Psycholoog ervaringen #Bang

  • 6 January 2018
  • 14 reacties
  • 667 Bekeken

  • Anonymous
  • 0 reacties
Ik ben vanmiddag bij mijn dokter geweest en een goed gesprek gehad.
Ze wilt mij door verwijzen naar een Psycholoog. Ik heb daar mee ingestemd.
Ze gaat opzoek naar een passende psych...

Alleen twijfel ik nu zo kei hard en ben ik bang voor mn 1e gesprek.
Ook dat mijn ouders erbij zitten of niet. Ze weten dit nog niet, en eerlijk gezegd wil ik ook niet dat ze weten dat ik naar een psych ga.

Heeft iemand hier ervaringen mee?

14 reacties

Hoiiii,

Ik heb hier geen ervaring mee maar misschien kan ik helpen.

Met het ouders gedeelte kan ik niet helpen, we met het psycholoog gedeelte.

Het is belangrijk dat jij goed kan praten met je psycholoog. Zo kan hij/zij jou beter helpen. Voel je niet ongemakkelijk om te praten over dingen, hij/zij heeft veel meegemaakt op het gebied van problemen.

Waarover twijfel je? Of je wel een psycholoog nodig hebt of niet? En waarvoor ben je bang? Dat hij/zij je niet kan helpen?
Pas als je zelf weet wat je voelt kan je psycholoog je helpen. Probeer eerst uit te zoeken waar je twijfeling of je angst vandaan komt. Heb je nare ervaringen met dat soort personen? Of ben je bang dat hij/zij je raar vindt? Misschien kan je jezelf wat moed in praten om het te doen. De huisarts zou het niet aanbevelen als je het niet nodig zou hebben (niet naar bedoeld sry).

Kijk maar wat je ermee doet, ik ben geen prof dus ik weet ook niet alles maar dit is wat ik denk.

XOXO
- onnodige quote verwijderd door de Kindertelefoon.-

Waar ik bang voor ben is dat de persoon mijn ouders gaat inlichten.
Ik heb vrienden gehad die alles door lulde. Daarbij mijn ouders die alles naar elkaar toe lulde terwijl ik dit zelf wilde zeggen tegen de ander. Zo hebben ze dus ook dingen vertelt tegen elkaar wat de andere niet mocht weten. Ze hebben mijn vertrouwen geschonden.
Zo ben ik alles gaan opkroppen.
Mn beste vriendin heb ik al een hoop vertelt. Maarja krijg alleen maar te horen, Oh, Nawh, Komt goed etc

Mijn arts zei wil je met een Psycholoog gaan praten? Want ik zie dat er meer is dan alleen de lichamelijke klachten ( Ben chronisch ziek. Dus moet zo nu en dan ter controle naar mn dokter )
Hoi,

Je bent 17, dus gelukkig voor jou ben je zelfstandig in de zorg. Niemand mag jouw ouders vertellen dat je naar de huisarts bent geweest en je kan een behandeling bij een psycholoog starten zonder toestemming en betrokkenheid van je ouders. Al denk ik wel dat ze je gaan aanraden om je ouders in te lichten. Laat dat je in ieder geval niet in de weg zitten, het is super knap dat je hulp hebt gevraagd! Als dit je voorwaarden zijn, dan moeten ze die accepteren.

Het is logisch dat je bang bent, in ieder geval niet raar. Je gaat straks naar een man of vrouw die je nog nooit hebt gezien en dan wordt er van je verwacht dat je over lastige / gevoelige / privé dingen gaat praten. Dat is niet niks. Mij hielp de gedachte dat je psycholoog geheimhoudingsplicht heeft. Dus ook al klikt het niet en vertrek je weer, alles wat je zegt blijft daar.

Het aller belangrijkste is dat het klikt met je psych. Wees niet bang om iemand af te wijzen als je het gevoel hebt dat het niet klikt, maar vraag je dan wel af of je diegene voor de juiste reden afwijst (bijvoorbeeld niet doen als je alleen doet om je behandeling uit te stellen).

Het komt wel goed,
Gr. Pin


Ik ben een persoon die niet zo snel praat. Althans dat heb ik mezelf zo aangeleerd.
Mijn vertrouwen is vaak geschonden en vind mij zelf ook snel een zeikerd / zeur.
Ik vind het ook lastig om over mezelf te gaan praten.

Ik heb 1 psycholoog gehad die bij mn gesprek zat met mn dokter. Maar die zei dat alles goed was. ( Ik speelde toneel) terwijl het heel slecht ging juist. Maar die psych mocht ik ook niet zo. Constant op het zelfde blijven hameren en ze praten al niet zo snel.

