Forumregels De Kindertelefoon

  • 11 January 2016
  • 33 reacties
  • 5119 Bekeken

Reputatie 3

Forumvoorwaarden De Kindertelefoon


Versie mei 2018

Het forum
Het forum van de Kindertelefoon is een plek waar jongeren van 13 tot 18 jaar elkaar kunnen informeren, adviseren en ondersteunen over uiteenlopende onderwerpen. Om de kwaliteit van het forum te bewaken en het forum voor alle jongeren een prettige omgeving te maken zijn er forumregels opgesteld waar iedereen zich aan moet houden. Voordat je gebruik maakt van het forum, ga je akkoord met deze forumregels.

Registratie
Registratie voor dit forum is gratis. Bij registratie wordt je nickname (verzonnen naam), leeftijd, geslacht en je e-mailadres gevraagd. Je ontvangt een e-mail met je login en wachtwoord voor het forum. De Kindertelefoon kan na registratie contact met je opnemen via e-mail. Dat kan zijn omdat je je niet houdt aan de forumregels, maar ook als we bijvoorbeeld twijfelen of over jouw leeftijd. Dan ontvang je hierover een bericht per e-mail. Je kunt ook een e-mail krijgen als jij op het forum aangeeft dat je bepaalde topics wilt volgen. Ten slotte kan je ook een mail krijgen als er iets mis is met je account. Zorg er dus voor dat je bereikbaar bent!

In het Privacystatement lees je hoe we omgaan met je gegevens.

Privacy
Wij adviseren je om voorzichtig om te gaan met de informatie die je deelt op het forum. Wees je ervan bewust dat alles wat je op het forum plaatst openbaar is, en dus door iedereen gelezen kan worden. Het bewaken van jouw anonimiteit is jouw eigen verantwoordelijkheid. Plaats daarom geen foto’s op het forum en plaats niet je volledige voor- en achternaam op het forum. Als je dat wilt, kun je een nicknaam of verzonnen naam gebruiken.

Copyright en intellectuele eigendomsrechten
Bij plaatsing van berichten op het forum stem je er uitdrukkelijk mee in dat de Kindertelefoon berichten van het forum mag gebruiken in een boek, krant, tijdschrift, brochure, flyers, affiches, tentoonstelling, ander drukwerk of enige commerciële uiting of website van de Kindertelefoon en dit onbeperkt in tijd. De Kindertelefoon gebruikt de inzendingen van jou anoniem: ze zijn niet terug te leiden naar specifieke jongeren.
We behouden ons het recht voor om berichten te verwijderen/ aan te passen en/of in te korten/zonder daarover met de gebruiker in gesprek te treden of hem te informeren.
Auteursrechtelijk materiaal mag niet op het forum openbaar gemaakt worden. Dan krijgen we namelijk juridische conflicten met de rechthebbende.

Aansprakelijkheid
De organisatie is niet verantwoordelijke voor enige schade of kosten aan gebruikers of de inhoud van de berichten die door andere gebruikers wordt geplaatst. Uiteraard doen onze moderators wel hun uiterste best om dergelijke situaties te voorkomen.

Verwijderen account
Je kunt ten alle tijden je account laten verwijderen. Dit doe je door een bericht te plaatsen in het topic: ‘account verwijderen’ op het subforum ‘over De Kindertelefoon’. De moderatoren zorgen er dan voor dat je account verwijderd wordt.
Als je je account verwijderd:
• Kun je niet meer inloggen op het forum.
• Worden alle gegevens die De Kindertelefoon van jou heeft verwijderd (e-mailadres, geboortedatum, geslacht, IP-adres).
• Wordt je gebruikersnaam verwijderd. Je oude gebruikersnaam is dan niet meer zichtbaar boven je berichten. Je blijft nog wel enige tijd vindbaar op google via je oude gebruikersnaam totdat google deze webpagina ververst heeft.
• Blijven je berichten online staan, zonder gebruikersnaam.

