentor te gaan en daar de situatie uit te leggen. Je mentor kan je tips geven i.v.m. hoe je dit het duidelijkst uitlegt aan je ouders, zodat ze je snappen.

Dit zo zijn gangetje laten gaan lijkt me geen goed idee. Nu zijn de mensen aardig, maar wat als ze op een dag niet meer aardig of zelfs gemeen doen? Zo ver mag je het niet laten komen.
Ik geloof dat jouw beeld van psychologen niet helemaal correct is. Als jij aan een psycholoog denkt, denk je aan mensen die het niet meer allemaal op een rijtje hebben? Zo zit het niet in elkaar. Psychologen zijn er voor personen die met iets zitten, en daarover willen praten. Dat kunnen kleine en grote dingen zijn. Het voordeel van psychologen is dat ze gestudeerd hebben om je beter te begrijpen, en dat ze geen dingen gaan zeggen als 'daar geloof ik niks van' of 'je hebt ze niet allemaal op een rij'. Ze gaan proberen je te helpen.
Reputatie 2
Badge +9
Heey,

Misschien heb je gelijk over de psychologen en zie ik het inderdaad verkeerd. Maar weet je, ik wil niet dat me ouders dit weten, omdat ze het toch niet geloven. En als ik contact opneem met een psycholoog, dan komen me ouders erachter.

het verschil tussen de " normale mensen'' en de mensen die ik zie. Is best wel duidelijk. Het zijn een soort schim, een soort overtrek van de mens. Je moet een beetje denken dat je naar een mens kijkt die wazig te zien is. ze hebben ook geen kleur zoals de '' gewone mensen'' dat hebben. Deze mensen zijn wazig, wit of grijs. ze hebben geen gezicht als je vanaf een afstand naar ze kijkt, als je dichter bij staat, kun je wel het gezicht redelijk zien.... is nogal lastig te zeggen
Maar kortom over hoe ze eruit zien : Wazige mensen die geheel of gedeeltelijk wit/ grijs zijn.

Ik denk niet dat ze iets aandoen hoor, ze lopen alleen heen en weer, staan ergens en praten, of lopen bij mij in huis dan trap af trap op.

Even voor de duidelijkheid: Ik bedoel dit niet als/ voor bangmakkerij, als je dit wel zo opvat, overleg ik met de kindertelefoon, of ze deze topic willen verwijderen! Ik bedoel het echt niet slecht!

Gr: Mr.S
Geen paniek, ik heb nooit gedacht dat je dit slecht bedoelt. Deze topic kan behulpzaam zijn voor jou en anderen, dus hij blijft vast staan.

Ik denk dat je ouders het wel zullen snappen als aan hun goed uitgelegd wordt wat wat jij meemaakt precies inhoudt. Daarom lijkt het mij handig om je mentor hierbij te betrekken. Je mentor kan je in contact brengen met verdere hulp en kan aan je ouders de situatie uitleggen. Volwassenen luisteren soms sneller naar volwassenen.
Heb je een positieve band met je mentor?
Nouja...
Wat jij beschrijft komt ongeveer overeen met de beschrijving van hallucinaties, want je ziet en voelt dingen zonder dat daarvoor de prikkel er werkelijk is.
( https://nl.wikipedia.org/wiki/Hallucinatie

Het lijkt mij wel verstandig om dit door iemand te laten nakijken.
Reputatie 2
Badge +9
Heey Menspersoon.

Ik snap dat dit er op lijkt, maar ik denk niet dat het hallucinaties zijn. Zoals ik al zei heb ik dit al sinds dat ik klein heb. Ik gebruik geen medicijnen of drink alcohol. Ook heb ik geen angst aanvallen.

Nogmaals ik weet zeker dat het geen hallucinaties zijn.
Ik denk dat het schizofrenie is wat je beschrijft, dat je mensen ziet die er niet zijn. Dat is best wel heftig lijkt me, je zegt dat ze niet echt iets doen wat invloed op je heeft maar er zijn mensen die niet beseffen dat deze personen niet echt bestaan en in dialoog met ze raken etc.

