Huiswerk verpest mijn leven

  • 10 January 2016
  • 11 reacties
  • 2726 Bekeken

  • Anonymous
  • 0 reacties
Heyy,

Ik ben vandaag al drie uur bezig met huilen. Morgen begint de repetitieweek en ik kan mezelf niet zover krijgen rustig te gaan leren. Vanmiddag ging het wel, alleen liet ik mezelf driekwart van de tijd afleiden, maar nu gaat het echt niet meer. Ik heb door al dat huiswerk gewoon geen tijd om gelukkig te zijn. Ik zing al veel minder dan ik zou willen (nog geen anderhalf uur per dag en dat dan vooral op de fiets en als ik de bladzijden van mijn leerboeken omsla), maar dat halfuurtje dat ik een karaokeliedje opzet en oefen, gaat ten koste van mijn huiswerk. Ik HAAT het om thuis te zijn, want dan moet ik huiswerk doen. Ik verheug me niet op vakanties, ik huil veel vaker dan normaal is (bijna elke dag) en ik heb superveel huiswerkbriefjes omdat ik gewoon niet in staat was iets te doen wat me ongelukkig maakt.
I
JUST
CAN'T.

Ik haat huiswerk. 'Ja, dat is logisch, iedereen haat huiswerk.' Nee. Het verpest mijn leven. Zonder huiswerk had ik tijd om gelukkig te zijn, te zingen, hard te lopen, liedjes te schrijven, te lezen, bij familie op bezoek te gaan en bij vrienden te logeren. Maar ik heb te veel tijd nodig voor huiswerk, omdat ik best langzaam ben. Ik heb ook te lang nodig voor de toetsen. Ik ging een keer huilend naar een docent toe om te zeggen dat ik een net opgeven toets er echt niet bij kon hebben, toen mocht ik hem inhalen. Ik was er drie keer zolang mee bezig dan de bedoeling was.

Ik weet echt niet hoe ik die repetitieweek moet overleven. En de twee en half jaar erna. Het hele idee achter school en huiswerk is toch dat je later genoeg geld en ontwikkeling hebt om gelukkig te zijn? Waarom wordt je er dan ongelukkig van?

Liefs,

PS: heeft iemand een idee hoe ik meer tijd kan vragen voor toetsen want een keer bij een vak kreeg ik een onvoldoende omdat ik maar de helft af had.

11 reacties

Nou bij ons op school en bij de meeste bestaan van die kaartjes en dat krijg je als je tijdens toetsen geen tijd hebt krijg je extra kwartier ofzo maar das wel het max. Als je meer nodig hebt moet je ten rade op school gaan of je nog meer extra tijd krijgt maar binnen een uur moet het wel klaar altijd
Verder...
Ik snap je punt over huiswerk vroeger schreef ik gedichten(die ik regelmatig mocht voordragen /geloof het of niet maar 1 keer aan mark rutte) , zong ik vaak en tekende ik en ik voetbalde
Nu heb ik daar geen tijd meer voor en daar baal ik wel van maar huiswerk is huiswerk (daarom maken weinig kinderen huiswerk)
Maar dat je dan helemaal emotioneel wordt vind ik vervelend voor je maar snap ik ook niet, is er niks anders aan de hand?
En huiswerk maakt mensen ongelukkig maar je maakt het of je maakt het niet, iemand heeft ook dit motto bedacht
Waarom zou je iets emotieloos doen waar geen emotie in zit en waar je alleen maar emotioneel van word(slaat dus op hw)
Ik kan je denk ik ook niet echt helpen met iets denk ik maar als je nog vragen heb ik hoor het graag (ps. Ik heb deze week, dus morgen, een testweek of een pw week dus dat wordt ook eh 'leuk')
Hee,
Misschien is huiswerkbegeleidng iets? Dan ben je een paar uur bezig met je huiswerk en krijg je goede hulp. Meestal heb je het daarna af en heb je de rest van de tijd om je eigen dingen te doen. Veel succes!
hey durf,

wat lastig. ik herken het wel. ik leer ook veel omdat ik helaas een verkeerde keuze heb gemaakt en nu juist de vakken die ik moeilijk vind doe en dat kost mij een hoop extra tijd. Ik begrijp dat je graag extra vrije tijd wilt hebben.