ForumregelsAlgemeen gedrag
1. Het forum is voor jongeren van 13 tot 18 jaar
Dit forum is voor jongeren van 13 tot 18 jaar. Ben je jonger, neem dan eens een kijkje op onze site voor 8 tot en met 12 jaar. Ben je 18 jaar of ouder, zoek dan een forum dat bij je leeftijdscategorie past. Als we twijfelen of je binnen deze leeftijdscategorie valt dan kan het zijn dat we je identiteitsbewijs opvragen. Ontvangen wij die niet, dan kunnen we besluiten je account te verwijderen.

2. Ga respectvol met elkaar om
Leden van het forum gaan respectvol met elkaar om. Neem elkaar serieus, val iemand niet persoonlijk aan en pesten is niet toegestaan.

3. Bedreiging, discriminatie en seksuele intimidatie zijn absoluut verboden
Bedreig of beledig geen forumleden, discrimineer niet of maak geen seksueel getinte opmerkingen.

4. Reacties op het forum zijn positief
Forumleden reageren op een positieve manier op vragen van andere forumleden.

5. Meld misbruik van het forum bij de moderators
Wanneer je ziet dat iemand zich niet aan de forumregels houdt, ga dan niet in discussie met dit forumlid, maar meld dit bij één van de moderators door het bericht te rapporteren. Zij beoordelen of er inderdaad misbruik wordt gemaakt en of er actie ondernomen moet worden.

Inhoud van het bericht
6. Plaats in je bericht geen persoonsgegevens
Jouw anonimiteit is jouw eigen verantwoordelijkheid. Plaats geen foto’s van personen en geef alleen je nickname of een fictieve naam op. Post nooit persoonlijke gegevens zoals je telefoonnummer, e-mailadressen, profielen en dergelijke waardoor andere forumgebruikers je kunnen herkennen/identificeren.

7. Dating is niet toegestaan
Dating van forumleden via het forum van de Kindertelefoon of het forum gebruiken als chat is niet toegestaan. Onder dating valt elke vorm van contact buiten het forum en ook het uitwisselen van gegevens.

8a. Reclame maken is niet toegestaan.
Het forum mag niet worden gebruikt voor reclame voor (eigen) websites, bedrijfjes, of commerciële producten. Een topic of bericht mag niet als enige doel hebben een product te promoten. Links naar veilingsites en advertentiesites zoals Marktplaats, eBay en Amazon zijn niet toegestaan.

8b. Oproepen voor enquêtes, onderzoeken of werkstukken zijn niet toegestaan.

8c. Je voordoen als expert is niet toegestaan.
Open geen topic waarin je forumleden oproept om jou vragen te stellen over een bepaald onderwerp waarin je (ervarings)deskundige bent. Werp jezelf niet op als vraagbaak.

8d. Het plaatsen van of vragen om uitdagingen of opdrachten is niet toegestaan.

9. Plaats geen illegale, schadelijke en/of choquerende content of links in je bericht op het forum
Het geven van of vragen om tips bij bijvoorbeeld zelfdoding, anorexia, illegale activiteiten of zelfbeschadiging is daarom ook niet toegestaan. Aankondigingen van zelfdoding worden verwijderd. Topics over deze onderwerpen zijn wel toegestaan.

10. Bij gebruik van teksten vanuit een andere bron, is bronvermelding verplicht
De Kindertelefoon is tegen plagiaat en wil dit niet bevorderen. Dus vermeld de bron wanneer je een tekst vanuit een andere bron hebt overgenomen.


Bericht plaatsen
11. Kies de categorie die het beste bij je bericht past

12. Blijf bij het onderwerp, ga niet off-topic

Als een topic over een bepaald onderwerp gaat, begin dan niet over een ander onderwerp. Maak geen dubbeltopics aan en post niet 2 keer dezelfde reactie achter elkaar.

13. Maak een duidelijke titel bij je bericht die goed weergeeft waar je topic over gaat

14. Plaats je bericht maar één keer, crossposten in meerdere fora is tegen de regels

15. Houd de tekst van je bericht leesbaar

16. Plaats geen berichten uit naam van de Kindertelefoon

Plaats geen berichten uit naam van de Kindertelefoon of op zo’n manier dat het lijkt dat je betrokken bent bij de Kindertelefoon

17. Doe jezelf niet voor als moderator van de Kindertelefoon
Je mag andere leden gerust op hun gedrag aanspreken, maar doe dit op persoonlijke titel.

