Skip to main content

Hoi allemaal!

Ik wil vandaag even wat over mijn religie kwijt en waarom ik misschien atheist/agnost wil zijn, het is ook een vervolg op een reactie onder de topic '’Geloven jullie in God'’.
Ook zou ik graag jullie mening willen over religie/Christendom!

Ik ben dus 14 en ik ben al heel mijn leven Christelijk (protestant) opgevoed, vrijwel heel mijn famillie is Christelijk en wij gaan ook elke zondag naar de kerk en bidden elke dag. Dat is goed gegaan heel mijn leven, tot nu.
De afgelopen tijd begin ik steeds meer te twijfelen in het Christendom en religie in het algemeen, het word voor mij gewoon steeds moeilijker om te beseffen dat er een God is, ik begrijp het gewoon niet en ik wil niet zomaar dingen aannemen dat ik niet begrijp. Ik begin vragen te krijgen zoals: '’Waarom kan God de duivel niet doden?'’, '’Waarom moet God alles zo ingewikkeld maken?'’ Door deze vragen begin ik steeds meer te twijfelen.

Nu weet ik niet of ik het Christendom wil verlaten, want wat als het nou echt zo is? Gaat God mij dan nooit meer helpen? Ook zou ik de eerste in mijn famillie zijn die het Christendom zou verlaten en ik denk niet eens dat mijn ouders het gaan accepteren.

Ik zou graag jullie mening willen hebben over religie en misschien advies wat ik nu het beste kan doen.
Groetjes @ItzJustin 
 

Het is heel normaal dat je gaat twijfelen. En ook best goed dat je dat nu al doet. Dat laat zien dat je voor jezelf wilt en kunt nadenken. Blijf dat ook vooral doen. Anderen om hun mening vragen is prima maar je gaat dan wel allemaal verschillende antwoorden krijgen. Uiteindelijk moet je voor jezelf bepalen wat je wilt doen. Verwacht iig niet 1 kant en klaar antwoord. 😉

Nu weet ik niet of ik het Christendom wil verlaten, want wat als het nou echt zo is?

Tja, dat kun je van elke godsdienst wel zeggen. Wat nou als het waar is? Er zijn duizenden religies op de wereld en allemaal vinden de volgelingen dat hun religie de ware is dus in principe schiet je met die vraag niet zo heel veel op.

Hoe zie ik het? Ik heb nog geen bewijs gezien dat welke religie dan ook waar zou zijn. Voor mij is religie sws te bekrompen en te beklemmend. Ik heb er geen enkele behoefte aan. Van gelovigen ga je dan weer het tegenovergestelde horen want die zijn het absoluut niet met mij eens. 😉

Ik heb geen idee of je hier wat aan hebt maar dit is in het heel kort hoe ik er tegenaan kijk.

Veel succes met je zoektocht.

 


Hoi, het geloof algemeen en dus ook het christendom bewijst niets maar geeft een invulling. Op zich niks verkeerds aan maar het gaat snel fout als mensen anderen ook willen meeslepen in hun geloof en daarbij denkbeelden op leggen of zelfs bewezen feiten gaan ontkennen. Zelf ben ik remonstrants, dat is een vrije invulling van een soort christendom waarbij god of oerknal allebei het begin van alles zijn, hetzelfde zijn.  De basis van de vredelievende, niet oordelende en vooral lieve boodschap van Jezus heeft wel een hoofdrol. Maar niet als letterlijk en de bijbel in zn geheel al helemaal niet letterlijk. Dat kan ook niet , daarvoor staan er veel te veel tegenstrijdigheden in. Voor mijzelf gesproken, het remonstrantse lijkt op humanisme en ik voel me er goed bij, vooral ook omdat wij niet evangeliseren ( mensen overtuigen en werven) en omdat iedereen vrij is in wat ie denkt.  Maar vooral is belangrijk dat als jij je gevoel volgt en denkt wat jij zelf wilt, dat helemaal goed is! Een duivel is alleen maar een symbool voor onze eigen slechte kanten. Geen 'persoon' maar een duiding van onze tekortkomingen. Net als 'God' voor mij betekent al het goede en liefhebben in ons zelf en respectvol zijn voor elkaar. Ik ben er zelf wel trots op dat ons kerkje de eerste ter wereld was in 1986 meen ik, die mensen van hetzelfde geslacht met zegen en doop trouwen liet. Uitgaan van de mens en liefde is nooit fout. Maar ik zal nooit tegen iemand zeggen dat ie van dezelfde kerk moet zijn als ikzelf. Wees vooral wie jijzelf wilt zijn, volg je hart en god, dat zit in jezelf. Je kunt het ook je geweten noemen 😉 