Wel goed dat je door hebt dat ze niet echt bestaan dan, dat betekent dat het niet zo heftig is. Er zijn mensen die er echt van overtuigd zijn dat de personen die ze zien echt zijn, en als je probeert uit te leggen dat dat niet zo is je niet geloven. Bijvoorbeeld dat als je uitlegt dat ze niet echt zijn en als voorbeeld gebruikt dat ze bijvoorbeeld niet gefotografeerd kunnen worden, dan zijn er sommigen die redenen gaan opmaken waarom ze niet op de foto kunnen staan.
"The patient will sometimes hear multiple voices and the voices can either be talking to the patient or to one another.[3] These voices can influence the patient to behave in a particular manner. Researchers at the Mayo Foundation for Medical Education and Research provide the following description: “They [the voices] may make ongoing criticisms of what you’re thinking or doing, or make cruel comments about your real or imagined faults. Voices may also command you to do things that can be harmful to yourself or to others."[3] A patient exhibiting these auditory hallucinations may be observed "talking to them" because the person believes that the voices represent people who are present."
Bron: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Paranoid_schizophrenia (sorry voor het Engels maar de Nederlandse Wikipedia pagina is niet goed genoeg)

Hier wordt vooral het auditieve deel van schizofrenie beschreven, maar het komt ook voor dat dit zich combineert met hallucinaties van alleen personen, verder niets anders. Hier staat alleen niet zo heel veel informatie voor op Wikipedia, maar schizofrenie heeft ook een heel breed spectrum.

De film A Beautiful Mind gaat precies over mensen inbeelden die er eigenlijk niet zijn. Daarin zie je ook echt dat de hoofdpersoon gelooft dat deze mensen echt zijn, en later komt hij erachter dat dat niet zo is, en dan zie je ook het proces en hoe hij er uiteindelijk mee leert leven.

Hij staat gewoon gratis op YouTube en is echt het kijken waard als je de tijd hebt.
Het is absoluut geen schizofrenie. Je maakt het misschien jezelf wijs. Geesten bestaan niet en die kunnen niet bestaan. Er is geen leven na de dood en dat is niet zomaar een mening. Schizofrenie snappen veel mensen niet. Je kan helemaal niet functioneren als je schizofrenie hebt het is niet gewoon geesten zien het is veel meer dan dat. Je moet dat soort vragen hier eigenlijk niet stellen want dan krijg je niet de juiste antwoorden. Ik weet niet precies wat jezelf verwacht.
@AKOTOV er zijn heel veel verschillende vormen van schizofrenie, dus misschien dat je alleen bekend bent met een bepaalde vorm waardoor je niet meer kan functioneren. Bovendien heeft de auteur voor de woordkeuze 'mensen' gebruikt, en niet 'geesten' dus dat is ook een aardig verschil denk ik dan.
Reputatie 2
Badge +9
Heey Akotov.

Ik snap dat jij misschien niet geloofd in leven naar de dood, maar er zullen vele mensen zijn die hier wel in geloven,

Verder had ik niet echt een probleem ofzo. Ik vroeg me af wat andere hiervan vonden, of dat ook evenaren.

Wat denk jij zelf dat het is? Wat ik beschrijf?
Gr: Mr. S
Reputatie 2
Badge +9
Want ik vind wat Marco beschrijft best wel lijken erop. Ookal wist ik eerst niet wat het betekent.

En ik heb niks gezegd over geesten inderdaad, hoewel het wel zou kunnen? Maar jij gelooft hier niet in en dat respecteer ik.

Ik geloof zelf wel in leven naar de dood en niet hemel en aarde maar iets anders. Ook geloof ik in Geesten dat die bestaan. Het zou kunnen.

En je kan zelf niet bepalen dat leven naar de dood niet bestaat.

Gr: Mr. S
@AKOTOV De film waar ik het eerder over had gaat over het leven van een persoon die ook mensen inbeeld, netzoals de auteur, en hij wordt gediagnosticeerd met schizofrenie.

Ik weet dat er ook andere vormen van zijn bijvoorbeeld dat je stemmen hoort in je hoofd er daar gek van wordt etc.
Ik heb die film ook gezien maar dat was veel heftiger dan deze jongen beschrijft. Hij realiseert dat het geen echte mensen zijn die in de film niet
@AKOTOV dat is waar, maar uiteindelijk heeft die gast in de film een manier gevonden om te realiseren dat de mensen die hij ziet niet echt zijn.
Ja marco maar dat was pas na een opname en wat hij daar verder dan allemaal al niet gekregen heeft. Schizofrenen hebben juist moeite met het beseffen wat de realiteit is en wat niet. Alles wat ze zien beschouwen ze als echt ook al is het raar. Sommige dingen lijken op een psychose bij schizofrenie.

Mijn zus zei ook dat ze mensen zag en ze zei dat het geesten waren ofzo. Een vriend van mij ziet ze ook. Ik heb dus geen idee wat het wel is, maar zij zijn geen schizofrenen. Misschien is uitzoeken of het geesten ziin?
"Geesten bestaan niet en die kunnen niet bestaan."
"Misschien is uitzoeken of het geesten ziin?"
Hmmmmm...

Op dit moment lijkt mij het een goed idee om weer te beseffen dat het slechts speculatie is.