18. De Kindertelefoon verwijdert geen topics
Andere forumgebruikers kunnen topics lezen om informatie uit te halen en nieuwe reacties kunnen een topic weer nieuw leven inblazen. Een topic wordt alleen verwijderd als het in strijd is met de forumregels.

Profiel
19. Gebruik geen choquerende gebruikersnaam, profielfoto en/of handtekening

20. Denk goed na over je gebruikersnaam en zorg er voor dat je gebruikersnaam anoniem is
Een gebruikersnaam bestaande uit voor- en achternaam, een gebruikersnaam dat hetzelfde is als je mailadres of een gebruikersnaam bestaande uit alleen nummers is niet toegestaan. Gebruik ook niet dezelfde gebruikersnaam waarmee je ook op andere sites geregistreerd bent.

21. Gebruik van foto’s waarop een persoon (gedeeltelijk) herkenbaar in beeld is, is niet toegestaan

22. Je bent maar onder één forumaccount actief

Wat gebeurt er als je de forumregels overtreedt?
Bij een lichte overtreding krijg je een eerste waarschuwing. Bij een tweede lichte overtreding krijg je een tweede waarschuwing. Er gebeurt dan nog niks, maar deze waarschuwingen blijven gekoppeld aan jouw profiel. Bij een derde waarschuwing binnen een jaar of bij een zware overtreding ontvang je een ban. Je kan dan niet meer inloggen op het forum en je kan ook geen nieuw account meer aanmaken.

De moderators van de Kindertelefoon beoordelen of een overtreding een lichte of zware overtreding is.

33 reacties

Badge +4
Hoi Pin,

Sorry dat je vraag even is blijven liggen. Het is een lastige vraag om concreet te beantwoorden omdat de forumregels altijd ruimte laten voor de inschatting van moderatoren. We kunnen niet letterlijk aangeven wat nu precies wel mag en wat niet mag.

We willen dat je op het forum je ervaring kan delen, met als doel steun krijgen. Maar we willen niet dat details uit een verhaal andere forummers op ideeën brengen of als tips ervaren kunnen worden en we willen ook niet dat de inhoud choquerend is. Wat dan precies choquerend is verschilt per persoon. Het is moeilijk om daar een objectieve grens voor op te stellen. Moderatoren bepalen of zij informatie te ver vinden gaan.

Probeer met wat je schrijft rekening te houden met welk doel je het opschrijft, en bedenk of het niet andere mensen kan schaden, en of het niet gelezen kan worden als tips. Ik zou wegblijven van beschrijven van manieren waarop en vooral niet te veel in detail treden. Dus niet teveel ingaan op hoe, maar je kunt wel de situatie beschrijven waardoor het zover gekomen is en hoe je je voelde.

Sorry dat je een 'vaag' antwoord blijft krijgen. Ik hoop dat je hiermee wel uit de voeten kunt.
Ik ben bang dat als we te letterlijk zeggen 'dit mag wel' en 'dit mag niet' dat er dan in de toekomst weer situaties ontstaan waarbij we daar toch weer op terug moeten komen.

Hartelijke groet,
Suzanne
De Kindertelefoon
Hoi Suzanne,

Ik snap ergens wel dat een letterlijk antwoord op mijn vragen niet kan, al is het wel jammer :8

Het antwoord wat je hebt gegeven is echter wel duidelijk en het helpt wel. Het blijft altijd wel een beetje gissen of iedereen het op dezelfde manier gaat opvatten als ik, maar ik heb nu wel wat meer richtlijnen.

Bedankt!
Gr. Pin
Ik heb een vraag over forumregel 7:
7. Dating is niet toegestaan
Dating van forumleden via het forum van de Kindertelefoon of het forum gebruiken als chat is niet toegestaan. Onder dating valt elke vorm van contact buiten het forum en ook het uitwisselen van gegevens.