Maar goed, dit is dus slechts mijn bescheiden inzichtje 🤭 verder eens met @tim16 .  Er zijn helaas veel religies die beklemmend zijn en mensen beperken in hun bestaan. Dat kan nooit goed of de bedoeling zijn. Als jij dus toch christelijk wilt blijven inclusief je twijfels en je eigen inzichten, kies dan een kerk die daarop aansluit. Of kies anders voor de kerk in jezelf:) 

Groetjes liefs Tartan X 


ik ben atheist. ik geloof niet in god of goden. 

ik zie het geloven in god als een hulpmiddel om het goede pad op te gaan en beter om te gaan met het leven. 

dus ja, ik bid naar ‘god’ en alleen om mijn eigen gedachten te ordenen.

ik kom uit een katholiek gezin. ik heb hun nooit direct verteld dat ik niet echt gelovig.  ik heb ze alleen gezegd dat ik mijn eigen ‘speciale’ relatie met god heb. voor mij was dat de zachtste manier om hun bij te brengen dat ik niet geloof. kwam wat minder hard aan dan ‘ ik denk dat dat ding waar jullie geloven fictie is’ 

uiteindelijk moet je zelf een beeld van de waarheid schaffen waarop jij dan kunt baseren of je gelooft of niet.  ik vertel did alleen om te laten zien hoe ik met deze vraag omgegaan ben. 


Hallo @ItzJustin 

 

Ten eerste wil ik zeggen dat ik je van harte uitnodig om Islam te bestuderen en kijken wat zijn boodschap is. Moslims en christenen hebben veel in overeenkomst.  Zo geloven wij ook in Jezus, maar als profeet. We zien Maria als een rechtvaardige eerlijke vrouw en geloven dat Jezus de Mesiah is. 

De verschillen liggen in het feit dat wij God als één beschouwen. Niet als drie-in-één, een man of vrouw, iemand die kinderen heeft, maar als een kracht die alles heeft gecreeërd en Hij is degene wie wij aanbidden.

Ik begrijp waarom je twijfelt in je religie, maar twijfel je ook aan het bestaan van God? Dat principe moet je concreet hebben. Veel christenen verlaten het christendom, maar vinden steun in Islam. Zo zijn 7/10 bekeerlingen in de Islam ex-christenen. Ik zelf heb christendom bestudeerd en begrijp je twijfels.

Christenen zijn in grote aantallen aan het afnemen in heel veel landen, maar andere groepen zijn aan het toenemen. De grootste zijn de atheïsten in de Westerse landen. Op de tweede plek heb je in hetzelfde Westen de moslims die toenemen. Dus ik zal jou aanraden welke van deze twee groepen je aanspreekt.

Jodendom is een etnische religie waar je niet zomaar deel van kan worden. Boedisme is niet een traditionele religie, maar meer een levenswijze zonder afleidingen en hinduïsme hoef ik hopelijk niet uit te leggen. Dus deze groepen vallen heel snel af.

Om je vragen te beantwoorden begin ik met het goed vs kwaad belans. Om goed te hebben zal je ook kwaad moeten hebben. Anders kan je geen onderscheid maken tussen de twee. Als je immers allen goed hebt gezien in je leven, is het dan nog wel goed? De duivel is het symbool van alle kwaad simpelweg. God kan uiteraard de duivel doden, maar dat is niet in lijn met zijn plan. God wilt de mens testen door ze zélf te laten kiezen tussen goed en kwaad en ze op basis van hun keuzes in Hemel of Hel te plaatsen.

In Islam ga je naar de Hemel als je moslim bent. In sommige gevallen direct naar de Hemel in andere gevallen zal je gestrafd worden voor je zondes en uiteindelijk zal je toch naar de Hemel gaan. De mensen die niet geloven én niet de boodschap van Islam hebben ontvangt zullen naar Hel gaan. Degene die niet de boodschap hebben ontvangt hebben een andere test op de Dag Des Oordeels. Daar ben je vgm wel bekend mee. 

Nu je tweede vraag, waarom God dingen ingewikkeld maakt? Ik zal zeggen dat je bij de verkeerde religie kijkt. Ten eerste is de Bijbel geschreven door 40 verschillende onbekende auteurs vele jaren na Jezus. We weten niet wie Mark, Matthijs, Lukas en Johannes zijn. We hebben alleen hun eerste naam dat is alles. Daarnaast heb je verschillende Bijbel versies in de NIV, KJV en RSV omdat sommige gebaseerd zijn op latere gevonden Bijbels.

Succes!