ik heb soms dat ik afgeleid word daarom probeer ik nu alles wat mij afleid op te Bergen als ik ga leren. meestal lever ik vrijwillig computer en telefoon in bij mijn ouders zodat ik die verleiding niet meer heb. Daarnaast plan ik twee weken van tevoren samen met mijn moeder. daardoor kun je ook je vrije tijd in plannen en door een bepaalde tijd te zetten voor iets heb je een doel om te bereiken dat motiveert. Daarnaast zou ik willen zeggen als het je echt niet lukt om je te concentreren en je vaak in tijd nood komt dan kan dat een teken zijn dat er iets is waar dat doorkomt. school kan dat onderzoeken en als dat blijkt dan krijg je extra tijd.
En leren is niet leuk maar je kunt het wel leuker maken. bedenk wat je later wilt worden wat wil je bereiken. zie het als je doelen en iedere keer als je echt baalt van het huiswerk bedenk dan weer waar je het voor doet. dat helpt ook.

Ik wens je heel veel sterkte en ik zou zeggen morgen gewoon planning proberen te maken en vergeet geen vrije tijd te plannen!

groetjes EstherXXX
Heyy,

Ik heb heel lang geprobeerd te plannen, dat kan ik ook wel, maar ik kan me er niet aan houden. Ik kijk naar mijn stapel boeken, of ik denk het woord huiswerk, en ik denk: nee, ik kan het gewoon niet. Maar tegelijk voel ik me schuldig dat ik het niet maak, ook 's avonds als ik moet slapen of als ik huilend in mijn bed lig, ik voel me schuldig, maar ik kan gewoon niet mijn boeken openkrijgen. Maar ik heb wel het goede profiel gekozen.

Als ik alles ingeleverd hebt wat ik kwijt ben ben ik nog steeds afgeleid door bijvoorbeeld een liedje wat ik wil zingen, door mijn iPod, of door de stilte als ik geen iPod heb. Soms zit ik een beetje voor me uit te staren en is het opeens 3 uur later.

Ik heb geen idee wat ik later wil worden. Eerst dacht ik iets met scheikunde, maar sinds ik er vier voor sta, heb ik geen idee meer. Ik hou wel weer meer van Engelse boeken maar daar kun je ook niks mee. En mijn ouders gaan ervan uit dat ik een bèta studie doe.

Liefs,
O ja, btw, ik huil vaak tijdens mijn huiswerk, ik leer hardop, en ik moet af en toe een rondje lopen, dus huiswerkbegeleiding kan niet.
Hoi!

Ik snap wat je bedoelt, want bij mij begint de school morgen terug (net zomervakantie gehad) en ik voel mij nu al diep ongelukkig als ik denk aan al dat huiswerk en dat leren. 😞 Ik wil alles altijd perfect doen, maar dat gaat ten koste van mijn geluk. Als ik dan klaar ben met mijn huiswerk, moet ik van mezelf mijn schooltas 10 keer nakijken om te zien of ik al mijn boeken en huiswerk bijheb. School en alles wat erbij komt kijken is voor mij echt een hel. Ik hoop maar dat ik dit jaar overleef. :-/

Als tip kan ik je wel geven dat je een planning maakt van de avond, waarin staat dat als je thuiskomt je eerst een half uur mag doen wat je wil, dat je dan voor school werkt, even pauze neemt en dan weer even verder doet. Je kunt ook aan je docent of mentor vragen of je hulp kunt krijgen van de studiebegeleiding ofzo, dat zal ook helpen.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen,
Succes!
PS:

Wat ik zelf doe (maar dit is best wel vreemd) is dat ik voor de spiegel ga staan en ik begin tegen mezelf te schreeuwen dat iedereen hetzelfde huiswerk heeft en dezelfde toetsen en hoe harder ik nu werk, hoe succesvoller (en hopelijk ook gelukkiger) ik dan zou zijn. Dan begin ik mezelf aan te moedigen en begin ik aan mijn huiswerk. :-)

