Vraag

Ruggenprik of narcose?

  • 6 January 2019
  • 4 reacties
  • 305 Bekeken

  • Anonymous
  • 0 reacties
Heyy

Ik word binnenkort geopereerd aan mijn knie. Het is een kijkoperatie dus vrij klein. Nu mag ik kiezen tussen onder narcose gaan of een ruggenprik krijgen. Omdat het een relatief kleine ingreep is twijfel ik heel erg of ik niet gewoon een ruggenprik moet nemen aangezien narcose een grotere aanslag op je lichaam is.

Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben en wat raden jullie dan aan?

Alvast bedankt xx

4 reacties

Hoi!

Dat is een goede vraag, ik heb ervaring met narcose, maar niet met de keuze tussen de twee.
Aan beiden zitten voor-en nadelen dus is het een beetje afwegen wat voor jou persoonlijk het beste past.
Narcose is inderdaad een grotere aanslag op je lichaam waardoor je nadien nog last kunt krijgen van misselijkheid etc, .
Bij een ruggenprik maak je de hele operatie echt mee (toch?) wat handig kan zijn als je er dan meer vertrouwen in hebt, maar niet zo handig is als je slecht tegen bloed kan, en het is ook zo dat je hiermee heel de operatie (die vaak wel even kan duren) wakker bent, terwijl je er onder narcose niets van merkt.

Misschien kun je uit de reacties op deze site waar ook dezelfde vraag werd gesteld wel informatie putten: https://www.gezondheidsplein.nl/specials/algemeen/discussieer-mee/ruggenprik-of-volledige-narcose/item44211#respond

Voor de rest kun je misschien best even alle voor-en nadelen van beiden oplijsten en dan beslissen wat het zwaarste doorweegt als je het zo voor je ziet.Dit kun je ook proberen samen met een arts te doen.

Veel succes met je operatie!

Groetjes
Lot
Reputatie 3
Badge +8
Hey,

Ik heb dan weer geen ervaring met narcose, maar wél met de ruggenprik (toevallig ook bij een knieoperatie). Bij een ruggenprik blijf je inderdaad bij bewustzijn, maar door middel van een opgetrokken 'gordijntje' (ivm steriliteit) zul je niets zien (en voelen uiteraard) van je onderlichaam. Wel is het mogelijk dat ze een beeldscherm aanzetten zodat je met de chirurg mee kan kijken in je knie. Het kan dus interessant zijn om te zien en te horen wat je chirurg allemaal aan het doen is. De kans bestaat wel dat je tijdens de operatie voelt dat ze bezig zijn rondom je knie, maar dit is geen pijn. Daarnaast kan het langer duren voordat je je gevoel in je onderlichaam weer terug hebt. Dit waren even kort de voor- en nadelen van de ruggenprik die mij vertelt waren.

Over een narcose kan ik eigenlijk weinig meer vertellen dan wat xLotx je al heeft bijgebracht. Ik heb persoonlijk voor een ruggenprik gekozen, omdat ik geen zin had in de kans op bijwerkingen na een narcose en liever geen buisje in m'n keel had. Daarnaast had ik niet echt behoefte om mee te kijken bij de operatie, dus heb ik dmv een roesje ook nog liggen maffen. Ik heb niets negatiefs te melden over de ruggenprik gecombineerd met een roesje, dus ik raad het je in ieder geval niet af.

Als het goed is heb je voor je operatie nog een afspraak met een anesthesist waarbij ze kort bepalen of je lichaam de operatie aan kan, maar waarbij je ook aangeeft welke vorm van sedatie je liever zou hebben. Dit gesprek is een uitstekende gelegenheid om te vragen welke voor- en nadelen aan beide opties zitten. Diegene is tenslotte gespecialiseerd in alles rondom mensen 'onder zeil houden' en dat is toch net (hehe) wat betrouwbaarder dan een aantal jongeren op een forum.

Zou je willen delen wat er precies op de planning staat, of wil je dit liever niet?
Succes in ieder geval alvast. Hopelijk verloopt alles volgens de planning.

P.S. Ik moet denk ik even zeggen dat bepaalde dingen mijn ervaring is en dat het bij jouw ziekenhuis misschien op een andere manier gaat. Dit kan je echter altijd navragen.
Bedankt voor het reageren! :)

Mij lijkt het meekijken op een scherm juist wel interessant. Ik ben ook niet bang voor naalden ofzo dus neigde al naar een ruggenprik.
Het is inderdaad een goed een idee om dit bij de pré operatieve screening te bespreken. Ik wilde er alleen alvast over nadenken en was benieuwd naar ervaringen :)

Het is een kijkoperatie waarbij ze losse stukjes kraakbeen en een botsplinter verwijderen. Voor de rest gaan ze het schoonmaken en het laagje kraakbeen gladstrijken.

In de topics dansblessure en dansblessure 2 vertel ik het hele verhaal van deze blessure mocht je je afvragen hoe het gebeurd is zegmaar.

En bedankt voor de link naar die website daar stonden inderdaad hele uitlopende verhalen op :)

Anyways, heel erg bedankt voor het reageren
Nog even als aanvulling, (mocht je dat hele lulverhaal gelezen hebben dan) ;)

Die afspraak in het UMC heb ik een paar dagen geleden gehad en daar hebben ze die botsplinter vastgesteld (het was geen scheur maar er was een stukje afgebroken) en besloten om te gaan opereren.

Reageer