Skip to main content

Veel mensen denken dat jihad een slecht iets is, maar wat is Jihad eigenlijk? Laat me weten wat jullie denken/dachten als je jihad hoorde op het nieuws of van vrienden. Ik ben benieuwd! Dit is jihad in Islam 😊

(Dit is een verlenging van een antwoord in een oudere topic voor de context. Een nieuw topic was nodig voor een concreet antw):

Jihad is een Arabisch woord wat je kan vertalen als 'to struggle/struggling'. Alsof je met/tegen iets aan het worstelen bent. In Islam heb je verschillende vormen van jihad:

Jihad vs Shaytaan (duivel, tegen zijn gefluister) In deze vorm van jihad, die moslims elke dag doen, proberen moslims de slechte ideeën, het gefluister van de duivel, zoveel mogelijk te negeren en te weerstaan. 

Jihad vs Nafs (ziel, tegen jouw eigen verlangens) In deze vorm van jihad proberen moslims hun eigen slechte verlangens te weerstaan. Je kan denken aan een haram relatie hebben, het willen drinken van alcohol etc.

Dan heb je de fysieke vormen van jihad, het vechtgedeelte. Zelfs hierin heb je verschillende vormen. 

De verdedigende jihad waarbij je een islamitische staat hebt met moslims, die wordt aangevallen door niet-moslims, en de moslims verdedigen zichzelf dan tegen de vijand en vechten totdat de vijand verdreven is. In andere woorden, zelfverdediging.

Dan heb je nog 2 aanvallende vormen van jihad. De eerste vorm is waar je vecht tegen de staat om de boodschap van Islam te verspreiden. Je kan denken aan vroege Islamitische tijd, waarin de boodschap van de Profeet Mohammed, vrede zij met hem, enkel in omliggende Arabische landen was en niet in China, Afrika, Spanje etc. Sinds elk mens het recht heeft om de boodschap te ontvangen, werd aan een land altijd eerst toestemming gevraagd dmv een brief te sturen om de boodschap van Islam te mogen spreiden. Wanneer dit afgekeurd werd, gingen er handelaren naar dat land toe om te handelen en de boodschap te spreiden. Wanneer dit afgekeurd werd, werd er pas over gegaan naar een offensief. NB: Deze vorm van jihad is niet meer zo erg van toepassing.

De tweede vorm van aanvallend jihad is waar moslims een land aanvallen, omdat er in dat land onderdrukking is en dan kunnen de burgers weer verder gaan met hun leven. De mensen zullen dan deel zijn van een islamitische staat, maar hebben de vrijheid om hun eigen religie te volgen, hun eigen wetten maken etc. Dit is hoe het ging in de geschiedenis van Islam en dit zijn kort alle vormen van jihad.

De jihad en jihadisme op televisie en nieuws zijn dus vertekende vormen van jihad. Een goed mooi concept wordt totaal misbruikt en verkeerd vertegenwoordigd door de nieuwkanalen. Nu kan je het woord niet eens meer gebruiken zonder dat 5 hoofden achteromkeren die je raar aankijken. Dit is een van de vele misverstanden die mensen hebben over Islam, net als wat Sharia is, de hijab, vrouwenrechten etc. Hopelijk kan ik nog met mensen hier over praten in dit topic over jihad, want dat wil echt graag.

Liefs, 

Salam🍉

 

Tekst waar nodig aangepast door de Kindertelefoon omdat het lastig te verifiëren is en wij verantwoordelijk zijn voor de content op het Forum. 

 

Geen reactie

Reageer