 

 


Hey! Niet bang zijn voor je gevoel!  Ik ben het eens met @Tartan14 .  Kies je eigen weg en denk zelf. Sommige mensen lijken wel te denken " hoe meer tekst ik heb over het geloof hoe meer waarheid ik vertel". Maar ik mis nog steeds elk stukje écht bewijs. Bekeren en overtuigen met raadsels en hele redevoeringen waarom iets niet of wel te bewijzen valt,  het laat mij iig niks echt zien of voelen.  En ik blijf het raar vinden, al die religies die beweren dat je alleen via hun precieze invulling in de hemel komt. Hoe zit dat dan met al die miljarden mensen van voordat die religie ontstond? Trouwens ook ideologieën doen dat zo (communisme, kapitalisme, liberalisme). Het is gewoon een groepsgevoel waar ze anderen in mee willen trekken. Enzovoort. Ik geloof in wat ik zie en het goede moet in jezelf zitten en niet ingeprent worden door een groep mensen die achter een boek aan lopen figuurlijk. Dat is tenminste mijn gevoel. Totdat er echt tastbaar en niet te ontkennen bewijs komt van het tegendeel zal ik dat gevoel ook hebben. 

Liefs Tover xxx


Ik ben protestants christelijk opgevoed en ik ga nog steeds met veel plezier naar de kerk. Ik kleur alleen wel een beetje buiten de lijntjes, want zoals @tim16 al aangeeft, het geloof is echt te bekrompen en beklemmend, dus daarom ga ik op zoek naar dingen die daar buiten liggen, terwijl ik zelf binnen sta, snap je? Alsof ik door het raam kijk ofzo. 

Dus ik ben me er heel bewust van dat dit misschien niet de enig echte godsdienst is, maar het geeft wel invulling aan mijn leven. Ik vind bijvoorbeeld de boodschap van naastenliefde heel erg mooi, dus daar zal ik me ook zeker aan vast blijven houden. Ik ben ook heel socialistisch en ik ben totaal niet op een lijn met bijvoorbeeld de SGP. Ik ben open-minded en weet dat niet iedereen de kerk zo ervaart. Dat is ook de reden waarom ik een beetje een hekel heb aan evangeliseren, ik wil niet mijn principes op anderen neer drukken, in plaats daarvan wil ik zichtbaar zijn. Ik wil mijn christen-zijn en mijn vrije blik graag delen, zodat mensen mij kunnen zien en het met me eens kunnen zijn, of niet natuurlijk. 

 

Hoe dan ook, doe waar je je zelf goed bij voelt. Je kan ook prima christelijk zijn, maar tegelijkertijd vragen hebben. Ik denk zelfs dat de gemeenteleden in je omgeving of de dominee open staan voor dit soort vragen, zij willen ook met je meedenken en je helpen. Als jij daarentegen de kerk wilt verlaten, vind ik dat ook prima, maar ik wil vooral dat je doet waar je je goed bij voelt.

 

Oké, hopelijk heb je hier iets aan, succes! xxx


@mrnice 

Ik twijfel zowel in het Christendom als uberhaupt het bestaan van God.

Als ik zeker wist dat God zou bestaan zou ik zowiezo van het Christendom uitgaan, voel mij daar alsnog het prettigst bij vergeleken met Islam en andere religies.

Dankjewel voor jullie reacties allemaal, ik zal er nog over nadenken.


@ItzJustin 

Ik lees je reactie nu pas. Oké, ben je opgeschoten met mijn antwoorden op je vragen? Ik wil je namelijk graag helpen om verwarring op te helderen en eventuele andere vragen beantwoorden.


@mrnice en andere

Ik denk dat ik ergens volgende week officieel stop met religie, dan ben ik agnost, want ik twijfel nogsteeds en wil er gewoon van af zijn, ik krijg er veel te veel stress van.

Hoe ik het mijn ouders en hele famillie bekend ga maken is nog maar de vraag, dat gaat erg kut zijn.


Hey, ik ben zelf ook Christelijk en soms vraag ik me ook die dingen af. Dan denk ik weer misschien kun je communie proberen, dan begrijp je misschien wat meer over het christendom enzo. Je kan het ook aan je ouders vragen en dan kun je ook zo het gesprek beginnen. Ik zelf vind het wel fijn, want als ik me verdrietig ben of ik iets heb wat ik niet aan m’n ouders durf te vertellen, dan “praat” ik soort van met God en dat is wel fijn. Het is ook een fijne gedachte dat je gelooft dat je als je dood bent nog in de hemel komt. Dus je kunt het ook positief bekijken. Mijn geschiedenis docent is ook niet gelovig maar hij zegt dat hij dat wel graag zou willen, maar hij het gewoon niet realistisch vind. Hopelijk kun je zelf een beslissing maken, want die moet je uiteindelijk zelf maken! 


Reageer