In ieder geval en ik het grotendeels met @Marcooo eens.
Het past de beschrijving van Schizofrenie, maar ik gok dat het dan een iet al te extreme vorm is.
En dan zijn er ook langdurige psychoses.
Echter zou het best kunnen dat iets anders hier verantwoordelijk voor is.
Daarom lijkt het mij nog steeds verstandig dat jij, @Mr.S, er iemand naar laat kijken.
"Geesten bestaan niet en die kunnen niet bestaan."
"Misschien is uitzoeken of het geesten ziin?"
Hmmmmm...

Op dit moment lijkt mij het een goed idee om weer te beseffen dat het slechts speculatie is.

In ieder geval en ik het grotendeels met @Marcooo eens.
Het past de beschrijving van Schizofrenie, maar ik gok dat het dan een iet al te extreme vorm is.
En dan zijn er ook langdurige psychoses.
Echter zou het best kunnen dat iets anders hier verantwoordelijk voor is.
Daarom lijkt het mij nog steeds verstandig dat jij, @Mr.S, er iemand naar laat kijken.


Nogmaals dan zouden heel veel mensen met schizofrenie lopen als dat zo is. Ik zou deze vraag niet beantwoorden en ik zou dit vragen aan iemand die er verstand van heeft. Dit heeft namelijk niet veel nut. Ik zou zeggen nee geen schizofrenie aangezien ik veel mensen ken die ook mensen zien die er niet zijn. Belangrijke dingen van schizofrenie heeft hij ook 'niet' dus ik zal bniet schizofrenie hierop schrijven als we er eigenlijk geen kennis van hebben. Ik zal adviezen als je er 'last' van hebt (het klinkt alsof je dat niet hebt), dan kun je aan een huisarts vragen wat het zou zijn, maar als ik eerlijk ben denk ik dat het pas nodig is als je er daadwerkelijk last hebt van die mensen.
@AKOTOV
Ik denk dat het gewoon een lichte vorm van schizofrenie is, het hoeft niet meteen zo te zijn dat iemand met schizofrenie meteen meerdere symptonen ervaart. Het kan ook gewoon zijn dat een bepaald eigenschap van schizofrenie lichtelijk voorkomt. Je spreekt van schizofrenie als bepaalde psychotische verschijnselen langer dan een half jaar aanhouden, dat is hier het geval lijkt me. Wat zou het anders kunnen zijn dan?

Ik ben geen psycholoog dus zeker weten doe ik het natuurlijk niet.
Reputatie 2
Badge +9
Heey,

Bedankt voor de reacties. Ik ga maandag samen met me mentor erover hebben om een psycholoog te nemen voor een tijdje. Dan kan ik wel vragen aan hem/ haar wat die ervan vinden.

Ik ben het zowel eens met @Akatov als met @Marcoo.

Zoals Akatov al zei, als zoveel mensen dit hebben dan zal het geen schizofrenie zijn. Want dan zou het toch ook een belangrijke ziekte zijn? Of iets waar mensen meer aandacht aan zouden vragen?

Aan de andere kant zoals Marcoo zegt en wat ik lees, lijkt het er wel een beetje op. Maar zoals ik straks in een van me vorige reacties. Het verschil is duidelijk te zien. Mensen hebben kleur terwijl deze mensen grijs/ wit van kleur zijn. Dan heb je ook mensen die donkergrijs of zelfs zwart zijn, maar bij die mensen moet je uit de buurt blijven. Hiermee bedoel ik dus de omtrek van een normaal mens maar dan zwart, grijs, donkergrijs, wit.

Gr:Mr. S
Ja of het is gewoon geen schizofrenie.
Reputatie 2
Badge +9
Dat kan ook
Goed dat je maandag met je mentor gaat praten. Een psycholoog kan samen met jou uitzoeken vanwaar die mensen die je ziet komen. Jij bent echt niet de eerste die dit beschrijft, dus ze zullen je zeker kunnen helpen.

Groetjes
x
"Zoals Akatov al zei, als zoveel mensen dit hebben dan zal het geen schizofrenie zijn."

Nouja, als je naar de cijfers kijkt:
"Eén op de honderd " ( https://www.nemokennislink.nl/publicaties/schizofrenie-ziek-van-verwarring/)
"Bijna 1 procent van de Nederlanders" ( https://www.gezondheidsnet.nl/psychische-klachten/schizofrenie-symptomen-en-behandeling)
"Geschat wordt dat 1 op de 100 tot 1 op de 125" ( https://www.mentaalvitaal.nl/schizofrenie)
Zo variert het een beetje, dus eigenlijk komt het best wel vaak voor.

Echter zeggen dat het vaak voorkomt , omdat jij het vaak meemaakt is niet juist en wordt ook wel anekdotisch bewijs genoemd.

In ieder geval,goed dat je naar je mentor gaat.
Hopelijk dan die jou verder helpen dan deze discussie over en weer.

Reageer