Ik hoop dat dit je helpt,
Succes!
Hey
Ik heb ect precies het zelfde het is uit onderzoek bewezen dat school echt slecht voor je is!! Vooral vanwege het zitten maar ook omdat wij zo erg onder druk worden gezet!! Ik heb helaas nog geen tips en tricks maar ik heb wel het zelfde probleem!! School zou hier gewoon mee moeten stoppen want het is niet alleen slecht voor je omdat wij het zeggen het is ook echt uit onderzoek bewezen!! Ik wens je heel erg veel sterkte hier mee!!
Ps. Miss kan je een keertje muziek op zetten tijdens je hw geen muziek met tekst en zo maar met piano ik weet dat het stom klinkt maar dit helpt de hersenen met concentreren!!
Ik heb PRECIES hetzelfde en vandaag realiseer ik me dat dus echt, daarom dat ik maar eens naar deze site ging. Ik doe VWO en zit nu in de 4e, dus ik heb vorig jaar een keuze moeten maken. Ik heb dus een erg moeilijk profiel gekozen en ik heb hier echt hele erge spijt van en er is nog maar een maand voorbij. Ik zie eigenlijk het nut nu niet meer om naar school te gaan, omdat ik eerlijk gezegd het gevoel heb dat ik het niet ga halen, ook al heb ik tot nu toe nog oké punten (ookal zijn het er nog maar 3). Ik heb nu gewoon dat ik geen huiswerk wil maken, want ja, op dit moment moet ik eigenlijk ook huiswerk maken.. Maar dus als ik iets zou willen veranderen, zou ik toch moeten wachten tot het eind van het jaar en ik denk dat ik dit niet vol ga houden. Ik durf het eigenlijk ook tegen niemand te zeggen, want zelfs mijn mentor begon al in het begin van het jaar dat ik eigenlijk een andere keuze had moeten maken en niemand zou me eigenlijk kunnen helpen. Ik heb ook nog super veel series te kijken die ik heel graag wil zien en ik ben laatst ook begonnen met digitaal tekenen wat ik erg leuk vind om te doen, maar nu zou ik daar ook geen tijd meer voor hebben als ik mijn huiswerk zou maken....
Oké dit moest ik dus echt even kwijt :)

Doei
Hoi iedereen,

De hoeveekheid huiswerk die je krijgt hangt in veel gevallen af van wat je docent opgeeft, maar er zijn ook dingen waar je zelf wat mee kunt.

1. Klets wat minder in de les. In de les zit je in een gemotiveerde omgeving (meestal). Ook kan de docent ja daar nog helpen.
2. Ben je in de les al klaar, ga dan niet niks doen, ga al vast leren!
3. Ga in je tussenuur niet naar de supermarkt, maar probeer eens alvast wat hw te doen.
4. Maak goede planningen waarbij je niet alles naar het einde schuift en je alle dagen kleine beetjes doet. Dan houd je genoeg tijd over!

Hopelijk hebben jullie hier wat aan,
Gr. Pin
Heyy,

Ik heb hier lang niet op gereageerd, maar ik zie dat veel mensen nu dit probleem hebben, en dat ik er nu vanaf ben.

