Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
13-18

Hoogsensitiviteit

  • 30 juni 2020
  • 1 reactie
  • 33 Bekeken

Reputatie 1
Badge +2

Hoi allemaal, zijn er hier hoogsensitieve mensen bij? Mag ik jullie dan iets vragen? Wat doen jullie wanneer je  overprikkeld bent of wanneer je je slecht voelt? Ik heb daar sinds ik weet dat ik hoogsensitief ben heel erg last van. Muziek helpt niet (wat ik ook luister ik ga janken) en contact met mensen werkt ook niet omdat ik in zo'n stemming geen controle meer heb over hoe ik dingen zeg, waardoor ik gemeen en onverschillig en samengevat gewoon fout klink (terwijl ik het ábsoluut niet zo bedoel/meen). Dus ik wil niet dat mensen me op zo'n moment meemaken😔 Verder ga ik op zulke momenten allemaal dingen van mensen denken die 1 grote kans hebben dat ze helemáál niet waar zijn en die ik 2 helemaal niet wíl denken.
(Even tussendoor; Omdat ik pas sinds twee weken weer wat contact heb met mensen in het echt, heb ik daarvoor en zit ik nog steeds veel/vaak met alleen mijn eigen hoofd en gedachten om in te verdwalen en in weg te zakken)
In zo'n overgevoelige stemming weet ik ook nooit of ik moet denken dat ik me totaal aanstel en dat ik me niets van het enorm verdrietige en vermoeide gevoel in me moet aantrekken, of dat ik moet denken van 'je hebt rust nodig, wat lekkers, en geen mensen om je heen waartegen je foute dingen kunt zeggen'. 
Ik heb ook vaker aan een psycholoog gedacht, maar heb ik dat wel nodig?? Heeft iemand een psycholoog nodig als het alleen overheftige gevoelens en emoties zijn waar diegene last van heeft, zonder moordneigingen of iets dergelijks? Het lijkt me wel fijn om een psycholoog te hebben, iemand bij wie je álles kwijt kunt en die naar je luistert en met je meedenkt en met jou naar oplossingen zoekt voor je problemen. Maar ik heb geen idee of een psycholoog dat doet. Ik heb geen idee hoe het 'een psycholoog hebben' werkt en wat je ouders eraan bijdragen en of ze eraan bijdragen en... Zie je, ik heb géén idee hoe het werkt😅
Dus ja. Dat. 

Wie kan mij helpen?


1 reactie

Reputatie 1
Badge +1

Hey,

Ik ben ook hoogsensitief . Als ik me niet goed voel of heel veel stemmingswissels heb, wil ik vaak alleen zijn. Vaak helpt het juist om te praten met bijv. je ouders of je beste vriendin (praat bijv. over leuke dingen en geef aan dat het effe niet goed gaat) Dit helpt niet voor iedereen maar met je eigen gedachtens opgeschoten zitten is niet echt het fijn.. Ik luister ook geen muziek helpt echt niet ik wordt er alleen maar verdrietiger van en dat is het laatste wat ik wil.. Ik ga vaak tekenen of lezen, soms helpt het om mijn beste vriendin op te bellen maar meestal doe ik dat niet. Vaak ga ik wat leuks doen waar ik mijn emoties in kwijt kan.  

Ik heb niet perse een psycholoog, ik heb een schoolpsycholoog/coach ze helpt mij. Ik praat met haar elke week. Ze vraagt altijd wat er goed ging en wat minder en waar dat dan door komt. Ik heb al een jaar trainingen en gesprekken bij haar ook over mijn faalangst.  Ik weet al veel langer dat ik hoogsensitief ben. Ik ben met haar in gesprek gekomen door mijn mentor die zag dat ik hulp nodig had op het gebied van faalangst. Tijdens de gesprekken vertelde ik ook dat ik  hoogsensitief ben.  Sinds toen kreeg ik hulp. 

 

Ik wilde liever ook niet dat mensen bij mij in de buurt waren als ik me slecht voel/voelde nog steeds is het beter als ik gewoon even alleen kan zijn. Als ik me niet goed voel zeg ik dat. Ik had in het begin echt geen zin om alles uit te leggen over die prikkels, emoties overnemen, gek worden van jezelf en boos op andere. En dat hoeft ook niet, ik zeg gewoon dat ik me effe rot voel. Als het echt niet gaat mag ik soms even een ronde lopen door de school. Maar mijn ouders hebben in middels wel door wanneer ik me rot voel. Het is belangrijk om het er wel met andere over te hebben (altans dat is hoe ik er over denk). 

 

Ook heb ik geleerd om te kijken naar de positieve dingen van hoogsensitief zijn. Ja die zijn er!! Je bent vaak creatief, begrijpt andere snel goed en kan ze helpen etc.  Je kan het zo opzoeken op google. Als je je rot voelt weet ik dat het laatste waaraan je denkt vaak positief blijven is maar het is toch echt de beste manier om je weer beter te voelen (voor mij dan).  (Mijn vriendin heeft er op de basisschool een presentatie over gegeven zei is ook hoogsensitief. Ik zag dit echt niet zitten maar misschien helpt het bij jou wel) 

Geen idee of je er wat aan hebt ik hoop het wel! Als je een vraag hebt mag je die me stellen! Ik weet trouwens al ruim 3 jaar ongeveer dat ik  hoogsensitief ben.

Groetjes van mij! 

Reageer