Mja
- onnodige quote verwijderd door de Kindertelefoon.-

Oh, dat bergeep ik niet helemaal. Een psycholoog hoort dat niet door te vertellen als je dat niet wilt. En als je ouders je vertrouwen hebben geschonden, hoeven ze ook niet van jou te verwachten dat jij helemaal open tegen ze bent, als ze dat wel doen kan jij zeggen dat zij jouw vertrouwen hebben geschonden dus dat jij daardoor niet meer open bent ofzo.

Is er niet een contactpersoon op school waar je mee kan praten? Want je gevoelens opkroppen is niet goed, het lucht dan op om erover te praten. Je verwacht dan natuurlijk niet zo’n oppervlakkig antwoord als: Nou jah. Als je dat niet hebt, of al hebt geprobeerd kan je ook je gevoelens uiten doormiddel van kunst: muziek, schilderijen/tekeningen, poëzie, etc.

Wel fijn dat je hebt geantwoord op mijn reactie!

XOXO

-onnodige quote verwijderd door de Kindertelefoon-

Daar ben ik juist bang voor. In mijn leven heb ik mensen toe vertrouwd. * Ik zeg niets door! Alles is save* Maar vervolgens...

Op school heb ik het enigste mn mentor. Maar ik wil niet dat hij onnodige zorgen gaat maken.


Zoals je al leest is mijn vertrouwen zo erg beschadigt dat ik niet eens meer durf om iets te zeggen omdat ik daar over na moet denken of het wel slim is om dat te zeggen.

Ik ga binnenkort beginnen met een online studie. Nu uit ik het meest in muziek mee bleren, Geurwaxjes maken, Was tekeningen etc

Alleen helpt dit meest van de tijd niet omdat ik zo erg met mijn gevoelens / gedachtes zit.
Mn ex die heeft zich ook weer in beeld gebracht. Dus alle haat etc komt weer naar boven.
Beste Bloodboy,
wees alsjeblieft niet bang om naar een psycholoog te gaan. Deze is er om jou te helpen en zal jou ook nooit dwingen om dingen te vertellen die je niet wilt vertellen. Maar zoals al andere hebben verteld is het voor de psycholoog makkelijke rom jou te helpen wanneer je alles eerlijk verteld. Maar wat je ook doet ga niet liegen. Wees eerlijk. En zeg het dus ook als je iets niet wilt vertellen of als je niet weet hoe je het moet vertellen. Een psycholoog heeft jaren gestudeert en kan jij ook helpen als jij iets niet weet te vertellen.
Door jou vragen te stellen die jou helpen het te verwoorden.

Maar wat er ook is, je kan je psycholoog vertrouwen. Volgens de wet mag een psycholoog niks zomaar doorvertellen om dat deze een zwijgplicht heeft. Volgensmij mag dit alleen als jij dingen gaat doen die zwaar tegen de wet zijn zoals het plannen van een moord.

Maar ook hierin is het beperkt. Zou jij bijvoorbeeld drugs gebruiken. Zoals coce of meth. (als voorbeeld) Dan mag hij/zij dit alsnog niet aan iemand vertellen zonder jou toestemming.

Hopelijk durf je het aan, en als je vragen hebt zijn ze welkom. Ik heb veel ervaring met deze gevallen.
-depriboy
Reputatie 3
Badge +4
Heyy,

Ik heb zelf ervaring met een psycholoog en zit er nog steeds. Geloof me, je zult geen spijt krijgen. Puur omdat praten zo fijn is 🙂 jij bent de baas jij beslist waar jullie over praten jij bepaalt wat je wel of niet wil doen. Een psycholoog helpt je wel erover praten maar als je het echt niet wilt hoeft het niet. Daarnaast hebben ze een geheimhoudingsplicht... Duss als hij/zij toch gaat praten ZONDER jou toestemming, dan heeft diegene een probleem. Ik zal het doen als ik jou was.

Succes!
Hallo,

Ik heb ervaring wat betreft het naar een psycholoog gaan en het feit dat je ouders, in dit geval mijn moeder er niks van af weten.

Ik herken me in je verhaal dat je ouders verhalen doorvertellen, waarvan je liever niet had dat ze doorverteld zouden worden. Mijn moeder zegt daar ook nog bij dat ik me aan stel en maakt me zwart bij familie, dus daar heb ik een aantal jaar geleden wel mijn lesje van geleerd.