De vraag gaat door op wat er in het topic Wat moet ik doen, school, slaap, eten en praten ~A is besproken vanaf hier. Daar werd op gegeven moment gezegd dat als ik nog een vraag had, dat niet meer in dat topic kon, omdat we dan nog verder off-topic zouden gaan en dat begrijp ik. Daarom doe ik dat even hier.

Dus de vraag (/vragen):
Ik vind het best lastig wanneer iets nou off-topic is. @Marieke van De Kindertelefoon gaf ook al in het topic Wat moet ik doen, school, slaap, eten en praten ~A aan dat het een ''grijs gebied'' is en dat snap ik, dus ik snap het ook wel als jullie hier geen exact antwoord op kunnen geven.

Het gebeurt gewoon soms dat als ik op een topic reageer ik de enige ben. Soms gaat dit een aantal reacties door. Je bent dan misschien theoretisch aan het chatten, omdat het een ''gesprek'' tussen twee mensen is, maar hoe kan ik dan voorkomen dat het een chat is? Moet ik dan wachten met reageren totdat iemand anders dit heeft gedaan? Want dat vind ik dan ook weer raar en eigenlijk vervelend voor de topicstarter... Ik stop meestal even als ik merk dat het onderwerp erg afdwaalt van het originele topic en wacht ik of er iemand anders ook komt reageren, maar als dat niet zo is, dan vind ik het gewoon rot om te blijven wachten en doe ik dit niet. Is dat goed? Wat wordt er in zo'n situatie van mij verwacht?

Ook zijn er een aantal gebruikers op het forum die gewoon veel aanwezig zijn en veel reageren. Je komt ze dan tegen bij bepaalde topics (niet per se hun eigen topics) en komt zo meer over elkaar te weten. Je reageert weer op elkaar en je hebt gewoon bepaalde inside dingen met elkaar, omdat jullie de enigen zijn die al deze reageermomenten met elkaar gedeeld hebben. Het is niet onoverkoombaar dat er in een bepaald topic inside jokes of opmerkingen zitten. Kijk, ik snap dat het met de bomen, buigingen en cactussen wel iets te was, omdat het een prominente rol had in het topic en het uit het niets kwam, maar iets kleins mag toch af en toe wel? Daarbij, de buiging was ook meer een soort afsluiting net als ''Gr. Pin'', maar dan extra. Het is niet zo dat ik bij iedereen dezelfde afsluiting moet gebruiken toch?


Dus nogmaals, ik weet dat het een grijs gebied is en lastig te beantwoorden, maar ik hoop toch op iets meer duidelijkheid. Eventueel kunnen jullie laten weten wanneer jullie zegmaar 'ingrijpen' bij een topic voor het off-topic gaan. Dan krijg ik een beter beeld.
Dit is dus ook allemaal niet aanvallend ofzo bedoelt - ook zeker niet naar @Marieke die in het desbetreffende topic de reactie stuurde - mocht dit zo overkomen. Ik wil gewoon voorkomen dat het in de toekomst vaker gebeurt, want ik voel me er altijd wel rot door.

Gr. Pin
Reputatie 4
Badge +6
Ik snap ook wel dat die bomen en cactussen net een stapje te ver waren. Hoewel ze soms wel serieus kunnen helpen.
Maar mogen die andere iets persoonlijke grapjes dan wel??

Als je als enige op zo'n topic reageert is het toch niet onmiddelijk een chat?

Ik hoop dat we iets meer te weten kunnen komen, dan zullen we er ook rekening mee houden

~Asy
Reputatie 6
Badge +6
Hallo Pin en Asy Silivana,

aangezien ik degene ben die nu dienst heb, krijgen jullie van mij een reactie. Ik zal proberen om het wat duidelijker te maken maar het blijft een grijs gebied.
Wat Suzanne hierboven al zei over een ander onderwerp , is hier eigenlijk ook van toepassing:
Het is een lastige vraag om concreet te beantwoorden omdat de forumregels altijd ruimte laten voor de inschatting van moderatoren. We kunnen niet letterlijk aangeven wat nu precies wel mag en wat niet mag.