We gaan even uit van de evolutietheorie. Tijdsdruk zorgt voor extra stresshormonen in je lichaam. Dat hadden mensen vroeger nodig om terug te vechten of weg te rennen. Als wij onder tijdsdruk staan, lossen we het op (halen we de oorzaak weg) door te gaan zitten en huiswerk te maken. Maar de gevolgen, de extra stresshormonen in ons lichaam, hebben we nog steeds last van. Stresshormonen gaan weg door huilen, ('echte' tranen zijn dan ook anders dan neppe) of door te sporten, of door te praten (heb ik nog geen verklaring voor, maar het lucht wel op). Als we uren in de les zitten, zitten we vol stress, hebben we zin om te huilen, of te sporten, wat we de hele middag moeten doen om een dag te overleven en daar schiet je huiswerk dan bij in. Maar we willen geen strafwerk, dus maken we het 's nachts, dus slapen we slecht, dus zitten we overdag op school te slapen. Motivatie zou je drijfveer moeten zijn, net als dat leren leuk zou moeten zijn. Ik wil graag gebarentaal willen leren, en nog leniger willen zijn, en alle reacties van het menselijk lichaam willen snappen, gewoon omdat ik wil leren. School verpest dat. Briljante oplossing: minder vakken. Dan zitten we minder lang op school, hebben we minder huiswerk, maar duren huiswerk en de lessen wel langer per vak, maar dat is niet erg, want je kan je zo meer specialiseren in die vakken. Repetitieweken moeten ook anders ingericht moeten worden: eerst een week een ander rooster voor alleen de vakken van die repweek, dan een dag vrij, dan 's ochtends en later in de middag een toets, en nooit enquêtes of toetsen waar je geen cijfer voor krijgt in de repetitieweek. Dien het in bij je teamleider. Straks voeren we het nog in in heel Nederland.

In de les en in de tussenuren werk ik al. Alles naar het einde schuiven ook, daarom heb ik (al dan wel een paar jaar te laat) een planning gemaakt. Eerst maakte ik een lijst met wat ik in een week deed en hoeveel van de 168 uur in een week dat kostte. Slapen: 63 uur, opstaan: 6 uur en een kwartier, naar school en terug fietsen: 2 en half uur. Uiteindelijk kwam ik uit op 60 uur vrije tijd per week, en nee, dat is geen rekenfout. Volgens mijn teamleider van een jaar geleden kregen we 30 uur per week les, en werkten leraren 40 uur per week, dat betekende dat wij zo'n 10 uur huiswerk per week, 2 uur per dag moeten doen. Dat komt heel vaak niet uit, doordat iedereen wel eens ziek is, of stiekem een heel hoofdstuk wiskunde achterloopt en dat later moet inhalen. Ik heb dus 3 uur huiswerk per dag gerekend, alleen op schooldagen: bij elkaar 15 uur. Dat is een kwart van je vrije tijd. Dat kunnen we.

Het probleem is dat we een paar keer per jaar van die drukke weken hebben (ik had een keer 14 praktische opdrachten tegelijk). Dan kun je wel het hele weekend doorwerken, maar daarna heb je drie dagen iets wat lijkt op een burn-out (inzinking?) en ben je dagen niet in staat om ook maar iets aan school te doen. Dat had ik tenminste. Dan moet je naar je mentor/teamleider/allebei, en dan wordt er wel iets aan gedaan, maar niet binnen die paar weken en meestal is het dan nog steeds onmogelijk. In mijn geval was het ook een beetje jammer van die repetitieweek erna, waar ik amper voor leerde. Daarna had ik een paar achten minder. Ik had niet de cijfers die ik verdiende, door de slechte planning van de leraren. Maar het hele idee van cijfers krijgen was toch dat ze beschrijven hoe slim je bent en hoeveel je je best doet? Als dat niet meer klopt, klopt je hele onderwijs niet meer en móét je naar je teamleider stappen. Maar meestal heb je dit probleem niet, en staat de oplossing in de vorige alinea.

'Op dit moment zou ik huiswerk moeten maken.' Dat heb ik mezelf zó vaak verteld, en ik weet dat ik er alleen een schuldgevoel van krijg, en als ik veel emotie voel, kan ik geen emotieloze saaie dingen doen, ik moet mezelf uiten. Wie niet? Maar lieve mensen, het echte probleem met huiswerk is niet dat we het haten om te doen, maar we haten het om te hebben. Zolang we het hebben denken we erover na, en kunnen we minder van leuke dingen genieten, en gaan we gestrest uren op internet zitten. Als we het maken, zijn we verdiept in dingen, en zijn we tevreden als we klaar zijn. Oplossing: niet over nadenken. Alles behalve huiswerk uitstellen (uitstellen kunnen we wel) en gewoon doen en dan klaar zijn.

Liefs,

Reageer