Vraag

al maanden last van tics

  • 7 September 2021
  • 4 reacties
  • 130 Bekeken

Reputatie 1
Badge

hoi!

 

ik heb al ongeveer sinds begin dit jaar last van een paar tics, zoals met mijn neus snuffen, rare bewegingen maken met mijn neus en het likken van mijn lippen. Ik heb al van alles geprobeerd, zoals een stressbal ofzo. Ik probeer het vaak zo lang mogeijk in te houden, maar uiteindelijk krijg ik een soort innerlijke jeuk / drang om het weer te doen en dan komt alles gelijk in een keer. Als ik afleiding heb, bijvoorbeeld voetbal ofzo, heb ik het niet. Maar het is nu al zo lang bezig dat ik het echt zat word en mn ouders worden ook altijd boos als ik het doe.

heeft iemand tips?


4 reacties

Reputatie 1
Badge

Hoi,

Ik snap dat je het wilt in houden maar dat zou ik niet doen als je voelt dat het komt zou ik aflijding zoeken dus bvb voetbal, praten met een dokter raad ik heel erg aan die kan aan jou en je ouders vertellen wat er aan de hand is en misschien ook een oplossing. Hoop dat dit helpt en ik wens je veel succes!

Het lijkt me verstandig om het er eens over te hebben met je ouders. Je geeft aan dat ze boos worden als je doet, maar hebben ze door/weten ze dat je het onbewust/dwangmatig doet? Dat zou denk ik wel een verschil maken in hun mening en gedrag.

Vervolgens kan je ook contact opnemen met je huisarts. Hij/zij kan je hopelijk een behandeling voorschrijven en/of doorverwijzen naar een specialist op dit gebied.

Zelf naar de huisarts gaan kan ook - volgens mij is er sowieso geheimhoudingsplicht, maar is die sterker boven de 16 - maar hopelijk kan een andere forumgebruiker daar meer informatie over geven. Overigens lijkt het mij persoonlijk wel handiger als je ouders achter je staan en je helpen.

Succes!

Heyy

 

Ik ben het eens met de antwoorden hierboven! Het is denk ik inderdaad het best om met je ouders te praten hierover. Als ze weten dat je dit dwangmatig, en dus onbewust doet kunnen ze er namelijk ook rekening mee houden en dan zal hun boze houding hopelijk veranderen.

 

Je kan dan (samen met je ouders) ook contact zoeken met de huisarts. De huisarts kan jou namelijk doorverwijzen naar een specialist op dit gebied en die kan je dan hopelijk helpen om je tics weer onder de controle te krijgen / om er vanaf te komen.

 

Over de geheimhoudingsplicht van de huisarts klopt het wat eenanoniemejongen1 zegt!

Als je leeftijd tussen de 12 en 16 jaar ligt geldt beroepsgeheim volgens mij gewoon. Je kan dus gewoon met de huisarts praten zonder dat je ouders worden ingelicht want de huisarts mag geen informatie met je ouders delen zonder jouw toestemming..

Echter mag je als je nog geen 16 bent niet zelf een medische behandeling starten want daar is toestemming van je ouders voor nodig. Als je dus hulp wilt voor je tics van een specialist en je bent nog geen 16 heb je volgens mij toestemming van je ouders nodig voor die behandeling. Dit kan je natuurlijk altijd overleggen met de huisarts.

 

Als je 16+ bent ben je meerderjarig in de medische wereld en dan mag je sowieso zonder toestemming van je ouders een medisch traject starten.


(Voor meer informatie over beroepsgeheim kan je deze link doorlezen: https://www.knmg.nl/advies-richtlijnen/dossiers/rechten-minderjarigen.htm)

 

Echter lijkt het mij wel een goed idee om dit samen met je ouders te doen zodat ze ook van je situatie afweten en zodat ze je ook kunnen helpen hiermee :)

 

Groetjes,

NaamNietBekend

Badge

Hoi, dit is een heel oud bericht. Maar ik dacht ik wil nog wel ff helpen (:

Er zijn twee methodes voor tics. Een psygoloog kan je hierbij helpen! Een psygoloog zal ik echt aanraden hiervoor!

Manier 1: als je de tic voelt aankomen (het ticalarm) maak je snel een andere beweging zodat je de tic niet doet. bijvoorbeel in jouw geval blaas je snel als je wil gaan snuiven. Want als je blaast kan je niet snuiven. Ook als de tic per ongeluk toch door schiet moet je dit achteraf alsnog doen. Dit kost heel veel aandacht maar het helpt wel!

Manier 2: Als je een tic voelt aankomen moet je proberen hem tegen te houden. Dat is heel moeilijk weet ik uit eigen ervaring. Maar je kan het trainen door elke dag op 2 of 3 momenten een wekker van 2 minuten te zetten en je tics proberen tegen te houden. Dit kost ook veel aandacht maar het werk echt als je de doorzettingsvermogen hebt!

 

Ik heb zelf gilles de la tourette. Dat is een soort aandoening waardoor je heel veel tics hebt. Ik had vroeger overal pijn door de hele dag die tics te doen en het koste heel veel moeite. Ik had ook wel eens discussies met m'n gezinleden erover. Maar ik ben naar een psygoloog gegaan en die heeft me geholpen met deze twee methodes. Het koste heel veel tijd. Maar ik heb nu alleen nog bij stresmomenten één of twee tics en verder ben ik er van af. Dus het werkt! En als er weer een periode terug komt met deze tics moet je gwn weer deze methodes doen!

Reageer