Natuurlijk mogen iets persoonlijke dingen wel op het forum. En soms is het zo, dat er maar een paar mensen reageren. Dat maakt het nog geen chat.
Wat mijn persoonlijke inschatting was bij deze beide topics, is dat jullie zo intiem met elkaar aan het praten zijn dat een andere gebruiker er niet meer bij kan. ( bomen, cactussen, buigingen ) We willen heel graag dat iedereen zich welkom voelt om mee te doen aan een gesprek.
Zou je dat in je achterhoofd willen houden als je een reactie plaatst? Stel jezelf voor dat je iemand bent die het topic voor het eerst ziet, en probeer je dan in te voelen of je je welkom voelt om mee te praten of niet.

En je hoeft je er niet rot over te voelen hoor Pin! Ik ben echt niet boos en er worden geen waarschuwingen uitgedeeld.
Nogmaals, er is helaas geen concrete richtlijn voor te geven maar misschien dat jullie hier iets verder mee komen?

Groetjes, Marieke / De Kindertelefoon
Reputatie 4
Badge +6
Bedankt voor je reactie Marieke!
We zullen proberen onze reacties over bomen en cactussen zoveel mogelijk te beperken. De buiging hou ik er soms echter wel in.

~Asy
Hoi Marieke,

Eigenlijk wel handig dat jij nu dienst hebt (of inmiddels had), want jij weet eigenlijk het beste waar het over gaat :):8

Stel jezelf voor dat je iemand bent die het topic voor het eerst ziet, en probeer je dan in te voelen of je je welkom voelt om mee te praten of niet.
Dit vind ik wel een handige. Ik denk dat het voor bepaalde dingen wel echt kan helpen, maar niet in alle gevallen (wat deze situatie dus weer zo moeilijk maakt). Ik heb namelijk soms ook dat ik gewoon schijt heb aan alles wat ervoor is gebeurd en dat ik alleen het originele topic als lijdraad neem voor mijn reactie. Ook heb ik sowieso bij lange topics dat ik me dan niet echt meer 'welkom' voel, omdat er gewoon te veel is gebeurd, ook al praten er daar 20 mensen mee bij wijze van.

En je hoeft je er niet rot over te voelen hoor Pin!
Dat komt dan vooral weer omdat ik ook de 'ambitie' heb iedereen zich hier welkom te laten voelen en dat is dan een beetje mislukt...

Dan nog even over de buiging, want dat wordt steeds genoemd, maar het is een soort manier om 'doei' te zeggen, dus dat kan dan toch wel? Of is dat iets waardoor je je minder welkom zou voelen? Ik zou dat persoonlijk namelijk niet hebben.

@Asy Silivana
Misschien moeten we een nieuw topic aanmaken ''Bomen en cactussen zijn echt cool! Deel hier jouw ervaringen :8'' :P

Gr. Pin
Hey,

Stel iemand zet op het forum neer dat hij zelfmoord gaat plegen of over een aantal minuten het gaat doen, gaat de kindertelefoon dan zijn adres opzoeken?
Kan de telefoon politie bellen omdat jij dingen hier op het forum vertel?
Reputatie 3
Badge +2
Beste @Ronald2001,

Zelfmoord aankondigingen zijn op het forum niet toegestaan, gezien forumregel 9. Het kan soms zo zijn dat een moderator deze niet direct ziet en dus niet direct kan verwijderen. We proberen dit altijd zo snel mogelijk te doen, en vervolgens het betreffende forumlid een mail te sturen met deze informatie en mogelijkheden met betrekking tot hulp bij zelfmoord(gedachten).

Het antwoord op je vraag of we iemands adres kunnen opzoeken is nee, ook belt De Kindertelefoon nooit de politie over wat er op het forum wordt geplaatst.

Hopelijk dat ik zo je vragen voldoende heb beantwoord!

Fijne avond en groetjes,
Willemijn, De Kindertelefoon

Reageer