Sinds mei 2017 ga ik naar een psycholoog en ik kan je zeggen dat ik het echt soms als pittig ervaar om het verborgen te houden voor mijn moeder. Er gaat altijd een heel plan aan vooraf, voordat ik daadwerkelijk naar de psycholoog ga. Ik zit bijvoorbeeld op school in een andere stad, dan mijn psycholoog, dus als ik zeg dat ik tot een bepaalde tijd op school zit (terwijl ik bij de psych zit) moet ik me dus goed realiseren dat ik bijvoorbeeld niet pin in die stad (want mijn moeder controleert dat) en aangezien deze psycholoog nog bij de huisarts zit en ik niet weet wanneer mijn moeder een keer naar de huisarts of de apotheek moet, moet ik mijn auto altijd ergens anders parkeren, om te voorkomen dat ze 'm herkend. En vaak is het ook wel zwaar als je een heftig gesprek hebt gehad, om dan thuis te doen alsof er niks aan de hand is en dat zijn deze gesprekken nog piece of cake, maar vanaf april ga ik naar een meer gespecialiseerde psycholoog en daar gaat het veel heftiger worden, omdat we dan nog dieper op dingen in gaan die in mijn verleden zijn gebeurt. Dat zo ver over mijn ervaring met mijn moeder.

Je geeft ook aan dat je bang bent dat er iets verteld wordt tegen je ouders. Geef deze zorgen die je hebt meteen al aan bij de psycholoog. Ik weet zeker dat zij je dan kan geruststellen en kan beloven dat ze je ouders niets verteld. Vanaf 16 jaar geloof ik is dit sowieso niet meer verplicht. Denk aan jezelf en jouw gezondheid! Als jij een psycholoog nodig hebt, dan is dat zo. Je moet geen rekening houden met de vooroordelen van anderen.

Succes en sterkte!

Groetjes Mia
Hooi allemaal!

Bedankt voor jullie reacties :)

Stelt mij al heel erg gerust dat ik zelf mag bepalen wat ik wel en niet wil aangezien ik 17 ben.
Ik vind het daarom ook super spannend om daar naar toe te gaan. Ik heb helaas nog geen datum, mijn dokter is aan het zoeken naar iemand die mij kan helpen etc.

In het begin zal het inderdaad een obstakel worden om te liegen tegen mijn ouders als ik naar de psych ga.
Ik heb mijn dokter een mailtje gestuurd vanochtend dat ik mijn ouders er buiten wil houden. Ik heb hier veder niets meer over gehoord.

Mijn moeder merkt dat er iets aan de hand is aangezien ik heel snel boos word en stiller ben.
Ik vind het super spannend om er naar toe te gaan. Hoe gaat de intake en de gevolg gesprekken eigenlijk?

En helpt het bij jullie?
En mag ik vragen waarom jullie naar een Psych gaan?

Groetjess
Ik denk ook dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Het is begrijpelijk dat je je onrustig voelt, omdat je niet weet wat er gaat gebeuren. Ik denk alleen niet dat continu checken of er al meer info is een rustig gevoel bevorderd. Misschien kun je met jezelf afspreken dat je wat minder frequent checkt? Bijvoorbeeld om de 3 dagen? Dan ben je er misschien minder mee bezig. Als dit je juist meer stress geeft, moet je het natuurlijk niet doen. Het is alleen een suggestie.

Gr. Pin
onnodige quote verwijderd

Hooi,

sorry voor mijn late reactie.
Ik kijk 1x p.d meestal in de avond
De Psycholoog heeft mij vandaag gebeld.
Het gaat om een psychosociale zorg. Zegt mij niets...

Ik moet 29-1 heb ik een intake. I'm scared
Hoi,

Ik moet binnenkort ook naar de psycholoog voor het eerst (voor faalangst).
ben echt zenuwachtig!!
nja, gewoon afwachten hé. ben wel blij dat ik er met iemand over kan praten.

xoxo
Hoi,

Ik moet binnenkort ook naar de psycholoog voor het eerst (voor faalangst).
ben echt zenuwachtig!!
nja, gewoon afwachten hé. ben wel blij dat ik er met iemand over kan praten.

xoxo


Heey Jenzie,

Ik was ook super zenuwachtig.
Ik heb mijn psych telefonisch al gesproken. Dit heeft mij veel geholpen aangezien ik aan een stem kan horen hoe iemand is.
Ik ben best wel blij dat ik de stap gezet heb!

Jij kan het ook!!
Hou je mij op de hoogte?

Dikke knufff

Reageer